Een paar weken geleden kookte ik peposo met krokante aardappelen voor mijn familie en Jeanine maakte deze heerlijke pavlova met custard en frambozen. Voor mij een perfecte combinatie en dit is een dessert die ik echt elke week wel zou willen eten.
PAVLOVA MET CUSTARD EN FRAMBOZEN
Dit dessert maak ik best wel vaak, maar nu was het wel weer even geleden dat ik het had gegeten. Dus het werd ook wel weer eens tijd! Wat ik het lekkerste vind eraan is de krokante en brosse buitenkant van de pavlova. De combinatie met het zoete van de custard en het zure van de frambozen, maakt het dan helemaal af. Het liefste eet ik pavlova met frambozen, mijn lievelingsfruit, maar ander (rood) fruit is ook heel geschikt. Mango, blauwe bessen, aardbeien en bramen zijn ook erg lekker.
Pavlova is bedacht ter ere van één van de grootste ballerina’s, Anna Pavlova, maar het is niet bekend wie het heeft bedacht. Er is nog steeds een kleine strijd gaande tussen Nieuw Zeeland en Australië over de nationaliteit van de bedenker, maar helemaal zeker weten we niet. Het wordt in elk geval in beide landen heel veel gegeten.
De eiwitten met het suiker moet je lang kloppen, zodat er een mooi en stevig eiwitschuim ontstaat. De eiwitschuim is klaar als je de beslagkom op de kop kunt houden en er niets uitvalt (moet je dus wel heel zeker van je zaak zijn), hij glanst mooi, bijna zijde-achtig, en er zitten grote pieken op je garde. Je hebt hier wel echt een mixer voor nodig, of flinke spierballen en een dosis geduld en doorzettingsvermogen. Het maïzena voeg je toe om alles een beetje te stabiliseren, de binnenkant blijft zachter en de buitenkant wordt lekker bros.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET
PAVLOVA MET CUSTARD EN FRAMBOZEN
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
Voor de pavlova:
- 7 eiwitten
- 350 kristalsuiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 vanillepeul
Voor de custard:
- 500 milliliter melk
- 1 vanillepeulen
- 4 eidooiers
- 150 kristalsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 250 milliliter slagroom
- 1 eetlepel kristalsuiker
Overig:
- frambozen (of ander rood fruit)
Instructies
De pavlova:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Doe de eiwitten in een vetvrije schaal (gebruik 4 eidooiers later in de custard) met de vanillezaadjes (halveer de vanillepeul en schraap de vanillezaadjes eruit) en klop op de hoogste stand stijf. Voeg de kristalsuiker in drie delen toe en daarna de maïzena.
- Blijf het kloppen tot er stijve pieken ontstaan en het een glanzende massa is.
- Spatel het eiwitschuim op een vel bakpapier in een ronde vorm. Zet de oven op 140 graden Celsius en bak af in de voorverwarmde oven op ongeveer 75 minuten.
De custard:
- Halveer de vanillepeul in de lengte en schraap de vanillezaadjes eruit. Verwarm de melk in een pan met de twee halve vanillepeulen en de vanillezaadjes.
- Meng in een schaaltje de eidooiers, kristalsuiker en de bloem. Doe er een paar eetlepels melk bij en meng het goed.
- Schenk het eidooiermengsel bij de warme melk en blijf goed roeren. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken, blijf steeds roeren.
- Schenk het mengsel in een schaal, haal de vanillepeulen eruit, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen.
- Klop de slagroom stijf met een eetlepel slagroom en spatel de afgekoelde custard erdoorheen.
Alles bij elkaar:
- Spatel de custardroom op de pavlova en decoreer met frambozen (of ander fruit).
Dit ziet er echt weer heerlijk uit, je maakt echt lekkere dingen!
Leuk om te horen!