Follow:
Foodtalk, Ondertussen online

Ondertussen online #7

Fastfood wordt geweerd uit Italië, sojamelk mag geen sojamelk meer genoemd worden, plastic rijst en eieren en Ikea heeft wel een heel leuk nieuw product. Het wordt weer eens tijd voor alles wat er ondertussen online gebeurd!

GEEN FASTFOOD MEER IN ITALIE?

Italianen en lekker eten, die twee dingen gaan heel goed samen. En Italianen zijn ook nog eens super trots op hun tradities. Reden om de fastfoodrestaurants te gaan weren uit de stad. Venetië heeft nu een wet om restaurants te verbieden die eten maken dat bedoeld is om op straat op te eten. Geen kebab meer, maar de eigen identiteit die voorop staat. Nu is het al een beetje vloeken in de kerk als je naar de Domino’s gaat of Starbucks in Italië (of een capuccino na twaalf uur ‘s middags) en fastfood- en kebabrestaurants werden al eerder geweerd uit centra van grote steden, maar een wet is nieuw.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je nu ook nergens meer een ijsje kunt kopen om op te eten op straat, want ijswinkels zijn uitgesloten van de wet. Wel alleen de echte ijswinkels, die met gelato oftewel ambachtelijk gemaakt ijs. Gelukkig!

GEEN SOJAMELK MEER

Geen zorgen, je kunt nog steeds sojamelk kopen, maar het mag geen sojamelk meer heten. Het Europees Hof van Justitie heeft afgelopen woensdag bepaald dat plantaardige producten, zoals soja, geen naam meer mogen bevatten van zuivelproducten. Melk, boter, kaas en dergelijke is dus vanaf nu niet meer toegestaan. Dit alles zou tot verwarring van de consument, wij dus, kunnen leiden. Wat het is blijkbaar moeilijk om het verschil te weten tussen sojamelk en melk van bijvoorbeeld een koe of geit. Sojamelk, vegaboter of sojayoghurt, over een tijdje moeten deze producten allemaal een andere naam krijgen.

Persoonlijk vind ik de hele ophef een beetje overdreven. We hebben in Nederland ook de vegetarische slager, met kipstukjes of burgers. Dit zijn ook producten met een plantaardige oorsprong, maar voor deze producten geldt de nieuwe regel niet. Nu zou je denken dat het genoeg is als er duidelijk op de verpakking wordt vermeld dat het een plantaardig product is, maar ook dit is niet toegestaan. Door die verwarring. Juist.

Nou verwarrend wordt het in ieder geval wel als pindakaas, cacaoboter, leverkaas en kokosmelk nog steeds zijn toegestaan. Geen zuivel in deze producten te vinden, maar wel een ‘zuivelnaam’. Sojaburger is prima, sojamelk is verwarrend. Voor de duidelijkheid: bodymilk kun je niet eten, maar is voor je lichaam. Voordat daar ook verwarring over ontstaat.

PLASTIC RIJST EN EIEREN

Hier had ik dus nog nooit van gehoord en ik schrok echt van dit nieuws. Wel vreselijk oud nieuws blijkbaar, maar voor mij wel nieuw. Plastic rijst en eieren, blijkbaar bestaan ze echt. Dat dit ontzettend slecht is, hoef ik je denk ik niet te vertellen en hopelijk is dit niet een ontwikkeling wat door gaat zetten.

NIEUW PRODUCT VAN IKEA

Gelukkig zijn er ook hele leuke dingen om te vermelden, waaronder dit toffe product van Ikea: Cook this page! Een boek met bakpapier en op elk vel staat een ander recept. En het vernieuwende eraan is dat je het vel gebruikt. Je legt hierop de ingrediënten en zo maak je het gerecht. Niet verkrijgbaar in Nederland helaas, maar ik hoop ontzettend dat we dit snel ook hier kunnen kopen.


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Dat bakpapier is echt tof zeg! Oh ja en Italie… daar wil je toch ook helemaal geen fastfood eten 🙂 veel te goed en lekker écht eten daar!

  16 juni 2017 at 19:23
  • Reply Danella

   Dat is zeker waar! Zoveel lekker eten, ik kom er altijd een paar kilo zwaarder vandaan na vakantie haha.

   17 juni 2017 at 11:40

  Leave a Reply

  CommentLuv badge