Super eenvoudig en lekker recept om zelf pittige komkommer met crispy chili te maken.
Dit gerecht heeft ontzettend veel smaak en is erg makkelijk om te maken. Het kost je een kwartier om te maken en daarna moet je de komkommer ongeveer een uur laten marineren.
Pittige komkommer met crispy chili
Sinds ik crispy chili in huis heb, doe ik het ongeveer overal op. De inspiratie van dit gerecht komt van The Kitchn, maar uiteraard heb ik er wel weer een eigen versie van gemaakt.
Waarom komkommer met crispy chili maken?
Je kunt zelf bepalen hoe pittig je de komkommer wilt maken.
De crispy chili, rijstazijn, soja en sesamolie maken een heerlijke marinade.
Perfect als bijgerecht, of om gewoon zo te eten.
Wat is crispy chili?
Crispy chili in oil, ook wel chili crisp genoemd, is een olie met daarin knapperige ingrediënten, zoals uitjes, stukjes knoflook, pepers, noten en vaak nog allerlei specerijen. Je kunt er ontzettend veel mee. Het is lekker in sauzen, marinades, over een salade, om je eitje in te bakken en ik kan zo nog wel even doorgaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Ik gebruik zelf altijd een potje van Lao Gan Ma, dit is ook één van de meest populaire merken. Als je eenmaal zo’n potje in huis hebt gehad, zal het een standaard onderdeel worden van je voorraadkast!
Wat heb je nodig voor de komkommersalade?
Dit zijn alle ingrediënten:
Kleine komkommers: ik gebruik het liefste kleine komkommers voor deze salade, ook wel snackkomkommers genoemd. Deze hebben minder vruchtvlees en zijn wat steviger. Je kunt natuurlijk ook gewone komkommers gebruiken.
Crispy chili: je kunt crispy chili in oil kopen bij de toko of online.
Zout: het zout gebruik je om het vocht uit de komkommers te verdrijven.
Knoflook: snijdt of pers de knoflook zo fijn mogelijk.
Rijstazijn: rijstazijn is milder van smaak dan natuurazijn. Je kunt het wel vervangen door natuurazijn, maar doe er dan een stuk minder in.
Sesamolie: geeft een heerlijke nootachtige smaak.
Sesamzaad: voor de smaak en het ziet er mooi uit.
Gembersiroop: geeft een warme smaak en het zoete is een mooie tegenhanger van de chili. Je kunt dit vervangen door een lepeltje suiker.
Hoe de komkommer bewaren?
Bewaar je pittige komkommer in een afgesloten bewaardoos of in een ziplockzakje. Haal het wel eerst uit de marinade, anders worden de komkommers te zacht. Je kunt het tot drie dagen bewaren in de koelkast.
De komkommers kun je niet invriezen. Dan verandert de textuur van de komkommers en worden ze erg zacht.
Pittige komkommer met crispy chili
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 schaal
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 5 kleine komkommers
- 0,5 theelepel zout
- 2 teentjes knoflook
- 75 ml rijstazijn
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 theelepels sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel gembersiroop (kun je vervangen door een eetlepel suiker)
- crispy chili in oil (naar smaak)
Instructies
- Snijd de komkommers in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg ze op een schaal en bestrooi met de zout. Laat 10 minuten staan.
- Maak ondertussen de marinade. Pers de knoflook fijn en voeg de overige ingrediënten toe. Voeg de crispy chili toe naar smaak, ik doe meestal 2 theelepels erin. Roer de marinade zodat de suiker oplost.
- Spoel de plakjes komkommer af onder de kraan en leg ze op een paar blaadjes keukenpapier. Droog de komkommer met keukenpapier.
- Doe de plakjes komkommer bij de marinade (of doe alles in een ziplockzakje) en dek af met vershoudfolie. Laat een uur marineren.
- Haal de komkommer uit de marinade voor serveren, voeg eventueel nog wat extra crispy chili en sesamzaad toe.