Follow:
Barbecue, Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vlees, How to's, Informatief, Recepten

Pulled pork uit de oven

pulled pork maken recept

Pulled pork vind ik echt zo lekker. Echt heel erg lekker. Vaak hoor je dat je per se een barbecue nodig hebt, maar dat is zeker niet het geval. Pulled pork uit de oven is net zo lekker, het kost alleen wel wat uren om het te maken.

Direct naar recept

Pulled pork uit de oven

Voor het maken van pulled pork moet je wel wat tijd vrijmaken, het kost namelijk een paar uur. Zowel op de barbecue als in de oven. Je zet de oven op een hele lage temperatuur en laat het vlees een paar uur erin staan. Dit is afhankelijk van

pulled pork uit de oven

Pulled pork uit de oven

Pulled pork maak je met een stuk varkensschouder of procureur. Procureur is iets duurder dan varkensschouder. Dit kun je het beste halen bij de slager. Je kunt vaak kiezen of je het bot erin wilt laten zitten. Ik koos voor varkensschouder en heb de slager het stuk laten ontbenen. Met bot duurt de baktijd nog wat langer namelijk.

vleesthermometer pulled pork

Het is handig om een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee meet je de kerntemperatuur van de schouder of procureur. Halverwege ging ik het vlees insmeren met barbecuesaus en toen was de temperatuur 63 graden Celsius. Dit was na anderhalf uur.

Ik heb de varkensschouder eruit gehaald toen de thermometer aangaf dat de kerntemperatuur 85 graden was. Je kunt het nog verder laten oplopen, maar aangezien ik het gebruikte voor een broodje en later nog ging opbakken ben ik bij deze temperatuur gestopt. Ik wilde namelijk niet dat het te droog zou worden.

pulled pork bbq saus

Smeer de varkensschouder in met barbecuesaus. Deze maak ik altijd zelf, omdat dat veel lekkerder is dan saus uit de winkel. Dat lijkt misschien veel werk, maar valt echt mee en je hebt toch wel even tijd terwijl het varken in de oven ligt. Het recept voor een heerlijke en snelle bbq-saus vind je hier!

Door de varkensschouder in te smeren met de saus wordt het lekker sappig en de smaken trekken er goed in.

snelle pulled pork

Laat het vlees eerst minstens een halfuur liggen als je het uit de oven haalt. Als je direct gaat pluizen verlies je de lekkere sappen en wordt het vlees droger. Gebruik twee vorken voor het pluizen. Je haalt hiermee het vlees uit elkaar.

Je kunt de pulled pork uit de oven een paar dagen bewaren in de koelkast. Bak het even op met wat saus voordat je het gaat serveren.

Ingrediëntenlijst & bereidingswijze

Houd er rekening mee dat deze bereidingswijze voor een varkensschouder van 1 kilo is. Heb je een kleiner stuk? Gebruik dan iets minder kruiden en specerijen en houdt het vlees goed in de gaten, want de oventijd zal dan ook minder lang zijn. Groter stuk? Dan moet je meer kruiden en specerijen gebruiken en een langere baktijd vasthouden.

Pulled pork uit de oven

Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 kilo varkensschouder (of procureur)
 • 10 verse peperkorrels (of 1 theelepel gemalen zwarte peper)
 • 3 kruidnagels
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel zout
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • 1 eetlepel cayennepoeder
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 1 portie barbecuesaus (recept op blog)

Bereidingswijze

 1. Leg de varkensschouder ongeveer een halfuur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijdt het overtollige vet eraf.

 2. Zet de oven aan op 110 graden Celsius.

 3. Maak de specerijenmix (dry-rub) en smeer de varkensschouder in met een royale laag van de dry-rub. Leg het vlees in een ovenschaap (het liefst op een rekje) en zet hem in de oven.

 4. Laat hem zeker anderhalfuur tot twee uur in de oven staan, tot het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 60 graden. Smeer de varkensschouder in met de barbecuesaus, zet opnieuw in de oven.

 5. Breng tot een temperatuur van 80 graden. Bedek dan het vlees met aluminiumfolie (zodat het niet verbrand) tot het rond de 85/88 graden is.

 6. Laat het vlees minstens een halfuur rusten. Vang al het kookvocht op om het later weer bij het getrokken vlees te doen. trek het vlees uit elkaar met twee vorken. Meng eventueel nog met wat extra barbecuesaus.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply