De laatste tijd maak ik echt graag soep en één van mijn lievelingssoepen is pompoensoep. Hier kun je heel veel mee variëren en dat vind ik ook zo leuk om te doen. Dit keer heb ik een pompoensoep met appel en kikkererwten uit de oven gemaakt.
POMPOENSOEP
Voor de pompoensoep heb ik een flespompoen gebruikt, maar zo’n mooie oranje pompoen, een hokkaide (oranje pompoen met van die pukkels erop, wat kleiner dan de gewone oranje pompoen) of een kabocha (een groene pompoen) zijn ook allemaal prima. Ik vind flespompoen altijd wat makkelijker te snijden, de schil is wat dunner en vaak zitten er maar weinig pitten en vruchtvlees in.
De pompoen heb ik eerst even in de oven gedaan, dan komt de nootachtige smaak van de pompoen extra goed naar boven. In de soep zit ook appel en dit is een hele lekkere combinatie. Het maakt de soep wat frisser en geeft het extra veel smaak, maar het zorgt er ook voor dat de soep een hele mooie fluweelachtige textuur krijgt. Zo lekker! Dan nog wat knapperige kikkererwten en zoetzure gedroogde cranberry’s en je gerecht is helemaal af.
Misschien nog een beetje brood erbij? Brood en soep horen echt bij elkaar voor mij, dus dat kan natuurlijk ook niet missen.
Handige aan deze soep is dat je alles heel grof kunt snijden, lekker snel en vooral niet de pompoen en appel niet schillen. De schil wordt toch wel zacht door het koken en daarna maal je het helemaal fijn met een staafmixer of blender. Heb je een wat oudere pompoen of pompoen buiten het seizoen, dan kan het zijn dat de schil te dik is. Is de schil van de pompoen niet zacht geworden nadat hij uit de oven komt, dan moet je hem waarschijnlijk toch even verwijderen, want dat wordt niet lekker in je soep.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET
Pompoensoep met appel en kikkererwten
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
Voor de kikkererwten:
- 400 gram kikkererwten (uit blik)
- scheutje olie
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel chillipoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- snufje zout en peper
Voor de pompoensoep:
- 1 kilo pompoen (zonder pitten en vruchtvlees)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 appel
- 1 liter bouillon (kip- of groentebouillon)
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel chillipoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 4 theelepels gedroogde cranberry's
- 4 volle theelepels crème fraîche of zure room
Instructies
Voor de kikkererwten:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Lek de kikkererwten uit en spoel ze af met wat water. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier en doe ze in een ovenschaal.
- Doe er een scheutje olie bij en de specerijen. Schudt alles door elkaar en zorg dat alles is bedekt.
- Zet hem in de oven voor 20 tot 25 minuten, tot ze lekker knapperig zijn geworden.
Voor de pompoensoep:
- Snijdt de pompoen in stukken en verwijder de zaden en het vruchtvlees. Het is niet nodig om de pompoen te schillen (tenzij het een hele harde schil heeft, dat gebeurd soms bij wat oudere pompoenen).
- Leg de pompoen op een bakplaat, vet ze in met wat olie en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn geworden.
- Snijdt de ui in grove stukken en verhit daarna wat olie in een pan. Doe de pompoen, de uien en de knoflook in de pan en laat even fruiten.
- Verwijder het klokhuis van de appel, snijdt hem in vieren en doe hem ook in de pan. Ook hier is het niet nodig om de appel te schillen.
- Voeg de bouillon toe en laat hem op het vuur sudderen tot alles zacht is geworden.
- Doe alles in een blender en mis tot het een gebonden soep is. Doe de soep weer terug in de pan en laat even sudderen.
- Voeg alle specerijen toe en zout en peper naar smaak.
- Verdeel de soep over de kommen. Voeg wat gedroogde cranberry's toe, de crème fraîche en natuurlijk de kikkererwten. Heerlijk met wat brood.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
oh dit ga ik echt maken zo lekker zit het er uit! krijg spontaan trek 😉
Wat leuk! Laat je weten hoe het was?
Wat een bijzondere combinatie van ingrediënten. Hoe kom je er op. Ik ben toch wel erg fantasieloos zelf… Hartstikke leuke soep.
Dankjewel!
Ik moet nog steeds een keer pompoensoep maken! Misschien deze week maar ergens een pompoen scoren en het dan toch proberen.
Ja, leuk! Je kunt nu in de meeste supermarkten ook gesneden pompoenstukjes kopen, scheelt weer wat snijwerk.
Heerlijk! Ik ben echt dol op verse pompoensoep. Moet eerlijk toegeven dat ik het nog nooit met kikkererwten gemaakt heb, dat ga ik zeker onthouden.
Je kunt hem ook zonder kikkererwten eten hoor, maar ik vind deze combinatie wel erg lekker.
Jummy, ik hou wel van pompoen, appels en kikkererwten! Ga dit zeker eens proberen 😀
Leuk!
Gek op pompoen en helemaal in de soep! Maar wat een goed idee van de kikkererwten. Die ga ik ook eens proberen!
Xxjes
Is een heerlijke combinatie, lekker knapperig:).
Moet eerlijk toegeven dat het maken van iets met pompoen voor deze herfst nog steeds op mijn lijstje staat en ik nog nooit pompoensoep op heb. Uit de reacties en jouw artikel te lezen, moet ik daar toch eens verandering in brengen. 🙂
Ahh, soms kom je gewoon ergens net niet aan toe toch? En gelukkig nog tijd genoeg, want ze liggen nog wel even in de winkel gelukkig. Ik vind pompoen echt heerlijk, maar ook zeggen dat die Toblerone-mousse van jou ook heel aantrekkelijk klinkt;).
Wat een prachtige foto’s. Ik krijg er spontaan trek van. Ik ga dit recept opslaan om snel zelf eens te proberen. De combinatie zou ik niet snel zelf bedacht hebben, maar klinkt heerlijk.
Oh het is echt zo lekker, heb er zelf alweer helemaal zin in!