Recept voor het maken van orecchiette met gehaktballetjes en tomatensaus.
Dat de Italiaanse keuken één van mijn favorieten is, is wel duidelijk en dit is ook weer zo’n gerecht dat we vaak maken thuis. Het zit vol met smaak en is gemakkelijk om te maken.
Orecchiette met gehaktballetjes
Orecchiette, ook wel oortjes genoemd door de vorm, is een pastasoort uit het zuiden van Italië. Ze worden ook wel orecchiette pugliesi genoemd, naar de regio van oorsprong.
Door de vorm van de pasta, neemt het veel saus op. Het zijn eigenlijk kleine kommetjes.
Orecchiette met gehakt en tomatensaus maken
Zo maak je dit gerecht:
Maak eerst de saus, zodat die lekker kan pruttelen op een laag vuur voor de beste smaak.
Ondertussen maak je de gehaktballetjes. Deze bak je even aan in de pan en daarna garen ze door in de saus.
En natuurlijk heb je dan nog de orecchiette. De pasta kook je in een aparte pan in ruim kokend water, met zout.
Nog wat laatste tips!
Ga je dit recept maken?
Ik heb nog wat tips voor je:
Laat de gehaktballetjes nog even meekoken in de saus, dan nemen ze nog meer smaak op.
Ik bak het gehakt altijd goed bruin. Zo blijven ze mooi van vorm en het komt de smaak ten goede.
De saus moet even rustig pruttelen op een laag vuur om te zorgen dat de tomaten wat zoeter worden. Begin dus altijd met het maken van de saus.
Kook je pasta in ruim kokend water met zout.
In plaats van Parmezaanse kaas, kun je ook pecorino of grano padano gebruiken.
De orecchiette met gehaktballetjes bewaren
Je kunt de orecchiette na het bereiden een paar dagen bewaren in de koelkast. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het invriezen van pasta. Ik vind altijd dat de textuur van de pasta na het invriezen een beetje verandert en dan niet positief helaas. Ik zou het dus in de koelkast bewaren en dan nog een keer eten (kan ook als lunch natuurlijk).
De saus en het gehakt kun je wel invriezen. Zelf maak ik vaak een grote batch van de saus, zodat ik weer wat heb om in de vriezer te leggen. Ik kook dan altijd nieuwe pasta.
Orecchietti met gehaktballetjes
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Pan voor koken pasta
- 1 Pan voor gehaktballetjes
- 1 Pan voor saus
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
Voor de saus:
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 4 tenen knoflook (geperst)
- scheutje olijfolie
- 2 blikken gepelde tomaten
- 0,5 bouillonblokje (groentebouillon)
- 1 laurierblad
- zout en peper (naar smaak)
- basilicum (naar smaak)
Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 0,5 theelepel zout
- 0,5 theelepel peper
- paneermeel (afhankelijk van vocht)
- 1 ei
- blokje boter (of olie)
En de rest:
- 400 gram orecchietti
- Parmezaanse kaas (om eroverheen te strooien)
- basilicum
Instructies
- Zet een pan met ruim water op het vuur voor de pasta.
- Begin met het maken van de saus, die moet even pruttelen op laag vuur.
- Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze even kort aan in een beetje olijfolie. Voeg daarna de gepelde tomaten, de laurier, het bouillonblokje en een paar blaadjes basilicum toe en breng aan de kook.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe hiervoor de ingrediënten, behalve het paneermeel, in een schaal en kneed even door. Voeg daarna paneermeel toe, tot het mengsel niet te nat meer is. Je moet er gehaktballetjes van kunnen draaien, zonder dat ze uit elkaar vallen.
- Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballetjes.
- Kook ook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Haal het laurierblad uit de saus. Pureer de tomaten tot je een gladde saus hebt. Proef de saus en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Doe de gehaktballetjes bij de saus, laat nog even pruttelen, en daarna de gekookte pasta. Roer even door en serveer direct met een beetje Parmezaanse kaas en extra basilicum.