Eenvoudig recept voor pasta met ricotta en tomaat.
Ik ben fan van recepten die je snel op tafel hebt staan, maar die wel ontzettend veel smaak hebben. Dit recept hoort daar zeker bij!
Binnen dertig minuten heb je een heerlijke pasta met ricotta, tomaat en knapperige parmaham op tafel staan. En nee, je hoeft niet dertig minuten in een pan roeren, dus je kunt tussendoor allerlei andere dingen doen.
Pasta met ricotta en tomaat
Een pasta con ricotta e pomodorini is zo’n heerlijk Italiaans recept: eenvoudig, maar vol smaak.
Dit recept is ideaal voor een doordeweekse dag wanneer je net wat minder tijd hebt, maar wel lekker wilt eten.
Waarom pasta met ricotta en tomaat maken?
Bomvol smaak en lekker romig door de ricotta.
Gemakkelijk te maken en lekkere smaken.
Je kunt ermee variëren. Geen parmaham in huis? Maak er een vegetarisch gerecht van of voeg ander vlees toe, zoals gehaktballetjes of worstjes.
Super lekker met een salade of voeg tijdens het bakken nog wat spinazie toe voor wat meer groenten.
Wat heb je nodig?
Voor de pasta con ricotta heb je maar een paar ingrediënten nodig. De meeste ingrediënten, behalve de ricotta, heb ik meestal wel in huis.
Alle ingrediënten:
Pasta: ik gebruik meestal rigatoni of penne rigate voor dit recept, maar het kan natuurlijk ook met een andere pasta.
Tomatenpasta: beetje tomatenpasta om de saus te maken. Een tip: gebruik tubes tomatenpasta en niet de bekende blikjes. Met een tube houd je geen tomatenpasta over en je kunt het langer bewaren.
Ricotta: natuurlijk heb je ricotta nodig.
Parmaham: maak de Parmaham lekker krokant.
Knoflook: knoflook is uiteraard verplicht, alles heeft knoflook nodig.
Parmezaanse kaas: de Parmezaanse kaas maakt het helemaal af.
Basilicum: je kunt gedroogde basilicum gebruiken of verse.
Pasta met ricotta en tomaat
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Pan voor pasta koken
- 1 Pan voor saus
Ingrediënten
- 200 gram pasta (penne of rigatoni)
- 150 gram parmaham
- scheutje olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 150 gram ricotta
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout en peper (naar smaak)
- rozemarijn (naar smaak)
- basilicum (naar smaak)
Instructies
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente in ruim kokend water met zout.
- Zet een andere pan op het vuur, laat even warm worden, en leg de plakjes Parmaham erin. Bak de plakjes tot krokant en haal uit de pan, leg ze apart.
- Doe wat olijfolie in de pan, pers de knoflook en fruit de knoflook kort aan in de olie. Pas op dat de knoflook niet verbrand, want dan krijgt het een bittere smaak. Voeg de tomatenpurree toe en ongeveer 3 soeplepels kookvocht van de pasta.
- Roer door en breng het rustig aan de kook, laat het niet te hard koken (dan verdampt de saus te veel). Voeg daarna de ricotta en de geraspte Parmazaanse kaas toe. Laat rustig doorkoken, zodat alle smaken bij elkaar komen.
- Proef de saus en voeg zout en peper toe naar smaak.
- Giet de pasta af (houdt wat kookvocht over) en doe de pasta in de saus. Roer door en voeg eventueel nog wat kookvocht toe, wanneer de saus te dik is geworden. Voeg op het laatst de kruiden toe (basilicum en rozemarijn).
- Verdeel de pasta en de saus over de borden. Doe de krokante Parmaham erbij (doe dit niet erbij in de pan, dan wordt het snel zacht) en eventueel nog een beetje extra geraspte Parmezaanse kaas.