Follow:
Recepten, Taarten, Zoet

Perentaart met vanille en amandelschaafsel

perentaart

Geen zondag-bakdag, maar een maandag-bakdag met deze perentaart met vanille en geroosterde amandelschaafsel. Deze drie vormen een heerlijke combinatie en dat allemaal op een ietwat kruimelige bodem.

Deze perentaart heb ik gemaakt met Migo-peren. Dit zijn eigenlijk handperen en dus bedoeld om zo op te eten, in plaats van ermee te bakken. Maar ik heb ze gewoon gebruikt om mee te bakken en het was echt heerlijk. Klik hier als je meer wilt weten over de Migo-peren!

PERENTAART

De vulling bestaat uit een custard met vanille en de peren. De peren heb ik in dunne plakjes gesneden en dan in de custard neergelegd. Ze hebben nog ene lekkere bite en zijn dus niet helemaal zacht geworden in de oven.

perentaart recept

De bodem (en zijkant) van deze taart is gemaakt van een zandbodem. Dit is een heel makkelijk basisdeeg, maar ideaal voor dit soort taarten. Ik heb hem eerst even gebakken met een blinde vulling, zodat hij een beetje krokant wordt en daarna verder gebakken met de vulling erin.

Met blind bakken doe je er een vulling in op bakpapier, die je er later weer uithaalt, speciale keramische blinde vulling, bonen of rijst (die je later dus niet meer kunt eten). De vulling haal je er dan weer uit en dan is je bodem al (gedeeltelijk) gebakken.

De bodem is krokant, een beetje kruimelig en smelt in je mond als je het eet. Het heeft een neutrale smaak en is dus niet overheersend over de vulling, want daar gaat het om met deze taart.

perentaart vanille

De taart maak je af met wat geroosterde amandelschaafsel en dat is net zoiets als het roosteren van pijnboompitten. Je let even niet op en – BAM – ze zijn verbrand. Loop dus niet weg bij de pan als je ze gaat roosteren, schudt de pan af en toe, doe het vuur niet te hoog en heb geduld.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HEM

Perentaart met vanille en amandelschaafsel

Aantal 1 taart (10-12 mensen)

Ingrediënten

voor de bodem:

 • 220 gram bloem
 • 150 gram koude boter
 • 80 gram suiker
 • half ei
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 500 milliliter melk
 • 1 vanillepeul
 • 3 eetlepels suiker
 • 2 eidooiers
 • 2,5 eetlepels bloem
 • 0,5 eetlepel maïzena
 • 2 peren
 • 3 eetlepels amandelschaafsel

Bereidingswijze

 1. Voeg alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar en kneed het tot een deegbal. Maak er dan een platte schijf van, bedek het met folie en laat het een uur rusten in de koelkast. 

 2. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet je bakvorm in met een beetje boter.

 3. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en bekleed je vorm ermee. Snijdt al het overtollige deeg weg. 

 4. Bedek je bodem met bakpapier en doe er daarna een blinde vulling in (rijst, bonen of keramische ballen). Bak hem voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem daarna eruit en laat hem afkoelen.

 5. Maak ondertussen de vanillesaus. Doe hiervoor de melk in een pan en schraap de vanille uit de peul, doe de zaadjes en de vanillepeul bij de melk en verwarm het. 

 6. Mix in een ander schaal de suiker en eidooiers en mix daarna de bloem en maïzena erin. Doe er een paar lepels warme melk bij en klop het tot er geen klontjes meer inzitten.

 7. Doe het mengsel met de eidooiers bij de melk en blijf kloppen met een garde. Breng het aan de kook en laat een paar minuten koken, het wordt dan steeds dikker. 

 8. Doe de vanillesaus in een kom, dek af met folie en laat even afkoelen.

 9. Snijdt dan de peren in dunne plakjes. Doe de vanillesaus in de taartbodem en leg de plakjes peer er recht in. 

 10. Bak hem dan in 20 tot 30 minuten af, tot de korst mooi goudbruin is en de peren wat zachter zijn geworden. 

 11. Rooster tot slot nog het amandelschaafsel tot het lichtbruin is gekleurd in een pan en strooi dit over de taart heen. 

perentaart

De peren heb ik gekregen. Meer informatie.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply