Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Lunch, Ontbijt, Recepten, Tussendoortjes

Poffertjes

poffertjes recept

Vroeger mochten we altijd zelf beslissen wat we gingen eten met onze verjaardag of met Sinterklaas natuurlijk. En heel vaak werden dat poffertjes. Ik maak ze nu nog steeds af en toe, niet zo vaak meer, maar ik vind ze nog net zo lekker. Een paar dagen geleden maakte ik ze voor Amber en ik heb zo’n vermoeden dat ze ook poffertjes voor haar verjaardag gaat kiezen.

POFFERTJES

Poffertjes maken is zo makkelijk, gelukkig maar, want die poffertjeskraam staat helaas niet bij mij in de keuken. Het liefste eet ik ze met een beetje roomboter en poedersuiker, maar soms is een beetje stroop ook erg lekker.

In sommige recepten wordt er gist gebruikt, maar ik gebruik altijd een theelepel bakpoeder. Dit geeft hetzelfde luchtige effect, maar is veel makkelijker. Na het mengen van alle ingrediënten laat ik het beslag een kwartiertje staan op het aanrecht, hij wordt dan nog wat wat luchtiger. Tijdens het bakken worden ze nog luchtiger, want door de warmte wordt het bakpoeder geactiveerd.

poffertjes

Paar tips voor het maken van de lekkerste poffertjes:

 • Zorg dat je pan goed heet is en vet hem steeds in met een beetje olie.
 • Giet het beslag in de rondjes van de pan met een lepel of giet het beslag in een spuitfles en spuit hiermee het beslag in de rondjes (dat laatste is een stuk makkelijker).
 • Keer de poffertjes om als de bovenkant van de poffertjes droog zijn en er bubbels ontstaan. Is je poffert dan te donker of verbrand aan de onderkant? Dan staat het vuur te hoog.
 • Draai de poffertjes voorzichtig om met een vorkje of een prikker. Ik gebruik altijd graag zo’n prikker die bij een fondue-set zit.

gietijzeren poffertjespan

Ik maak mijn poffertjes in een gietijzeren poffertjespan. Het is echt een vreselijk zware pan, maar hij werkt heel erg fijn. Voordeel van gietijzer is dat ze echt jaren en jaren en jaren meegaan, een leven lang zeggen ze weleens, en dat hij heel gelijkmatig heet wordt. Een gietijzeren pan wordt steeds beter, naarmate je hem langer gebruikt.

Hier kun je zo’n gietijzeren poffertjes pan kopen!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE

Poffertjes


Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 500 milliliter melk
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel olie (+ wat extra om de vorm in te vetten)
 • blokje boter (per persoon)
 • stroop

Bereidingswijze

 1. Meng de bloem met de bakpoeder en zeef het.

 2. Doe de melk met de eieren en de eetlepel olie in een beslagkom, voeg de bloem en de bakpoeder toe en mix tot alles is gemengd.

 3. Laat het een kwartier staan en klop het daarna kort nog even door.

 4. Verwarm de poffertjespan op het vuur, vet hem in met wat olie en bak de poffertjes gaar. Keer ze steeds voorzichtig om met en vorkje of prikker.

 5. Serveer met een blokje roomboter en poedersuiker (of stroop).

poffertjes

In dit artikel staat een affiliate link. Meer informatie.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Evelyne

  Dit is vooral bekend in Nederland, waardoor ik het hier in België niet wist hoe ik er aan moest beginnen. Nu kan ik dat wel dankzij deze blog 😉

  18 november 2017 at 13:30
 • Leave a Reply