Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Pompoensoep met appel en kikkererwten
Hartig

Pompoensoep met appel en kikkererwten

31 oktober 201727 augustus 2018 16 comments

De laatste tijd maak ik echt graag soep en één van mijn lievelingssoepen is pompoensoep. Hier kun je heel veel mee variëren en dat vind ik ook zo leuk om te doen. Dit keer heb ik een pompoensoep met appel en kikkererwten uit de oven gemaakt.

POMPOENSOEP

Voor de pompoensoep heb ik een flespompoen gebruikt, maar zo’n mooie oranje pompoen, een hokkaide (oranje pompoen met van die pukkels erop, wat kleiner dan de gewone oranje pompoen) of een kabocha (een groene pompoen) zijn ook allemaal prima. Ik vind flespompoen altijd wat makkelijker te snijden, de schil is wat dunner en vaak zitten er maar weinig pitten en vruchtvlees in.

pompoensoep met appel en kikkererwten

De pompoen heb ik eerst even in de oven gedaan, dan komt de nootachtige smaak van de pompoen extra goed naar boven. In de soep zit ook appel en dit is een hele lekkere combinatie. Het maakt de soep wat frisser en geeft het extra veel smaak, maar het zorgt er ook voor dat de soep een hele mooie fluweelachtige textuur krijgt. Zo lekker! Dan nog wat knapperige kikkererwten en zoetzure gedroogde cranberry’s en je gerecht is helemaal af.

Misschien nog een beetje brood erbij? Brood en soep horen echt bij elkaar voor mij, dus dat kan natuurlijk ook niet missen.

Handige aan deze soep is dat je alles heel grof kunt snijden, lekker snel en vooral niet de pompoen en appel niet schillen. De schil wordt toch wel zacht door het koken en daarna maal je het helemaal fijn met een staafmixer of blender. Heb je een wat oudere pompoen of pompoen buiten het seizoen, dan kan het zijn dat de schil te dik is. Is de schil van de pompoen niet zacht geworden nadat hij uit de oven komt, dan moet je hem waarschijnlijk toch even verwijderen, want dat wordt niet lekker in je soep.

pompoensoep met appel en kikkererwten

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

pompoensoep met appel en kikkererwten

Pompoensoep met appel en kikkererwten

www.volgdekruimels.nl
Recept om soep te maken met appel, kikkererwten en gedroogde cranberries.
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 4 porties

Ingrediënten
  

Voor de kikkererwten:

  • 400 gram kikkererwten (uit blik)
  • scheutje olie
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel chillipoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • snufje zout en peper

Voor de pompoensoep:

  • 1 kilo pompoen (zonder pitten en vruchtvlees)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 appel
  • 1 liter bouillon (kip- of groentebouillon)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel chillipoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 4 theelepels gedroogde cranberry's
  • 4 volle theelepels crème fraîche of zure room

Instructies
 

Voor de kikkererwten:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Lek de kikkererwten uit en spoel ze af met wat water. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier en doe ze in een ovenschaal.
  • Doe er een scheutje olie bij en de specerijen. Schudt alles door elkaar en zorg dat alles is bedekt. 
  • Zet hem in de oven voor 20 tot 25 minuten, tot ze lekker knapperig zijn geworden.

Voor de pompoensoep:

  • Snijdt de pompoen in stukken en verwijder de zaden en het vruchtvlees. Het is niet nodig om de pompoen te schillen (tenzij het een hele harde schil heeft, dat gebeurd soms bij wat oudere pompoenen). 
  • Leg de pompoen op een bakplaat, vet ze in met wat olie en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn geworden. 
  • Snijdt de ui in grove stukken en verhit daarna wat olie in een pan. Doe de pompoen, de uien en de knoflook in de pan en laat even fruiten. 
  • Verwijder het klokhuis van de appel, snijdt hem in vieren en doe hem ook in de pan. Ook hier is het niet nodig om de appel te schillen.
  • Voeg de bouillon toe en laat hem op het vuur sudderen tot alles zacht is geworden.
  • Doe alles in een blender en mis tot het een gebonden soep is. Doe de soep weer terug in de pan en laat even sudderen.
  • Voeg alle specerijen toe en zout en peper naar smaak. 
  • Verdeel de soep over de kommen. Voeg wat gedroogde cranberry's toe, de crème fraîche en natuurlijk de kikkererwten. Heerlijk met wat brood. 
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

pompoensoep met appel en kikkererwten


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

appelpompoen

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Speculaas cheesecake met pepernoten
Thaise gepaneerde garnalen met dip

16 comments

  1. debbie schreef:
    31 oktober 2017 om 09:38

    oh dit ga ik echt maken zo lekker zit het er uit! krijg spontaan trek 😉

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:17

      Wat leuk! Laat je weten hoe het was?

      Beantwoorden
  2. nicole schreef:
    31 oktober 2017 om 10:38

    Wat een bijzondere combinatie van ingrediënten. Hoe kom je er op. Ik ben toch wel erg fantasieloos zelf… Hartstikke leuke soep.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:17

      Dankjewel!

      Beantwoorden
  3. Suzanna schreef:
    31 oktober 2017 om 10:52

    Ik moet nog steeds een keer pompoensoep maken! Misschien deze week maar ergens een pompoen scoren en het dan toch proberen.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:16

      Ja, leuk! Je kunt nu in de meeste supermarkten ook gesneden pompoenstukjes kopen, scheelt weer wat snijwerk.

      Beantwoorden
  4. Anne schreef:
    31 oktober 2017 om 10:53

    Heerlijk! Ik ben echt dol op verse pompoensoep. Moet eerlijk toegeven dat ik het nog nooit met kikkererwten gemaakt heb, dat ga ik zeker onthouden.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:16

      Je kunt hem ook zonder kikkererwten eten hoor, maar ik vind deze combinatie wel erg lekker.

      Beantwoorden
  5. Ana Rita schreef:
    31 oktober 2017 om 13:15

    Jummy, ik hou wel van pompoen, appels en kikkererwten! Ga dit zeker eens proberen 😀

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:15

      Leuk!

      Beantwoorden
  6. Whitley schreef:
    31 oktober 2017 om 15:21

    Gek op pompoen en helemaal in de soep! Maar wat een goed idee van de kikkererwten. Die ga ik ook eens proberen!

    Xxjes

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:15

      Is een heerlijke combinatie, lekker knapperig:).

      Beantwoorden
  7. Lianne schreef:
    31 oktober 2017 om 22:39

    Moet eerlijk toegeven dat het maken van iets met pompoen voor deze herfst nog steeds op mijn lijstje staat en ik nog nooit pompoensoep op heb. Uit de reacties en jouw artikel te lezen, moet ik daar toch eens verandering in brengen. 🙂

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:14

      Ahh, soms kom je gewoon ergens net niet aan toe toch? En gelukkig nog tijd genoeg, want ze liggen nog wel even in de winkel gelukkig. Ik vind pompoen echt heerlijk, maar ook zeggen dat die Toblerone-mousse van jou ook heel aantrekkelijk klinkt;).

      Beantwoorden
  8. Ilona Izabella schreef:
    31 oktober 2017 om 23:52

    Wat een prachtige foto’s. Ik krijg er spontaan trek van. Ik ga dit recept opslaan om snel zelf eens te proberen. De combinatie zou ik niet snel zelf bedacht hebben, maar klinkt heerlijk.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:13

      Oh het is echt zo lekker, heb er zelf alweer helemaal zin in!

      Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved