Recept om zelf pistachepasta te maken.
Pistachepasta
Pistachepasta is zooo lekker en echt gemakkelijk om te maken. Je hebt wel een foodprocessor of een hakmmolen nodig voor een mooie gladde pasta. In een vijzel zou ook kunnen, maar dat gaat je wel veel tijd kosten en het zal niet zo glad worden.
Waarvoor gebruik je pistachepasta?
Pistachepasta is erg lekker als vulling voor taarten, cupcakes, petit fours, tartellettes of in ijs. Je kunt het ook gebruiken als vulling in een zoet brood.
Of doe het in je yoghurt, in je overnight oats of op een broodje. Of maak deze pistache tiramisu!
Pistachepasta maken
Je kunt natuurlijk pistachepasta kopen, maar zelf maken vind ik toch vaak het lekkerste. Wanneer je pasta van pistache koopt in de winkel, zitten er vaak allerlei conserveringsmiddelen in of bestaat het niet uit 100% pistachenoten.
Voor de pistachepasta gebruik je gepelde en ongezouten pistachenoten. Let erop dat je mooie groene kiest. Hoe groener de nootjes, hoe groener de pasta.
Volg dit stappenplan:
1. Vermaal de geroosterde pistachenootjes met de suiker en het snufje zout in een foodprocessor of een hakmolen met een mesje. Het wordt eerst kruimelig, bijna als zand (heel droog).
2. Blijf malen en na een paar minuten komt de olie die natuurlijk in de pistachenootjes zit vrij. Het mengsel wordt nu iets plakkerig.
3. Voeg op dit punt één eetlepel zonnebloemolie toe (of een andere neutrale olie). Het mengsel wordt nu iets vloeibaarder en gladder.
4. Hoe langer je de pistachenootjes maalt, hoe gladder de pasta wordt. Het is misschien nodig om nog een beetje olie toe te voegen, tot je de gewenste structuur hebt.
Bewaren?
Bewaar je pasta van pistachenootjes in de koelkast, dan blijft het een paar weken goed.
Handiger is om de pasta in kleine portjes in te vriezen. Dan haal je gewoon één of een paar porties uit de vriezer, zoveel je nodig hebt.
Pistachepasta
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Oven
- Bakplaat + bakpapier
- Foodprocessor of hakmolen met mesje
Ingrediënten
- 75 gram pistachenootjes
- 50 gram fijne kristalsuiker of poedersuiker
- snufje zout
- 1 eetlepel neutrale olie (zonnebloemolie)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Let een vel bakpapier op een bakplaat en spreid hier de pistachenootjes op.
- Rooster de pistachenootjes voor 5 tot 10 minuten. Let goed op de tijd, controleer soms, want ze verbranden snel.
- Doe de pistachenootjes met de suiker en het snufje zout in de foodprocessor of hakmolen (beide met een mesje) en begin met malen.
- Eerst wordt het mengsel droog, als zand, daarna komt er olie vrij en wordt het iets plakkeriger. Blijf malen, want nu komt er meer olie uit de pistachenootjes vrij.
- Voeg op dit punt de zonnebloemolie toe. Voeg eventueel nog wat extra toe, als de pasta te droog wordt. Hoe langer je maalt, hoe gladder de pistachepasta wordt.
- Bewaar de pistachepasta in de koelkast of vries het in. In de koelkast blijft het een paar weken goed, in de vriezer tot wel 3 maanden. Wel goed luchtdicht verpakken.
Lekker recept! Volgens mij kun je dit veel langer bewaren, ik heb mijn pistachepasta afgelopen weekend na een jaar opgemaakt, smaakte nog prima 🙂 (en niemand ziek geworden haha)
Goed om te weten! Meestal blijft het bij mij niet zo lang staan, dan is het al lang weer op hahaha. Maar ik ga het een keer testen en dan zal ik het aanpassen in de tekst!
Bedankt :).
Haha, dat begrijp ik eigenlijk ook wel 😉 Ik probeer er altijd zuinig mee te doen omdat de noten zo duur zijn.. Anders zou het ook een stuk sneller op zijn hihi
Hoeveel gram is 1 portie?