Met dit recept maak je heel snel en simpel super lekkere aardappelen uit de oven.
Voor deze aardappelen heb ik een gietijzeren pan gebruikt. Ik ben echt gek op mijn gietijzeren pan. Deze pannen zijn namelijk super duurzaam en gaan ontzettend lang mee, het heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag waardoor je minder olie of boter nodig hebt en ze zijn geschikt om te koken op hoge temperaturen.
Mijn gietijzeren pan komt gewoon van de Dille & Kamille, maar ook op Bol.com of bij je lokale kookwinkel kun je ze altijd krijgen.
Heb je geen gietijzeren pan? Ook geen probleem, gebruik dan een gewone ovenschaal.
Aardappelen uit de oven
Voor deze perfecte aardappelen uit de oven hoef je de aardappelen niet eerst voor te koken of te schillen. Veel te veel werk. Snijdt de aardappelen in dunne plakjes, je kunt hiervoor ook een mandoline voor gebruiken. De plakjes doe je vervolgens in de pan of ovenschaal.
Verwarm de oven wel even op van tevoren, dan is die alvast lekker op temperatuur.
Boter, knoflook en kruiden
Ik gebruik voor deze aardappelen boter, knoflook en gedroogde kruiden: peterselie en bieslook. Smelt de boter eerst in de pan en doe de kruiden en knoflook (in schijfjes) erbij. Vervolgens strijk je dit met een kwastje over de aardappelen. Halverwege kun je het eventueel nog even herhalen voor nog meer smaak.
Gebruik gewoon de kruiden waar jij zin in hebt of wat past bij het gerecht dat je gaat maken. Knoflook en rozemarijn is een klassieke combinatie, maar ook salie, tijm of dille is erg lekker. Of een beetje Parmezaanse kaas eroverheen raspen. Het kan allemaal.
Wil je dit gerecht liever veganistisch maken? Geen probleem. Vervang dan de boter door een plantaardige variant.
Ingrediënten en bereiden:
Aardappelen uit de oven
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Ovenbestendige pan of ovenschaal
Ingrediënten
- 5 grote aardappelen iets kruimig
- 30 gram roomboter ongezouten
- 3 tenen knoflook in schijfjes
- 1 eetlepel kruiden gedroogd of vers
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Was de aardappelen goed. Snijdt ze vervolgens in plakjes (ongeveer een 2 à 3 millimeter dik).
- Leg de partjes in de pan of ovenschaal.
- Verwarm de boter in een pannetje en voeg de knoflook en de kruiden toe. Wacht tot het is gesmolten en strijk het dan met een kwastje over de aardappelen.
- Doe de aardappelen in de oven. Eventueel kun je halverwege de aardappelen nogmaals insmeren met de boter, knoflook en de kruiden. De aardappelen zijn klaar wanneer ze zacht aan de binnenkant zijn en krokant aan de buitenkant.
- Breng dan nog even op smaak met wat zout en peper en je bent klaar!