Follow:
Op reis

Rijden in de bergen

gotthardpas

En weer een reisartikel, dit keer over rijden in de bergen, maar ik vind dit zo leuk dat ik het nog wilde delen! Ik rijd namelijk heel graag door de bergen en over een tijdje rijd ik weer over de Gotthardpas en we willen ook nog graag de Mottarone en Monte Moro op, heb er nu al zin in!

RIJDEN IN DE BERGEN

Het rijden in de bergen is wel heel wat anders dan ons platte Nederland en het vergt wel wat meer van je auto. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik zelf een pas ging rijden, vreselijk spannend vond ik het. Nu kan ik niet wachten tot ik weer in de bergen mag rijden.

simplonpas

Simplonpas, Zwitserland

Ik vind het rijden in de bergen echt fantastisch, veel boeiender dan die ietwat saaie snelwegen die we hier hebben. Er is ook zoveel te zien en de natuur verandert naarmate je steeds hoger komt. Onderweg kom je gletsjers tegen, prachtige rivieren van snelstromend bergwater, koeien met een bel om de nek, wanden van sneeuw en altijd die mooie uitzichten. Het liefste rijd ik ook een aantal passen, Vooral in de Alpen is dat zo mooi.

gotthardpas

Gotthardpas, Zwitserland

De eerste keer dat ik zelf de bergen in ging, was met de Opel Astra van m’n moeder. Had nog geen halfjaar m’n rijbewijs en ging samen met Rolanda, vriendin, en Jeanine, zusje, de Gotthardpas rijden. De eindbestemming was Bracciano, vlakbij Rome, dus die vakantie hebben we heel wat kilometers gemaakt. Van tevoren hebben we heel veel instructies gekregen van onze ouders, mijn opa en iedereen die zich zorgen maakte.

Op internet zijn er heel veel sites te vinden met tips voor het rijden in de bergen en ik raad iedereen aan om ze te lezen voordat je gaat beginnen aan een pas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het remmen als je bergaf gaat, in welke versnelling moet je rijden, hoe zit het met een automaat, wat moet je doen als je motor oververhit raakt en wie heeft er eigenlijk voorrang op een berg? (stijgend verkeer, altijd)

gotthardpass snow

Gotthardpas, Zwitserland

De eerste keer dat ik zelf de Gotthardpas reed was in 2007 en toen was het prachtig weer. We hadden warme kleding in de auto klaarliggen, want we hadden verwacht dat het een stuk kouder zou zijn bovenop de berg. Niets was minder waar, want het was warm en we konden gewoon in korte broek en shirtje rondlopen.

Heel wat anders was het een aantal jaar geleden, in 2014, met heel veel mist en enorme sneeuwwanden. Waarbij je normaal een prachtig uitzicht hebt, zagen we nu helemaal niets. Op een gegeven moment merkten we dat we weer aan het dalen waren, hadden we dus de hele top gemist! Niets van gezien, maar dit was ook bijzonder om mee te maken.

simplonpas zwitserland

Simplonpas, Zwitserland

Dit vind ik ook altijd zo mooi om te zien, dat je omhoog kijkt langs de berg en de top verdwijnt in de wolken. Natuurlijk heeft het weinig zin om dan naar boven te rijden, dan heb je net zo’n uitzicht als op de vorige foto op de Gotthardpas, maar zo beneden is het een prachtig gezicht.

oostenrijk

Vlakbij Innsbruck, Oostenrijk

Het is dus verstandig om van tevoren even te bekijken wat je moet doen voor het rijden in de bergen. Zo wist ik eerst niet dat je pompend moet remmen, zeker niet constant, je in dezelfde versnelling omhoog en omlaag gaat en dat je de airco meteen moet uitzetten als je motor te warm wordt. Ik hoop dat we dit jaar weer helder weer hebben en dat we rondom kunnen uitkijken!

Ben jij wel eens in de bergen wezen rijden en wat vind je het mooiste?


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor de recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply peter

    Prachtige omgeving erg leuk artikel over Zwitserland

    7 augustus 2017 at 22:01
  • Leave a Reply