Recept om zelf een Franse klassieker te maken: quiche lorraine!
Een quiche lorraine is een Franse hartige taart. Je maakt het met quichedeeg – logisch, eieren, kaas en gebakken spek.
Quiche lorraine
Dit vind ik altijd van die lekkere recepten: makkelijk om te maken en vol met smaak.
Wist je dat in de echte quiche lorraine geen kaas zit?
Echt zonde! Gelukkig wordt dit nu meestal wel toegevoegd, want dit maakt het nog lekkerder. Ben je in Frankrijk en bestel je een keer een stukje quiche lorraine? Dan is de kans dus dat er geen kaas in zit.
Quiche lorraine: recept
Om dit quiche lorraine recept te maken heb je een ronde bakvorm nodig, met een diameter van ongeveer 20 tot ongeveer 24 centimeter. Groter kan ook, maar dan wordt de quiche waarschijnlijk wat lager (of je de hoeveelheid ingrediënten wat verhogen). Houd er rekening mee dat het ei gaat stollen in de oven en dus een beetje omhoog komt.
Het makkelijkste is om een taartvorm of quichevorm te gebruiken met een halfhoge rand. Dan kun je het quichedeeg netjes afsnijden langs de rand. Quichevormen heb je van keramiek (die heb ik gebruikt) en met uitneembare bodem. Beide werken net zo makkelijk.
Het is ook mogelijk om je quiche in een springvorm te maken, maar dan is het wat lastiger om een nette rand te maken.
Deze ingrediënten heb je nodig
Dit recept bestaat uit acht ingrediënten en samen maken die een heerlijke hartige taart.
Dit zijn de ingrediënten om een lekkere quiche lorraine te maken:
Quichedeeg: het deeg kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Voor een quiche van 20 tot 24 centimeter diameter heb je vijf à zes plakken nodig of één rond deeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny).
Eieren: in het recept gaat vijf eieren.
Heel veel kaas: meestal gebruik je gruyère in de quiche, maar je kunt ook andere kazen gebruiken.
Uitgebakken spek: bak de spekjes goed uit, dan geven ze een heerlijke smaak af.
Crème fraîche en room: voor een lekkere romige quiche.
Peper en nootmuskaat: een snufje peper en nog een beetje nootmuskaat mag ook niet ontbreken.
Quiche lorraine maken: tips
Ga je zelf een quiche lorraine maken? Lekker!
Een quiche is een eenvoudig gerecht en met dit recept heb je je quiche in ongeveer tien minuten in de oven staan. Dan nog even wachten en dan is het al klaar!
Alle tips!
Een klassieke quiche lorraine maak je met gruyère. Maar het is ook heel lekker om hiermee te variëren. Ik vind zelf de combinatie van gruyère, emmentaler en cheddar erg lekker.
Je kunt ook nog wat prei erin doen. Snijd hiervoor de prei in kleine stukjes en doe het in het eimengsel.
Je hoeft niet nog meer zout toe te voegen. Doordat je er flink wat kaas aan toevoegt, is het al zout genoeg.
Het is ook mogelijk om bladerdeeg te gebruiken. Dan is de bodem vaak iets knapperiger, maar houd er rekening mee dat het ook vetter wordt.
Met een kant-en-klaar deeg is het niet nodig om het deeg eerst blind te bakken. Wil je zelf deeg maken? Lees dan het recept goed door of het nodig is om eerst blind te bakken of niet.
Vul de quiche niet tot de rand met het eimengsel. Het ei stolt en komt nog iets omhoog tijdens het bakken.
Quiche bewaren
Bewaar je quiche in een afsgesloten verpakking (bijvoorbeeld een ziplockzakje of bewaardoos) in de koelkast. Het blijft ongeveer twee dagen goed.
Invriezen?
Dat kan ook! Maar ik vind wel dat de textuur door het invriezen een beetje verandert. Ik zou het dus niet aanraden. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Hoe weer opwarmen?
Je kunt je quiche opwarmen in de oven. Verwarm de oven hiervoor op ongeveer 160 graden. Dek de quiche af met aluminiumfolie, zodat het niet uitdroogt. Warm ongeveer tien tot vijftien minuten op.
De magnetron is ook een optie, dan moet het ongeveer twee minuten opwarmen.
Quiche lorraine
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Bakvorm (rond, 20 tot 24 centimeter)
- Oven
Ingrediënten
- 100 gram spekjes, ontbijtspek of bacon
- 1 rol quichedeeg (of vijf tot zes kleine plakjes)
- 5 eieren
- 100 ml slagroom
- 100 ml crème fraîche
- 200 gram geraspte kaas (gruyère of een andere kaas dat je lekker vind)
- snufje peper
- snufje nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Bak de spekjes (of ontbijtspek of bacon) goed uit en leg even apart.
- Druk het deeg in de vorm. Leg hiervoor het plak deeg bovenop de bakvorm en druk eerst voorzichtig naar beneden. Druk het daarna tegen de wand aan. Snijd het overtollige deeg langs de randen weg met een scherp mes.
- Doe de eieren, de crème fraîche en de slagroom in een kom en meng even.
- Doe vervolgens de kaas, de spekjes, de peper en de nootmuskaat erbij. De kaas moet geraspt zijn, anders krijg je geen goede verdeling. Roer even kort door.
- Giet het ei- en kaasmengsel in de vorm en zet het in de oven voor ongeveer 30 minuten.
- De quiche is klaar wanneer de bovenkant mooi goudbruin is, het ei stevig is geworden en de rand van het quiche-deeg een beetje is verkleurd.