Super lekker recept voor een Italiaanse runderstoofpot: Peposo. Een klassieke Toscaanse stoofpot.
Peposo is één van de gerechten die we super vaak maken, het is ook zo lekker. Italiaans eten is vaak eenvoudig en het draait allemaal om de ingrediënten. Altijd vers, de juiste verhoudingen en vol smaak. Dat zien we ook bij deze Italiaanse runderstoofpot.
Peposo: Italiaanse runderstoofpot
Peposo is een Toscaans gerecht en is al rond 1300-1400 bedacht in Impruneta. Vroeger werd er veel gekookt in schalen van terracotta, die in een oven werden gezet. De geur van terracotta kon in het eten trekken en daarom werd er vaak flink wat rode wijn en peperkorrels aan toegevoegd – dit werd uiteindelijk peposo.
Oorspronkelijk wordt het gerecht klaargemaakt met rode wijn, natuurlijk Chianti uit Toscane.
Het gerecht wordt ook wel peposo all’prunetina of peposo alle fornacina genoemd.
Een stoofpot moet altijd lekker lang op het vuur staan, op een laag vuur. Zo wordt het vlees boterzacht en heel erg mals.
De rode wijn zorgt voor een heerlijke smaak en aroma, maar is zeker niet overheersend. Net als de zwarte peperkorrels. Het lijkt misschien veel als je die gaat toevoegen, maar doordat de peperkorrels langzaam gegaard worden, krijg je een hele zachte pepersmaak. Ben je een liefhebber van knoflook, zoals ik, dan kun je nog wel wat meer knoflooktenen toevoegen (dat kan eigenlijk nooit kwaad toch?).
Wat past goed bij peposo?
De klassieke manier om peposo te eten is op een geroosterd broodje, bijv. ciabatta. Maar het is ook erg lekker om deze Italiaanse runderstoofpot te eten met polenta, krokante aardappelen of met (opgebakken) gnocchi.
Italiaanse runderstoofpot maken
Bij het maken van peposo moet je vooral geduld hebben, eigenlijk altijd als je een stoofpot gaat maken. Het rundvlees en de andere ingrediënten gaar je heel langzaam op zacht vuur, dan komen de smaken pas echt goed naar voren.
Je kunt deze Italiaanse runderstoofpot ook een dag van tevoren of in de ochtend maken. Breng het dan langzaam op temperatuur en laat het niet koken. Bij het opwaren van de peposo moet je er ook opletten dat je niet steeds gaat roeren, want dan valt het rundvlees snel uit elkaar.
Peposo - Italiaanse runderstoofpot.
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Braadpan of slowcooker
Ingrediënten
- 800 gram runderriblappen
- 300 milliliter runderbouillon
- water
- 100 milliliter rode wijn (liefst chianti)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 15 zwarte peperkorrels
- 3 knoflooktenen
- 1 laurierblad
Instructies
- Snijdt de runderriblappen in stukken van ongeveer twee bij twee centimeter. Je hoeft niet al het vet eraf te halen, dat smelt wel weg en geeft veel smaak af.
- Braadt de riblappen in een braadpan kort aan in boter of olie.
- Voeg de runderbouillon toe en schenk er water bij, totdat de riblappen helemaal onder water staan. Laat het anderhalf uur tot twee uren sudderen, zonder deksel op de pan, op een middenhoog vuur.
- Schenk dan de rode wijn erbij en voeg de tomatenpuree, zwarte peperkorrels, de ontvelde knoflooktenen (heel) en één laurierblad toe.
- Laat het nog minstens anderhalfuur op laag vuur staan. De peposo is klaar als de runderriblappen bijna uit elkaar vallen. Voeg extra water toe, als het teveel inkookt.
Dit ziet er echt super lekker uit. Lijkt me wel veel werk om te maken en lang, maar wel heel erg lekker.
Het werk valt opzich wel mee, maar het duurt inderdaad wel een paar uur. Gelukkig hoef je er niet constant bij te staan, af en toe even roeren is genoeg.
Heerlijk ,maar dan in de Crocpot verder stoven ,geen omkijken meer na ,behoudens op het laatst om de rodewijn toe te voegen.
Helaas heb ik geen Crock-Pot, maar dat is inderdaad ideaal om te gebruiken!
ik maak dit klaar in de slowcooker
Inmiddels 3x gemaakt! Erg lekker! Het moet weliswaar lang stoven, maar veel werk is het niet.
Heerlijk recept. Maak het nu voor de tweede keer al sinds 2 weken. Vrienden met passie voor Italie op bezoek morgen. Dan is dit mooi gerecht. Niet moeilijk maar erg lekker. Wel de tijd ervoor nemen. Dat proef je terug!
Heerlijk recept. Ga het zondag maken. Gelukkig is het gemakkelijk. Groet Cor uit Eindhoven
Wat leuk om te horen!
Ik maak heel veel stoofpotje. Heerlijk. Maar ik begrijp niet zo goed wat hier Italiaans aan is? Moeten er dan niet meer Italiaanse kruiden in?
Italiaans eten is vaak heel simpel, het gaat echt om de smaken van de ingrediënten die je gebruikt. Bij peposo draait het om een goede runderbouillon, zwarte peperkorrels (die een hele zachte pepersmaak geven), tomaat en laurier, meer is niet nodig.
Eet je dit met pasta en een heerlijke Italiaanse salade erbij ❓
Lijkt me heerlijk.
Ga het deze week maken.
Met een salade, pasta, gnocchi of gewoon een brood om mee te dippen. Alles kan eigenlijk wel.
Ik heb vanmorgen de sukadelappen bereid volgens jullie recept en ga hier vanavond van genieten. Het belooft veel goeds. Ik twijfel alleen of ik de teentjes knoflook zal pureren of gewoon verwijderen. En de zwarte peperkorrels? Malen?
De knoflook wordt heel zacht, waarschijnlijk vind je die niet meer terug. Ook de peperkorrels worden een stuk zachter, afhankelijk van de kwaliteit van de peperkorrels en hoe droog ze waren, kun je die ook zo eten. Als je het niet zeker weet, zou ik even een peperkorreltje testen!
En leuk dat je het recept gaat maken! Veel plezier en alvast lekker eten.
Het was heerlijk. Knoflook voor de zekerheid toch verwijderd. De peperkorrels vond ik niet meer terug.