Een tijdje geleden kocht ik een nieuwe braadpan en ik zocht steeds naar het perfecte gerecht wat ik er het eerste in wilde maken. Dat werd peposo! Een heerlijke Italiaanse runderstoofpot.
PEPOSO – ITALIAANSE RUNDERSTOOFPOT
We eten vaak met z’n allen bij mijn ouders op zondagavond en meestal kookt mijn vader dan, maar dit keer ging ik koken en maakte m’n zusje een dessert. Ik maakte peposo, een Italiaanse runderstoofpot. Italië is mijn absolute lievelingsland en één van de redenen daarvan is het Italiaanse eten. Ik ben echt verliefd op het Italiaanse eten en ook een klein beetje op deze runderstoofpot.
Een stoofpot moet altijd lekker lang op het vuur staan, zodat het vlees boterzacht en heel erg mals wordt. En dat gaat zeker lukken met het gerecht peposo. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is heel puur en vol van smaak. Mocht je nou niet houden van rode wijn, dan hoef je dit gerecht zeker niet over te slaan. De rode wijn zorgt voor smaak en aroma, maar is helemaal niet overheersend en hij geeft ook geen nasmaak af.
Wij aten de peposo met krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook, maar je kunt hier veel mee variëren. Vorige keer aten we het bijvoorbeeld met polenta met een groente- en tomatensaus. Ook brood (zoals ciabatta) is heel lekker bij, kun je die dippen in de saus. Mmmjam.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE PEPOSO

PEPOSO - ITALIAANSE RUNDERSTOOFPOT
Ingrediënten
- 800 gram runderriblappen
- 300 milliliter runderbouillon
- water
- 50 milliliter rode wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 15 zwarte peperkorrels
- 3 knoflooktenen ontveld
- 1 laurierblad
Instructies
- Snijdt de runderriblappen in stukken van ongeveer twee bij twee centimeter. Je hoeft niet al het vet eraf te halen, dat smelt wel weg en geeft veel smaak af.
- Braadt de riblappen in een braadpan kort aan in boter en olie.
- Voeg de runderbouillon toe en schenk er water bij, totdat de riblappen helemaal onder water staan. Laat het anderhalf uur tot twee uren sudderen, zonder deksel op de pan, op een middenhoog vuur.
- Schenk dan de rode wijn erbij en voeg de tomatenpuree, zwarte peperkorrels, de ontvelde knoflooktenen (heel) en één laurierblad toe.
- Laat het nog minstens anderhalfuur op laag vuur staan. De peposo is klaar als de runderriblappen bijna uit elkaar vallen. Voeg extra water toe, als het teveel inkookt.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
Dit ziet er echt super lekker uit. Lijkt me wel veel werk om te maken en lang, maar wel heel erg lekker.
Het werk valt opzich wel mee, maar het duurt inderdaad wel een paar uur. Gelukkig hoef je er niet constant bij te staan, af en toe even roeren is genoeg.
Heerlijk ,maar dan in de Crocpot verder stoven ,geen omkijken meer na ,behoudens op het laatst om de rodewijn toe te voegen.
Helaas heb ik geen Crock-Pot, maar dat is inderdaad ideaal om te gebruiken!
ik maak dit klaar in de slowcooker
Inmiddels 3x gemaakt! Erg lekker! Het moet weliswaar lang stoven, maar veel werk is het niet.
Heerlijk recept. Maak het nu voor de tweede keer al sinds 2 weken. Vrienden met passie voor Italie op bezoek morgen. Dan is dit mooi gerecht. Niet moeilijk maar erg lekker. Wel de tijd ervoor nemen. Dat proef je terug!
Heerlijk recept. Ga het zondag maken. Gelukkig is het gemakkelijk. Groet Cor uit Eindhoven
Wat leuk om te horen!
Ik maak heel veel stoofpotje. Heerlijk. Maar ik begrijp niet zo goed wat hier Italiaans aan is? Moeten er dan niet meer Italiaanse kruiden in?