Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Oliebollen recept van oma en opa
Basisrecept (zoet)

Oliebollen recept van oma en opa

30 december 202225 januari 2023 Leave a comment

Het lekkerste recept om zelf oliebollen te maken!

Dit oliebollen recept is van mijn oma en opa en wordt echt al jaaaaaaren gebruikt. Het is een traditie bij ons dat we elk jaar oliebollen maken, heel erg veel ook nog. Eerst deden we dit altijd bij mijn opa en oma thuis, nu bij mijn ouders.

Direct naar recept

Oliebollen recept

Ons oliebollen recept staat op een klein briefje. Nog geschreven door mijn opa! Elk jaar hangen we het recept weer op, ook al kennen we het inmiddels wel uit ons hoofd. We hebben een paar jaar geleden wel een kleine aanpassing gedaan, namelijk het toevoegen van een eetlepel gesuikerde citroenrasp. Hierdoor worden je oliebollen net wat frisser.

Meer informatie over oliebollen:

Bewaren en invriezen van oliebollen
Hoe oliebollen opwarmen

oliebollen recept

Oliebollen zelf maken

Oliebollen zelf maken is echt niet zo moeilijk en het is zo leuk om te doen. Ik ga zelf altijd voor een ‘gewone’ oliebol, zonder rozijnen, dat vind ik toch altijd het lekkerste.

Om de oliebollen te bakken heb je neutrale olie nodig. Wij gebruiken altijd zonnebloemolie. Gebruik geen frituurvet, dit laat een wit vetlaagje achter op de oliebollen na het afkoelen.

Welke ingrediënten nodig voor oliebollen?

Deze ingrediënten heb je nodig voor dit oliebollen recept:

Melk: verwarm de melk voordat je het beslag gaat maken, dan begint de gist meteen te werken.
Patentbloem: je hebt één kilo patentbloem nodig.
Droge gist: je hebt twee zakjes gist nodig. Ik gebruik nooit verse gist om oliebollen te maken.
Kristalsuiker: ik gebruik altijd fijne kristalsuiker, dat wordt sneller opgenomen door in het oliebollenbeslag.
Zonnebloemolie: een beetje neutrale olie zorgt voor een mooi beslag.
Zout: zout brengt de smaken beter in balans. Zorg er wel voor dat de zout niet direct in aanraking komt met de gist, want dan werkt de gist niet goed.
Rozijnen of krenten: laat je rozijnen of krenten altijd 15 minuten wellen in koud water voordat je ze toevoegt aan het oliebollenbeslag.
Gesuikerde citroenrasp: dit ingrediënt is optioneel, maar hierdoor worden je oliebollen fris en blijven ze langer lekker. Je vindt gesuikerde citroenrasp in het schap met de bakproducten in de supermarkt (Appie of Jumbo).

Met deze ingrediënten maak je ongeveer 40 tot 50 oliebollen, een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

oliebollen zelf maken

Tips voor oliebollen maken

Met deze tips maak jij ook de beste oliebollen!

Een paar tips:

Pas op dat de melk niet te heet is, lauwwarm is echt warm genoeg. Wanneer de melk te heet is, kan de gist direct ‘dood’ gaan en gaat je beslag dus niet rijzen.
Laat het beslag goed rijzen, tot het minstens in volume is verdubbeld. Laat het op een warme plek rijzen, bijvoorbeeld bij de verwarming.
Doe niet te veel beslag op je oliebollenlepel, dan worden ze te groot.
Houd de olie goed op temperatuur, rond de 180 graden Celsius. Wanneer de olie te koud is, nemen de oliebollen te veel vet op en wanneer het het te heet is worden de oliebollen juist te bruin en niet gaar van binnen.
Gebruik een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie.

Voeg je vulling toe? Houd dan aan tot maximaal 50% van het beslag mag bestaan uit vulling.
recept oliebollen

Oliebollen

www.volgdekruimels.nl
Recept voor de lekkerste oliebollen. Het recept van mijn oma en opa die ik elk jaar maak.
5 van 4 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 5 min
Bereiding 30 min
Rusttijd 1 uur
Totaal 1 uur 35 min
HOEVEELHEID: 40 oliebollen

Equipment

  • 1 grote beslagkom (of een teiltje)
  • 1 Mixer
  • 1 grote pan met olie (neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie)

Ingrediënten
  

  • 1 liter melk
  • 1 kilo patentbloem
  • 3 theelepels zout
  • 14 gram droge gist (twee zakjes)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 500 gram rozijnen of krenten (optioneel - eerst 15 minuten wellen)
  • 1 eetlepel gesuikerde citroenrasp (optioneel - in bakschap in supermarkt)

Instructies
 

  • Wil je rozijnen of krenten toevoegen? Wel deze dan eerst 15 minuten in koud water. Laat ze goed uitlekken en maak eventueel nog wat droger met keukenpapier.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm, niet te heet.
  • Voeg alle andere ingrediënten in de beslagkom (behalve de rozijnen). Zorg ervoor dat de zout en de gist elkaar niet direct raken, dan werkt de gist minder goed.
  • Voeg de melk toe en mix met een mixer tot gemengd. Voeg nu de rozijnen toe en mix nog even.
  • Dek het oliebollenbeslag af met een schone theedoek en zet het op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven (rond de 30 graden). Laat het ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm tegen het einde van de rusttijd de olie tot 180 graden Celsius. Maak oliebollen uit het beslag met oliebollenlepels of met een ijslepel. Doe niet te veel beslag op de lepel, dan worden ze te groot (en minder goed gaar).
  • Houd de temperatuur goed in de gaten, wanneer je oliebollenbeslag in de olie doet zakt de temperatuur. De temperatuur moet rond de 180 graden Celsius blijven.
  • Laat de gebakken oliebollen eerst even uitlekken op keukenpapier.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Tiramisu in glas
Bananenbrood

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved