Recept voor super lekkere pandan fudge.
Oké, deze fudge met pandan en kokos is niet gezond, zeker niet, maar wel ontzettend lekker – en dat is natuurlijk net zo belangrijk.
Pandan fudge
Pandan is echt heerlijk om mee te bakken. Als je een keer in de toko bent geweest, dan heb je vast wel die gifgroene cakes gezien die gemaakt worden met pandan. Dit keer dus geen recept voor een cake, maar wel voor een andere lekkere zoetigheid: fudge! De pandan geeft de fudge een zoete en een beetje nootachtige smaak, wat perfect past bij kokos.
Deze fudge met pandan is:
verslavend lekker
romig en super zacht
super groen door de pandan
Wat heb je nodig voor fudge met pandan?
De belangrijkste ingrediënten voor het maken van fudge zijn gecondenseerde melk, suiker en boter. In deze fudge gaat ook nog pandanpasta – natuurlijk – en kokos en witte chocolade.
Alle ingrediënten op een rij:
Pandanpasta of -extract: ik gebruik voor deze pandan fudge een pandanextract van …
Fijne kristalsuiker: meestal gebruik ik fijne kristalsuiker, omdat het gemakkelijker smelt.
Ongezouten roomboter: geen romige fudge zonder roomboter natuurlijk. Je kunt ook gezouten roomboter gebruiken, maar voeg dan niet nog extra zout toe.
Gecondenseerde melk: gecondenseerde melk, gezoet.
Kokos santen: wordt ook wel kokoscrème of creamed coconut genoemd.
Zout: voor een mooie balans, zout is (eigenlijk altijd) onmisbaar in zoetigheden.
Witte chocolade: hak de witte chocolade in stukjes, zodat het sneller smelt.
Marshmallows: ik gebruik alleen maar witte marshmallows, voor de mooiste kleur (maar je kunt eventueel dus ook de roze marshmallows gebruiken).
En dit heb je verder nog nodig:
Pan: kies een middelgrote pan, zodat je ruimte hebt om het mengsel goed door te roeren.
Houten of siliconen spatel: gebruik geen metalen of plastic spatel, maar het liefst een houten spatel.
Bakpapier: om de bakvorm mee te bekleden. Dat maakt het gemakkelijker om de fudge er na het afkoelen weer uit te krijgen.
Doe wat kokosrasp op de blokjes pandan fudge voor een leuke variatie.
Handige tips voor fudge maken
Heb geduld, soms duurt het wat langer voordat alles is gesmolten dat de tijden die in het recept staan. Zet het vuur niet hoger om het sneller te laten gaan.
Blijf de hele tijd goed roeren. De suiker en gecondenseerde melk gaan snel karameliseren en dan krijg je een bruinere kleur.
Snijdt de marshmallows eerst in kleine blokjes (kan ook met een schaar), want dan smelten ze gemakkelijker.
Laat de fudge met pandan eerst afkoelen op het aanrecht, zet het bakblik wel op onderzetters. Wanneer de fudge niet meer zo heet is, kun je het bakblik in de koelkast zetten. Laat het daar zeker een paar uur in staan om goed af te laten koelen en op te laten stijven.
Let op: tijdens het koken wordt de fudge ontzettend heet, door de gecondenseerde melk en de suiker. Proef de fudge nooit tijdens het koken en raak het absoluut niet aan met je vingers!
Pandan fudge bewaren
Nadat de pandan fudge een paar uur in de koelkast heeft gestaan en het helemaal is afgekoeld, kun je de fudge uit het bakblik halen. Snijdt het vervolgens in blokjes.
Hoe bewaren?
Bewaar de fudge in een vershoudbakje of een ziplockzakje. Je hoeft de fudge niet meer in de koelkast te bewaren. De fudge blijft ongeveer een week goed als je de blokjes op deze manier bewaart.
Ook leuk om te maken: madeleines met pandan!
Pandan fudge
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Pan
- 1 Bakblik
- Bakpapier
- Houten of siliconen spatel
Ingrediënten
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 175 gram ongezouten roomboter (in blokjes)
- 150 ml gecondenseerde melk
- 40 gram kokos santen
- 1/4 theelepel zout
- 3 theelepels pandan pasta (of extract)
- 250 gram marsmallows (wit + in stukjes gesneden)
- 200 gram witte chocolade (in stukjes gehakt)
Instructies
- Bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd (of knip) de marshmallows in kleinere stukken en hak de witte chocolade in kleine stukjes.
- Doe de fijne kristalsuiker, de ongezouten roomboter, de gecondenseerde melk, de kokos santen en de zout in een pan (het liefst met anti-aanbaklaag). Begin op laag vuur tot alles begint te smelten. Blijf constant roeren, zodat het niet aanbakt.
- Zet dan het vuur wat hoger en breng zachtjes aan de kook. Blijf nog steeds goed roeren, loopt niet even weg van het vuur. Laat het koken tot de suiker is opgelost. Dit duurt een paar minuten.
- Voeg dan de chocolade toe en roer tot gemengd. Als laatste voeg je de marshmallows toe. Het roeren wordt nu wat zwaarder, maar blijf doorroeren tot ook de marshmallows zijn gesmolten.
- Laat nog even pruttelen en zet dan het vuur uit. Roer nog even door, want de pan is nog wel heet. Wanneer het afkoelt blijf je nog even roeren, tot het mengsel iets doffer wordt. Wanneer het net klaar is, glimt het nog. Door te roeren wordt het mengsel iets doffer.
- Giet het mengsel in het bakblik met bakpapier. Laat het afkoelen en zet het dan minstens twee uur in de koelkast. Snijd het in blokjes.