Het lekkerste recept om zelf oliebollen te maken!
Dit oliebollen recept is van mijn oma en opa en wordt echt al jaaaaaaren gebruikt. Het is een traditie bij ons dat we elk jaar oliebollen maken, heel erg veel ook nog. Eerst deden we dit altijd bij mijn opa en oma thuis, nu bij mijn ouders.
Oliebollen recept
Ons oliebollen recept staat op een klein briefje. Nog geschreven door mijn opa! Elk jaar hangen we het recept weer op, ook al kennen we het inmiddels wel uit ons hoofd. We hebben een paar jaar geleden wel een kleine aanpassing gedaan, namelijk het toevoegen van een eetlepel gesuikerde citroenrasp. Hierdoor worden je oliebollen net wat frisser.
Meer informatie over oliebollen:
Bewaren en invriezen van oliebollen
Hoe oliebollen opwarmen
Oliebollen zelf maken
Oliebollen zelf maken is echt niet zo moeilijk en het is zo leuk om te doen. Ik ga zelf altijd voor een ‘gewone’ oliebol, zonder rozijnen, dat vind ik toch altijd het lekkerste.
Welke ingrediënten nodig voor oliebollen?
Deze ingrediënten heb je nodig voor dit oliebollen recept:
Melk: verwarm de melk voordat je het beslag gaat maken, dan begint de gist meteen te werken.
Patentbloem: je hebt één kilo patentbloem nodig.
Droge gist: je hebt twee zakjes gist nodig. Ik gebruik nooit verse gist om oliebollen te maken.
Kristalsuiker: ik gebruik altijd fijne kristalsuiker, dat wordt sneller opgenomen door in het oliebollenbeslag.
Zonnebloemolie: een beetje neutrale olie zorgt voor een mooi beslag.
Zout: zout brengt de smaken beter in balans. Zorg er wel voor dat de zout niet direct in aanraking komt met de gist, want dan werkt de gist niet goed.
Rozijnen of krenten: laat je rozijnen of krenten altijd 15 minuten wellen in koud water voordat je ze toevoegt aan het oliebollenbeslag.
Gesuikerde citroenrasp: dit ingrediënt is optioneel, maar hierdoor worden je oliebollen fris en blijven ze langer lekker. Je vindt gesuikerde citroenrasp in het schap met de bakproducten in de supermarkt (Appie of Jumbo).
Met deze ingrediënten maak je ongeveer 40 tot 50 oliebollen, een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Tips voor oliebollen maken
Met deze tips maak jij ook de beste oliebollen!
Een paar tips:
Pas op dat de melk niet te heet is, lauwwarm is echt warm genoeg. Wanneer de melk te heet is, kan de gist direct ‘dood’ gaan en gaat je beslag dus niet rijzen.
Laat het beslag goed rijzen, tot het minstens in volume is verdubbeld. Laat het op een warme plek rijzen, bijvoorbeeld bij de verwarming.
Doe niet te veel beslag op je oliebollenlepel, dan worden ze te groot.
Houd de olie goed op temperatuur, rond de 180 graden Celsius. Wanneer de olie te koud is, nemen de oliebollen te veel vet op en wanneer het het te heet is worden de oliebollen juist te bruin en niet gaar van binnen.
Gebruik een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie.
Oliebollen
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Grote beslagkom (of een teiltje)
- 1 Mixer
- 1 Grote pan met olie (neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie)
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 1 kilo patentbloem
- 3 theelepels zout
- 14 gram droge gist (twee zakjes)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 500 gram rozijnen of krenten (optioneel - eerst 15 minuten wellen)
- 1 eetlepel gesuikerde citroenrasp (optioneel - in bakschap in supermarkt)
Instructies
- Wil je rozijnen of krenten toevoegen? Wel deze dan eerst 15 minuten in koud water. Laat ze goed uitlekken en maak eventueel nog wat droger met keukenpapier.
- Verwarm de melk tot lauwwarm, niet te heet.
- Voeg alle andere ingrediënten in de beslagkom (behalve de rozijnen). Zorg ervoor dat de zout en de gist elkaar niet direct raken, dan werkt de gist minder goed.
- Voeg de melk toe en mix met een mixer tot gemengd. Voeg nu de rozijnen toe en mix nog even.
- Dek het oliebollenbeslag af met een schone theedoek en zet het op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven (rond de 30 graden). Laat het ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm tegen het einde van de rusttijd de olie tot 180 graden Celsius. Maak oliebollen uit het beslag met oliebollenlepels of met een ijslepel. Doe niet te veel beslag op de lepel, dan worden ze te groot (en minder goed gaar).
- Houd de temperatuur goed in de gaten, wanneer je oliebollenbeslag in de olie doet zakt de temperatuur. De temperatuur moet rond de 180 graden Celsius blijven.
- Laat de gebakken oliebollen eerst even uitlekken op keukenpapier.