Heb je lekkere oliebollen gemaakt of ergens gekocht en wil je ze later opwarmen? Hier lees je alles over oliebollen opwarmen.
Verse warme oliebollen, net uit het vet eigenlijk, zijn altijd het lekkerste – daar kunnen we weinig aan veranderen. Maar ook na het bakken wil je natuurlijk een lekkere oliebol kunnen eten. Dat kan!
Zelf oliebollen maken? Hier vind je het beste oliebollen recept!
Oliebollen opwarmen
Oliebollen worden na het bakken vaak wat harder en droger, dit maakt ze vaak ook wat minder lekker.
Waarom zijn oliebollen het lekkerste als ze net uit het vet komen?
Dat komt omdat er zetmeel in de meel of bloem zit waar de oliebollen van gemaakt worden. Dit zetmeel neemt langzaam het vocht op uit de oliebol en hierdoor worden ze droger en dus ook harder. Door de oliebol weer even kort te verwarmen, komt er weer wat vocht vrij en word je oliebol weer wat zachter.
Hier lees je meer over het bewaren en invriezen van oliebollen.
Hoe oliebollen opwarmen?
Hoe moet je nou een oliebol opwarmen? Nou, dat is eigenlijk heel makkelijk.
Je kunt een oliebol – zelfgemaakt of gekocht bij een kraam, bakker of supermarkt – opwarmen in de oven, magnetron of in de airfryer. In de oven of airfryer blijft je oliebol een beetje knapperig en in de magnetron wordt een oliebol alleen warm (maar deze methode is wel het snelste).
Oliebollen opwarmen oven
Oliebollen opwarmen in de oven is een populaire en makkelijke methode.
Zo warm je je oliebol op:
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
Plaats de oliebollen in een ovenschaal
Warm de oliebollen ongeveer 5 tot 10 minuten op in de oven
Vijf tot tien minuten is vaak al genoeg om de oliebollen weer lekker warm te maken. Bewaar je je oliebollen in de koelkast (dit moet je overigens niet doen, want dan worden ze nog sneller droog), dan moeten ze waarschijnlijk iets langer in de oven.
In de oven krijgen de oliebollen weer een lekker krokant korstje en blijen ze knapperig. Dit heb je niet in de magnetron, dan wordt de buitenkant van de oliebol vaak iets zachter.
Oliebollen opwarmen magnetron
Oliebollen opwarmen in de magnetron gaat super snel.
Zet de oven op 850 Watt, plaats de oliebollen in een schaal en één tot twee minuten laten draaien.
Tip: doe niet te veel oliebollen tegelijkertijd in de magnetron. Meestal worden ze dan niet goed warm.
Oliebollen opwarmen airfryer
Ook de airfryer kun je gebruiken voor het opwarmen van oliebollen. Een aifryer werkt vaak wat sneller dan een gewone oven, en dus is er minder tijd nodig.
Verwarm de aifryer op 150 graden en verwarm de oliebollen voor drie tot vijf minuten. Net zoals in de oven, worden de oliebollen ook in de airfryer lekker knapperig.
In de koekenpan
De koekenpan is niet echt geschikt voor het opwarmen van een oliebol. Wel kun je er dan lekkere wentelteefjes van maken!
Hoe maak je wentelteefjes van oliebollen?
Klopt twee eieren en 300 ml melk door elkaar
Snijd de oliebol in plakjes en leg elk plakje even in de melk en eieren.
Smelt een beetje boter in een pan en bak de oliebollen aan beide kanten tot goudbruin.
Doe nog een beetje suiker (of kaneelsuiker) over de oliebollen.