Recept om een heerlijke en prachtige panna cotta taart met frambozen te maken.
Frambozen en panna cotta: voor mij een perfecte combinatie. Panna cotta is één van mijn favoriete desserts, maar je kunt er ook heel goed een lekkere taart van maken.
Panna cotta taart met frambozen
Deze taart ziet er toch fantastisch uit? En dan is de smaak ook nog heel erg lekker.
Waarom de panna cotta taart met frambozen maken?
De taart heeft een heerlijke frambozensmaak.
Lekker romig door de slagroom.
Het ziet er prachtig uit.
Hoe maak je deze taart?
Je begint met het maken van det taartbodem. Hier zit de meeste tijd in, want het deeg moet even rusten in de koelkast en daarna moet de afgebakken bodem nog helemaal afkoelen. Het afkoelen van de taartbodem kun je iets versnellen, door de bodem na het bakken in de koelkast te zetten.
Na het maken van de taartbodem kun je beginnen met de panna cotta. Ook deze moet weer even afkoelen, want je kunt het niet heet (of warm) in de taartbodem gieten.
De totale tijd voor dit recept is dus behoorlijk lang, maar dit is voornamelijk wachttijd.
Alle ingrediënten
Voor de panna cotta-vulling heb je geen kleurstof nodig, want de mooie roze kleur krijg je door de frambozen.
De ingrediënten voor de panna cotta taart met frambozen heb ik opgedeeld in twee delen: om de taartbodem te maken en voor de panna cotta.
Voor de taartbodem:
Patentbloem: ik gebruik het liefste patentbloem en geen ander meel.
Amandelmeel: dit zorgt voor een mooie textuur van de bodem.
Poedersuiker: gewone suiker lost niet goed op in het deeg, dus daarom gebruik ik poedersuiker.
Ongezouten roomboter: zorg ervoor dat de boter koud is.
Zout: een beetje zout zorgt voor een mooie balans.
Ei: heb je nodig om een samenhangend deeg te maken.
Witte chocolade: dit doe je op de bodem, zodat de bodem niet zacht wordt door de panna cotta.
Voor de frambozen panna cotta:
Frambozen: ik gebruik altijd diepvriesframbozen. Deze zijn goedkoper en net zo lekker.
Slagroom: de basis van panna cotta.
Suiker: ik gebruik iets meer suiker dan normaal, want de frambozen zijn vrij zuur.
Gelatine: er gaan vijf blaadjes in. Iets meer dan normaal voor panna cotta, maar je wilt dat de taart wat steviger is om goed te kunnen serveren.
Mijn tips voor deze panna cotta taart met frambozen
Ga je ook deze panna cotta frambozentaart maken? Heel leuk! En lekker natuurlijk.
Mijn tips:
Je kunt de taartbodem eerder maken. Een losse taartbodem blijft ongeveer drie tot vier dagen goed, maar bewaar het wel luchtdicht.
Bak de taartbodem eerst met een blinde vulling, zodat de randen niet zakken. Voor een blinde vulling kun je rijst of bonen gebruiken (daarna niet meer te eten) of keramische bakbonen.
Pas op dat je panna cotta niet te warm is wanneer je het in de taartbodem giet, want dan wordt de bodem zacht.
Zorg ervoor dat er geen gaatjes in de taartbodem zitten, zodat er geen panna cotta uitstroomt.
Verplaats je taart voorzichtig naar de koelkast. Het panna cotta mengsel is nog heel vloeibaar en je wilt natuurlijk niet knoeien onderweg.
Hoe te bewaren?
Ik weet zeker dat je deze taart echt meteen wilt opeten, maar misschien blijft er toch een stukje over.
Je kunt de panna cotta taart met frambozen tot drie dagen bewaren in de koelkast. Dek de taart af met vershoudfolie of doe de overgebleven taartstukjes in een bewaardoos.
Panna cotta taart met frambozen
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Taartvorm + blinde vulling en bakpapier (diameter taartvorm 24 cm)
- 1 Beslagkom
- 2 Pannen
- Zeef
- Oven
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 125 gram patentbloem
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- snufje zout
- 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
- 1 ei (geklutst)
- 100 gram witte chocolade (in blokjes)
Voor de frambozen panna cotta:
- 5 blaadjes gelatine
- 500 ml slagroom
- 200 gram frambozen (diepvries is prima)
- 100 gram kristalsuiker
Decoratie (optioneel)
- verse frambozen
- slagroom
- eetbare (gedrooge) bloemen
- sprinkles
Instructies
Taartbodem maken:
- Doe de patentbloem, poedersuiker, het amandelmeel en het zout in een beslagkom. Meng door elkaar.
- Voeg de blokjes koude roomboter toe en kneed tot je een kruimeldeeg hebt.
- Kluts het ei en voeg 2 eetlepels toe aan het kruimeldeeg. Kneed opnieuw tot je een samenhangend deeg hebt.Deeg te droog: voeg nog een beetje ei toe.Deeg te nat: voeg een beetje patentbloem toe.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een grote plak, ongeveer 5 mm dik.
- Leg het deeg over de taartvorm. Druk voorzichtig de bodem aan en daarna de rand. Snijd het overtollige deeg weg langs de randen en prik een paar gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier over het deeg en voeg een blinde vulling toe.
- Bak de taartbodem voor 10 minuten met de blinde vulling. Haal daarna de vulling eruit en bak nogmaals voor 5 tot 10 minuten, tot het deeg een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
- Laat helemaal afkoelen. Smelt daarna de witte chocolade au-bain-marie en smeer de bodem en de rand van de taart in met een laagje chocolade. Zet de vorm even in de koelkast, om de chocolade hard te laten worden.
De panna cotta:
- Begin vervolgens met het maken van de panna cotta.
- Doe de gelatineblaadjes in een bakje met water, om ze zacht te laten worden.
- Doe de slagroom, de diepvriesframbozen en de suiker in een pan en verwarm het mengsel. Laat het net niet koken.
- Haal van het vuur en zeef het mengsel, zodat alle frambozenpitjes eruit zijn. Voeg dan de gelatineblaadjes toe, één voor één, en roer tot alles is gemengd.
- Laat de panna cotta afkoelen tot lauwwarm. Dit gaat het snelste als je blijft roeren.
- Giet dan de panna cotta in de taartvorm. Zet het in de koelkast voor minstens 4 uren om op te laten stijven.
Panna cotta taart met frambozen versieren:
- Je kunt de panna cotta taart nog versieren met slagroom, eetbare bloemen, verse frambozen en sprinkles.