Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Pittige komkommer met crispy chili
Bijgerechten

Pittige komkommer met crispy chili

1 februari 20232 maart 2023 Leave a comment

Super eenvoudig en lekker recept om zelf pittige komkommer met crispy chili te maken.

Dit gerecht heeft ontzettend veel smaak en is erg makkelijk om te maken. Het kost je een kwartier om te maken en daarna moet je de komkommer ongeveer een uur laten marineren.

Direct naar recept

Pittige komkommer met crispy chili

Sinds ik crispy chili in huis heb, doe ik het ongeveer overal op. De inspiratie van dit gerecht komt van The Kitchn, maar uiteraard heb ik er wel weer een eigen versie van gemaakt.

Waarom komkommer met crispy chili maken?

Je kunt zelf bepalen hoe pittig je de komkommer wilt maken.
De crispy chili, rijstazijn, soja en sesamolie maken een heerlijke marinade.
Perfect als bijgerecht, of om gewoon zo te eten.

Ik maak het zelf ook altijd graag voor de lunch. Je kunt het gemakkelijk van tevoren maken en eventueel meenemen in een lunchbakje. Don’t worry: de knoflook is niet erg sterk aanwezig.

Wat is crispy chili?

Crispy chili in oil, ook wel chili crisp genoemd, is een olie met daarin knapperige ingrediënten, zoals uitjes, stukjes knoflook, pepers, noten en vaak nog allerlei specerijen. Je kunt er ontzettend veel mee. Het is lekker in sauzen, marinades, over een salade, om je eitje in te bakken en ik kan zo nog wel even doorgaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik gebruik zelf altijd een potje van Lao Gan Ma, dit is ook één van de meest populaire merken. Als je eenmaal zo’n potje in huis hebt gehad, zal het een standaard onderdeel worden van je voorraadkast!

pittige komkommer

Wat heb je nodig voor de komkommersalade?

Dit zijn alle ingrediënten:

Kleine komkommers: ik gebruik het liefste kleine komkommers voor deze salade, ook wel snackkomkommers genoemd. Deze hebben minder vruchtvlees en zijn wat steviger. Je kunt natuurlijk ook gewone komkommers gebruiken.
Crispy chili: je kunt crispy chili in oil kopen bij de toko of online.
Zout: het zout gebruik je om het vocht uit de komkommers te verdrijven.
Knoflook: snijdt of pers de knoflook zo fijn mogelijk.
Rijstazijn: rijstazijn is milder van smaak dan natuurazijn. Je kunt het wel vervangen door natuurazijn, maar doe er dan een stuk minder in.
Sesamolie: geeft een heerlijke nootachtige smaak.
Sesamzaad: voor de smaak en het ziet er mooi uit.
Gembersiroop: geeft een warme smaak en het zoete is een mooie tegenhanger van de chili. Je kunt dit vervangen door een lepeltje suiker.

In het recept heb ik hoeveelheden aangegeven, maar blijf vooral proeven en pas hier en daar gewoon aan naar je eigen smaak. Wil je het wat pittiger? Voeg dan wat meer chrispy chili toe. Of juist wat zoeter als tegenhanger van de chili? Dan doe je er een beetje extra suiker in.

komkommer crispy chili

Hoe de komkommer bewaren?

Bewaar je pittige komkommer in een afgesloten bewaardoos of in een ziplockzakje. Haal het wel eerst uit de marinade, anders worden de komkommers te zacht. Je kunt het tot drie dagen bewaren in de koelkast.

De komkommers kun je niet invriezen. Dan verandert de textuur van de komkommers en worden ze erg zacht.

pittige komkommersalade

Pittige komkommer met crispy chili

www.volgdekruimels.nl
Recept voor een pittige komkommersalade met crispy chili olie. Lekker als bijgerecht, salade of als snack.
5 van 8 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 15 min
Wachttijd 1 uur
Totaal 1 uur 15 min
HOEVEELHEID: 2 porties

Equipment

  • 1 schaal
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 5 kleine komkommers
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 ml rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel gembersiroop (kun je vervangen door een eetlepel suiker)
  • crispy chili in oil (naar smaak)

Instructies
 

  • Snijd de komkommers in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg ze op een schaal en bestrooi met de zout. Laat 10 minuten staan.
  • Maak ondertussen de marinade. Pers de knoflook fijn en voeg de overige ingrediënten toe. Voeg de crispy chili toe naar smaak, ik doe meestal 2 theelepels erin. Roer de marinade zodat de suiker oplost.
  • Spoel de plakjes komkommer af onder de kraan en leg ze op een paar blaadjes keukenpapier. Droog de komkommer met keukenpapier.
  • Doe de plakjes komkommer bij de marinade (of doe alles in een ziplockzakje) en dek af met vershoudfolie. Laat een uur marineren.
  • Haal de komkommer uit de marinade voor serveren, voeg eventueel nog wat extra crispy chili en sesamzaad toe.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Kinder Bueno tiramisu
Tartelettes met frambozen

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Frikandellentaart
Graham crackers vervangen
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved