Follow:
Op reis, To do

Op 3.000 meter hoogte op de Monte Moro

top monte moro volg de kruimels danella

Eén van de leukste dingen die ik afgelopen vakantie in Italië heb gedaan, was het beklimmen van de Monte Moro. Eerst een stuk met twee kabelbanen en het laatste stukje lopend. Best wel een beetje spannend, maar ontzettend mooi en tof om te doen. En bovenop de berg word je beloond met een prachtig uitzicht. Zeker een aanrader als je in het noorden van Italië bent of in het zuiden van Zwitserland.

monte moro italie zwitserland top

MONTE MORO

macugnaga italy

Macugnaga

Vanuit Orta san Giulio reden we naar Macugnaga en deze route was al fantastisch om te rijden. Om bij het dorpje te komen, moet je langs kleine dorpjes, steile bergwanden en met stalen bruggen over bergwater. Hoe dichter we bij Macugnaga in de buurt kwamen, hoe meer we het idee kregen dat we al in Zwitserland waren. Het landschap veranderde langzaam, de architectuur van de gebouwen werd anders en overal zag je zowel Italiaans als Duits op de borden staan (en schnitzel met patat op het menu).

De Monte Moro ligt dan ook op de grens van Italië en Zwitserland en is maar liefst 2.984 meter hoog. Bovenop de berg staat een groot gouden Mariabeeld, de Madonna della Neve en deze staat precies op de grens. Toen ik acht jaar oud was heb ik deze berg ook beklommen met mijn vader en in mijn herinnering, en die van mijn ouders, was het beeld helemaal zwart. Wij dus druk zoeken naar een zwart Mariabeeld, maar hij is echt helemaal goudkleurig. Ik hoop gewoon dat hij in de afgelopen jaren is gerestaureerd en schoongemaakt, anders laat ons geheugen ons wel heel erg in de steek. Aan de Zwitserse zijde ligt een groot stuwmeer, de Saas-Fee Mattmark.

danella op top monte moro italie zwitserland

Op de top, met op de achtergrond het stuwmeer aan de Zwitserse zijde.

De pas op de berg vormt een verbinding tussen het Italiaanse Magugnaga en het Zwitserse Walliser Saastal. Vroeger werd deze pas veel gebruikt voor de handel en smokkel, tegenwoordig wordt hij niet meer gebruikt en gaat het meeste verkeer via de Simplonpas.

EN DAN NAAR BOVEN

collage naar top monte moro italië zwitserland

Vanuit Macugnaga kun je met de kabelbaan omhoog, de funivie. Deze brengen je een heel stuk naar boven en geven je een prachtig uitzicht over het gebergte. Je kunt er ook voor kiezen om alles lopend te doen of halverwege te beginnen met lopen. Je bent ongeveer drie uren onderweg als je één kabelbaan neemt en vanaf dat punt naar de top gaat lopen. Wij kozen ervoor om beide kabelbanen te nemen en het laatste stuk, ongeveer 150 meter omhoog, te lopen.

Belangrijk is dat je je warm aankleedt en wanneer je besluit het grootste gedeelte te gaan lopen, je goed voor te bereiden. Wij waren iets te positief ingesteld en hadden alleen een warme trui, lange broek en sportschoenen aangedaan, maar een (winddichte) jas, sjaal en iets om je oren was ook wel fijn geweest. Bergschoenen zijn ook wel fijn en de meeste wandelaars die wij zagen, hadden ook stokken meegenomen.

monte moro top italie

Vanuit de kabelbaan word je al beloond met een prachtig uitzicht, maar als je dan uitstapt en op die ruwe berg staat, dan is het helemaal fantastisch. Overal waar je kijkt zie je bergen, waarbij het bergmassief de Monte Rosa het mooiste is, want die schijnt lichtroze op in het juiste licht. Op de top is helemaal geen beplanting meer, maar alleen maar steen.

top monte moro

De kabelbaan kostte €18 retour en je stapt uit op een plateau, waarbij je de weg naar boven al ziet. Deze trappen zijn gemaakt van houten balken, maar je moet nog flink klimmen en af en toe een stukje op handen en voeten doen om boven te komen. Niet alle houten balken liggen heel erg vast overigens, dus pas daar ook op.

Na een stukje klimmen kom je dan echt op de top, bij het gouden Mariabeeld. En dit is zo mooi, ik kon niet meer stoppen met glimlachen en om me heen kijken. Op sommige stukken lag er nog wat sneeuw, maar zoals je kunt zien was het grootste gedeelte sneeuwvrij.

Al met al is het een enorme aanrader om hiernaartoe te gaan en zelf op de top te staan!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply nicole

  En dat huis!!!! Wat lijkt me dat bijzonder om daar gewoon te wonen zeg!

  8 september 2017 at 09:06
 • Reply Lodi

  Super zeg en wat een mooie foto’s. Wij hebben dit jaar ook in Italië gewandeld ( bij Monte Cervino en Monte Bianco) en ik loop altijd met stokken. Ik heb nog al eens last van mijn knieën en dan is dit ideaal. Het uitzicht is prachtig. Op deze berg zijn wij niet geweest, ik zet hem op ons wenslijstje 🙂

  8 september 2017 at 09:18
 • Reply Frieda Wauters

  wauw, prachtig als je zoiets kan doen, knappe foto’s

  8 september 2017 at 09:19
 • Reply Kimberly

  Mooi hoor! Inderdaad wegdromen bij dat huis aan zo’n beekje.. prachtig

  8 september 2017 at 09:57
 • Reply Tania

  Wauw het ziet er daar prachtig uit. Het lijkt me heel leuk om dat zelf eens te doen.

  8 september 2017 at 17:42
 • Reply Eke

  Wat tof zeg! Ik was altijd in de veronderstelling dat je tientallen km’s moest klimmen voor een mooi uitzicht, maar dat valt dus mee! Ik zet het op mijn wish list!

  8 september 2017 at 19:28
 • Reply Xenia

  Wauw! Wat een prachtige foto’s van een geweldige omgeving. Ik zou hier graag eens naar toe gaan!

  9 september 2017 at 01:00
 • Reply Evelyne

  Ik weet niet of ik de top haal, maar wat moet het er prachtig zijn.

  10 september 2017 at 17:08
 • Leave a Reply