Eenvoudig en lekker recept voor het maken van pistache tiramisu.
In Rome at ik voor het eerst tiramisù al pistacchio bij Pompi en dat was zó lekker. Natuurlijk ben ik daarna mijn eigen variant gaan maken, misschien nog wel lekkerder.
Pistache tiramisu
Ben je gek op pistache? Dan vind je deze tiramisu met pistache echt fantastisch. De combinatie van de romige mascarpone, de koffie en de pistache is een perfecte variatie op de klassieke tiramisu.
Tiramisu is één van de bekendste Italiaanse desserts. Super lekker en echt gemakkelijk om te maken.
Tiramisu met pistache: wat heb ik nodig?
Traditioneel maak je tiramisu bent savoiardi. Dit zijn Italiaanse lange vingers. Savoiardi zijn luchtiger en dikker dan de Nederlandse lange vingers en blijven in dit soort gerechten vaak iets steviger. Het lekkerste is natuurlijk om savoiardi te gebruiken voor het maken van de pistache tiramisu, maar ze zijn niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar. Kun je ze nergens vinden? Gebruik dan gewoon lange vingers.
Dit zijn alle ingrediënten:
Savoiardi (of lange vingers): gebruik Italiaanse of ‘gewone’ lange vingers.
Koffie: laat de koffie eerst afkoelen, ik gebruik espresso. Je kunt ook gewone koffie gebruiken, maar dan zou ik een iets sterker bakkie zetten.
Mascarpone: de basis van een goede tiramisu.
Pistachepasta: zelf maken (echt niet moeilijk) of gekocht.
Eieren: in de tiramisu gebruik je eieren. Tijdens het maken van de tiramisu verhit je de eidooiers en de eiwitten even, zodat het veilig te eten is.
Suiker: ik gebruik fijne kristalsuiker, want dat wordt sneller opgenomen.
Heb je nog wat pistachenootjes thuis? Bak deze dan kort – een paar minuten – in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Laat ze afkoelen en snijdt ze dan in kleine stukjes om over de tiramisu te strooien. Hoeft niet natuurlijk, ziet er wel leuk uit.
Nog een paar tips:
Laatste tips:
Dip de savoiardi (of lange vingers) kort in de koffie. Niet lang, kort dippen en dat is genoeg.
Klop de mascarpone niet te veel, dan wordt het snel waterig en krijg je niet meer die vaste structuur.
Klop ook de eidooiers niet te luchtig, je brengt genoeg lucht in het dessert met de opgeklopte eiwitten.
Heb geduld en eet de pistache tiramisu niet direct op na het maken. Na een paar uur zijn de smaken echt veel lekkerder.
Het is niet nodig om je bakvorm te bekleden met bakpapier.
Ook lekker en leuk om te maken: kleine tiramisu in glas!
Pistache tiramisu
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 schaal
- 1 Mixer
- 2 beslagkommen (ontvet)
Ingrediënten
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 500 gram mascarpone
- 100 gram pistachepasta (recept staat op website)
- 250 gram savoiardi (of lange vingers)
- 300-400 ml koffie (espresso of sterke koffie, afgekoeld)
Instructies
- Maak eerst de koffie en laat het afkoelen.
- Splits de eieren en doe de eidooiers in een beslagkom en de eiwitten in de andere kom.
- Voeg 100 gram suiker toe aan de eidooiers. Klopt de eidooiers tot ze lichtgeel en luchtig zijn geworden. De suiker moet opgelost zijn in de eidooiers.
- Voeg de mascarpone en de pistachepasta toe aan de eidooiers en mix tot alles gemengd is. Pas op dat je de mascarpone niet te veel klopt, dan wordt het waterig.
- Klop dan de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De eiwitten moeten zo stijfgeklopt zijn, dat je de kom op de kop kunt houden met de eiwitten erin.
- Voeg de helft van de opgeklopte eiwitten toe aan het mascarpone-mengsel en spatel goed door. Voeg daarna de andere helft toe en spatel tot alles gemengd is.
- Schenk de koffie in een schaal en dip de savoiardi (of lange vingers) er kort in. Leg eerst een laag lange vingers in de schaal, dan een laag pistache- en mascarponeroom, dan weer een laag lange vingers en als laatste een laag room.
- Optioneel: bestrooi de tiramisu nog met wat geroosterde en in stukjes gehakte pistachenoten.
- Laat de cake minstens vier uur rusten in de koelkast.