Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Pandan fudge met kokos
Comfort Food

Pandan fudge met kokos

30 augustus 202228 januari 2023 Leave a comment

Recept voor super lekkere pandan fudge.

Oké, deze fudge met pandan en kokos is niet gezond, zeker niet, maar wel ontzettend lekker – en dat is natuurlijk net zo belangrijk.

Direct naar recept

Pandan fudge

Pandan is echt heerlijk om mee te bakken. Als je een keer in de toko bent geweest, dan heb je vast wel die gifgroene cakes gezien die gemaakt worden met pandan. Dit keer dus geen recept voor een cake, maar wel voor een andere lekkere zoetigheid: fudge! De pandan geeft de fudge een zoete en een beetje nootachtige smaak, wat perfect past bij kokos.

Deze fudge met pandan is:

verslavend lekker
romig en super zacht
super groen door de pandan

Voor deze fudge gebruik ik een pandanpasta en dus niet de bladeren. De pasta kun je online kopen of in een toko. Kies niet voor een waterige aroma, maar een dikke pasta.

pandan fudge

Wat heb je nodig voor fudge met pandan?

De belangrijkste ingrediënten voor het maken van fudge zijn gecondenseerde melk, suiker en boter. In deze fudge gaat ook nog pandanpasta – natuurlijk – en kokos en witte chocolade.

Alle ingrediënten op een rij:

Pandanpasta of -extract: ik gebruik voor deze pandan fudge een pandanextract van …
Fijne kristalsuiker: meestal gebruik ik fijne kristalsuiker, omdat het gemakkelijker smelt.
Ongezouten roomboter: geen romige fudge zonder roomboter natuurlijk. Je kunt ook gezouten roomboter gebruiken, maar voeg dan niet nog extra zout toe.
Gecondenseerde melk: gecondenseerde melk, gezoet.
Kokos santen: wordt ook wel kokoscrème of creamed coconut genoemd.
Zout: voor een mooie balans, zout is (eigenlijk altijd) onmisbaar in zoetigheden.
Witte chocolade: hak de witte chocolade in stukjes, zodat het sneller smelt.
Marshmallows: ik gebruik alleen maar witte marshmallows, voor de mooiste kleur (maar je kunt eventueel dus ook de roze marshmallows gebruiken).

En dit heb je verder nog nodig:

Pan: kies een middelgrote pan, zodat je ruimte hebt om het mengsel goed door te roeren.
Houten of siliconen spatel: gebruik geen metalen of plastic spatel, maar het liefst een houten spatel.
Bakpapier: om de bakvorm mee te bekleden. Dat maakt het gemakkelijker om de fudge er na het afkoelen weer uit te krijgen.

pandan fudge met kokos

Doe wat kokosrasp op de blokjes pandan fudge voor een leuke variatie.

Handige tips voor fudge maken

Heb geduld, soms duurt het wat langer voordat alles is gesmolten dat de tijden die in het recept staan. Zet het vuur niet hoger om het sneller te laten gaan.
Blijf de hele tijd goed roeren. De suiker en gecondenseerde melk gaan snel karameliseren en dan krijg je een bruinere kleur.
Snijdt de marshmallows eerst in kleine blokjes (kan ook met een schaar), want dan smelten ze gemakkelijker.
Laat de fudge met pandan eerst afkoelen op het aanrecht, zet het bakblik wel op onderzetters. Wanneer de fudge niet meer zo heet is, kun je het bakblik in de koelkast zetten. Laat het daar zeker een paar uur in staan om goed af te laten koelen en op te laten stijven.

Let op: tijdens het koken wordt de fudge ontzettend heet, door de gecondenseerde melk en de suiker. Proef de fudge nooit tijdens het koken en raak het absoluut niet aan met je vingers!

Pandan fudge bewaren

Nadat de pandan fudge een paar uur in de koelkast heeft gestaan en het helemaal is afgekoeld, kun je de fudge uit het bakblik halen. Snijdt het vervolgens in blokjes.

Hoe bewaren?

Bewaar de fudge in een vershoudbakje of een ziplockzakje. Je hoeft de fudge niet meer in de koelkast te bewaren. De fudge blijft ongeveer een week goed als je de blokjes op deze manier bewaart.

Ook leuk om te maken: madeleines met pandan!

fudge met pandan

Pandan fudge

www.volgdekruimels.nl
Recept voor het maken van fudge met pandan. Eenvoudig om te maken en ontzettend lekker. Dit recept geeft ongeveer 16 stukjes (of 8 als je ze gewoon lekker groot snijdt natuurlijk).
4.56 van 9 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 5 min
Bereiding 20 min
Wachttijd 4 uur
Totaal 4 uur 25 min
HOEVEELHEID: 20 stukjes

Equipment

  • 1 Pan
  • 1 Bakblik
  • bakpapier
  • houten of siliconen spatel

Ingrediënten
  

  • 450 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter (in blokjes)
  • 150 ml gecondenseerde melk
  • 40 gram kokos santen
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 theelepels pandan pasta (of extract)
  • 250 gram marsmallows (wit + in stukjes gesneden)
  • 200 gram witte chocolade (in stukjes gehakt)

Instructies
 

  • Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd (of knip) de marshmallows in kleinere stukken en hak de witte chocolade in kleine stukjes.
  • Doe de fijne kristalsuiker, de ongezouten roomboter, de gecondenseerde melk, de kokos santen en de zout in een pan (het liefst met anti-aanbaklaag). Begin op laag vuur tot alles begint te smelten. Blijf constant roeren, zodat het niet aanbakt.
  • Zet dan het vuur wat hoger en breng zachtjes aan de kook. Blijf nog steeds goed roeren, loopt niet even weg van het vuur. Laat het koken tot de suiker is opgelost. Dit duurt een paar minuten.
  • Voeg dan de chocolade toe en roer tot gemengd. Als laatste voeg je de marshmallows toe. Het roeren wordt nu wat zwaarder, maar blijf doorroeren tot ook de marshmallows zijn gesmolten.
  • Laat nog even pruttelen en zet dan het vuur uit. Roer nog even door, want de pan is nog wel heet. Wanneer het afkoelt blijf je nog even roeren, tot het mengsel iets doffer wordt. Wanneer het net klaar is, glimt het nog. Door te roeren wordt het mengsel iets doffer.
  • Giet het mengsel in het bakblik met bakpapier. Laat het afkoelen en zet het dan minstens twee uur in de koelkast. Snijd het in blokjes.

Notities

Belangrijk: fudge wordt ontzettend heet tijdens het koken door de suiker en de gecondenseerde melk. Proef het niet tijdens het koken en raak het niet aan met je vingers.
Heet bakblik: Nadat je de fudge in het bakblik hebt gedaan, wordt ook deze erg heet. Zet het bakblik daarom op een onderzetter op het aanrecht en laat eerst goed afkoelen. Zet het bakblik met daarin de fudge daarna pas in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

fudgegecondenseerde melkpandan

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Pistache tiramisu
Brownies met walnoten

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved