Follow:
Foodtalk, Hotspots, Op reis, To do

Op de Italiaanse markt

italiaanse kaas

Eén van mijn favoriete dingen om te doen in Italië, is naar een markt gaan. Rondlopen, allemaal lekkere dingen proeven en kopen, kleurrijk, soms afdingen (al ben ik daar weer enorm slecht in) en nieuwe producten ontdekken. Maar waar moet je nou opletten op een Italiaanse markt en wat moet je zeker kopen (of even proeven)? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.

OP DE ITALIAANSE MARKT

Ook afgelopen vakantie zijn we weer naar een markt geweest, dit keer in Omegna. Hier ben ik als kind al een paar keer geweest en in mijn herinnering was deze markt enorm. En heel erg druk. Dat viel een klein beetje tegen toen we er nu, heel wat jaren later, weer kwamen. Druk was het nog steeds, maar de markt was een stuk kleiner, alsnog is het een aardig grote markt voor Italiaanse begrippen. En het leuke van deze markt, is dat er van alles te koop is. Al kom je mij vooral tegen bij de kraampjes met eten, uiteraard. Zoveel groente en fruit, heerlijke delicatessen en allemaal lekkere dingen om te proeven en te kopen.

Wat ons ook opviel was dat de hygiëne van de markt er een stuk op vooruit was gegaan. Waarbij er vroeger kippen aan haken hingen, grote stukken ham lagen te drogen en lang niet alles goed was afgedekt, zag dat er nu een stuk beter uit. Aan de ene kant een beetje jammer, want het heeft ook wel weer zijn charme, maar aan de andere kant zie ik dit veel liever.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar iets pakt of aanraakt. Niet even in de perziken of de meloen knijpen. Je wijst aan wat je wilt, hoeveel je wilt en de verkopers zoeken alles voor je uit en pakken het voor je. Je kunt er vanuit gaan dat wat ze kopen goed is en dat je niet een slecht product mee krijgt.

WAT TE KOPEN?

Maar wat moet je nou kopen op de markt?

italiaanse kaas

Ga op de markt altijd op zoek naar kaas en worst, klinkt al lekker Nederlands toch? Voordeel aan de markt is dat je vaak even kunt proeven, vraag gewoon aan de verkoper en je krijgt van alles voorgeschoteld. Ga niet naar huis zonder een stukje Parmezaanse kaas of Pecorino, deze twee kazen kunnen ook wel even zonder koelkast. Of ga juist voor de mozzarella, gorgonzola of ricotta. Provolone is ook een mooie kaas, deze kaas wordt gebonden met touw en heeft allerlei verschillende vormen (ligt eraan hoe hij geknoopt wordt) en smaken. Wordt de kaas gemaakt van geitenmelk, dan is hij heel sterk, maar die met buffelmelk is een stuk zachter van smaak.

italiaanse worst

En dan de heerlijke worsten. Op smaak gebracht met knoflook of truffel, gerookt of lang gedroogd. Er zijn zoveel verschillende soorten. Het beste is ook om hier weer verschillende soorten te proeven en de lekkerste te kopen.

italiaanse rijst zakken

Iets wat je niet meteen verwacht, maar wat wel heel leuk is, zijn de kleurige zakken met rijst voor risotto. Om risotto te maken heb je een bepaalde soort rijstkorrel nodig en deze soorten heten Vialone, Arborio of Carnaroli. Op de foto hierboven zie je allemaal soorten Carnaroli, de riso san andrea hoort hier ook bij, en deze rijst komt uit Piedmonte. De streek waar wij op vakantie waren en iets waar ze heel trots op zijn.

italiaanse markt groente

Daarnaast kun je er vaak ook honing uit de streek vinden, of prosciutto, ansjovis, verse vis en hele verse groente of fruit vinden. Er liggen meestal wel schaaltjes met fruit dat je kunt proeven, maar pak dus niet zomaar fruit uit de bakken. Wijs aan wat je graag wilt kopen, en hoeveel, en de verkoper pakt het voor je in. En het leuke is, is dat ze vaak onbekende groente en fruit hebben. Weer iets nieuws om uit te proberen!

WAT BETEKEND WAT

En altijd handig om te weten, want wat betekend ‘chilo’ eigenlijk of wat is de Italiaanse vertaling voor ‘per stuk’.

 • etto – 100 gram (meervoud is etti)
 • chilo – 1 kilogram
 • per oggi – voor vandaag, groente en fruit wat eetrijp is

Succes met winkelen op de Italiaanse markt!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

19 Comments

 • Reply Krystle/Batboy

  Ben dol op markt en helemaal in een ander land. Helaas nog nooit in Italië geweest

  14 augustus 2017 at 10:34
 • Reply Lodi

  Heerlijk en ik geef je helemaal gelijk. Wij zijn ook net terug uit Italie en de markten helemaal gemist, maar wel heerlijke worsten gegeten 🙂

  14 augustus 2017 at 10:36
 • Reply Lien

  Oooh ik heb alweer helemaal zin om weer op vakantie te vertrekken als ik dit lees!-

  14 augustus 2017 at 10:47
  • Reply Danella

   Ik ook haha;)

   14 augustus 2017 at 14:39
 • Reply Beau Bewust

  Oh wat ziet dat er allemaal geweldig uit!

  14 augustus 2017 at 10:47
 • Reply Andrea

  Markten zijn geweldig vooral streekmarkten met producten uit de streek of een ambachtmarkt. Leuk dat er trouwens risotto naar mij is vernoemd (andrea). Ik krijg al er helemaal zin in om eens naar Italië te gaan.

  14 augustus 2017 at 11:17
 • Reply Tania

  Wil zo graag nog eens naar Italie gaan. Ziet er zo gezellig uit die markt

  14 augustus 2017 at 11:47
  • Reply Danella

   Italië is echt mijn lievelingsland, dus zeker een keertje weer gaan!

   14 augustus 2017 at 14:39
 • Reply Eef

  Oh heerlijk! De markt of de supermarkt in het buitenland, dat vind ik echt zo’n feestje. Leuk ook die zakken risotto trouwens moest echt twee keer kijken voor ik door had wat het was 🙂

  14 augustus 2017 at 22:14
 • Reply Judith

  dat is een van de dingen die ik altijd wil doen in het buitenland, en dat is naar de markt, love it

  15 augustus 2017 at 01:43
 • Reply nicole

  Ik val als een blok voor die kleurige zakken voor rijst. Wat ziet dat er vrolijk uit zeg. Die zou ik zo kopen.

  15 augustus 2017 at 08:22
 • Reply Vyella

  Ik vind de markt in Rotterdam al leuk, maar dit ziet er helemaal hemels uit en als heus feestje! Heerlijk!

  15 augustus 2017 at 09:07
 • Reply Yustine

  Wat ziet dat er allemaal lekker uit! Goede tips voor als ik een x naar Italië ga. Lijkt me heerlijk lekker over de markten struinen

  15 augustus 2017 at 09:27
 • Reply Evi

  Leuk artikel! ik krijg er meteen een vakantiegevoel van!

  15 augustus 2017 at 10:27
 • Reply Sofie Katelijne

  Heerlijke foto’s! Ik ben ook heel slecht in afdingen maar voel me altijd zo stom als ik het niet doe :p

  15 augustus 2017 at 10:49
 • Reply Xenia

  Ik ga op vakantie ook altijd graag naar de markt lekker neuZen , nieuwe dingen ontdekken en slenteren. Je ogen uit kijken is vooral leuk!
  Dit jaar helaas weinig markt gezien

  15 augustus 2017 at 12:16
 • Reply Sandra

  Geweldig! Ik begon al bijna mijn scherm af te likken bij de foto van de kaas. Ik ben gek op alle soorten kaas, maar voor Italiaanse! En die zakken risotto. Prachtig! En toevallig ga ik vandaag ook nog eens risotto maken… 🙂
  ik zou me helemaal blut kopen op zo’n markt.

  15 augustus 2017 at 17:09
 • Reply Debbythechocoholic

  Ik ben dol op Italiaanse worsten, ze zien er echt goed uit.
  Lijkt me wel een leuke ervaring zo een market.

  15 augustus 2017 at 18:09
 • Reply Wanda

  Markten in het buitenland vind ik sowieso leuker dan hier. Het oogt ook allemaal een stuk verser en gezonder. Op zulke markten gaan we zelf inderdaad ook altijd voor de kaas en worst maar ook de olijven. Heerlijk!

  19 augustus 2017 at 16:38
 • Leave a Reply