De beste oliebollen bakken tips!
Ga je ook dit jaar weer aan de slag om lekkere oliebollen te bakken? Of ga je misschien voor het eerst zelf oliebollen maken? Ik heb een paar handige tips voor je!
Oliebollen bakken tips
Ja, hoor, het is weer bijna die tijd van het jaar: oliebollen! Of je nou een doorgewinterde oliebollenexpert bent of net begint met bakken, hier lees je alle tips en trucs om je oliebollen naar een hoger niveau te tillen.
Dus haal je deegkom en de pan met olie tevoorschijn en maak ook de beste oliebollen!
Het recept
Natuurlijk heb je een goed recept nodig voor het maken van oliebollen. Hiervoor kun je een pak gebruiken, bijvoorbeeld van Koopmans of een huismerk, maar ik vind het altijd het lekkerste om het helemaal zelf te maken. Helemaal zelf oliebollen maken is echt niet zo moeilijk, gebruik bijvoorbeeld mijn recept:
Hier vind je het lekkerste oliebollenrecept van mijn opa en oma!
Voor de oliebollen heb je melk, patentbloem, zout, droge gist, zonnebloemolie en kristalsuiker nodig. Ik doe er ook altijd een beetje citroenrasp doorheen, hierdoor worden ze wat frisser. En wil je rozijnen of krenten? Voeg die dan natuurlijk ook toe! Let er wel op dat je de rozijnen of krenten eerst 10 tot 15 minuten wellen, zodat ze zacht zijn.
Laat het beslag goed rijzen
Hier heb je even geduld voor nodig, maar het beslag voor oliebollen moet goed rijzen. Om het beslag te laten rijzen, is het nodig dat het op een warme en tochtvrije plek staan.
Om me heen hoor ik altijd dat veel bakkers in schuurtjes of garages gaan bakken, maar daar is het koud. Vooral in december. Belangrijk dus om je beslag daar niet te laten rijzen, want dan duurt het erg lang of het rijst niet goed. Zoek een lekker warm plekje in je huis, bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming (niet er direct tegenaan of op zetten natuurlijk, want dan gaat het al bakken).
Oliebollen beslag moet minstens in volume verdubbelen en je moet de luchtbubbels zien zitten. Alleen dan krijg je ook mooie luchtige oliebollen.
Doe niet te veel beslag op je lepel
Klinkt logisch, gaat toch vaak fout. Als je te veel beslag in één keer wilt bakken, dan wordt de oliebol niet helemaal goed gaar. De binnenkant is dan ongaar en de buitenkant soms al te donker.
Probeer elke keer evenveel beslag op je lepel te doen. Je kunt altijd even testen door een paar oliebollen uit te proberen.
Olie moet op temperatuur zijn
Bak de oliebollen in olie op ongeveer 180 graden Celsius. Ik kan alleen maar aanraden om een thermometer te kopen (let erop dat deze hoge temperaturen aan kan), zodat je de temperatuur altijd in de gaten kan houden.
Wanneer je het oliebollenbeslag in de pan doet, zakt de temperatuur weer. Dit gebeurt omdat het beslag kouder is dan de olie. Je moet dan de temperatuur weer wat omhoog brengen.
Geen thermometer in huis?
Let dan hierop:
Oliebollen worden direct donker: de temperatuur staat te hoog en de binnenkant van de oliebol wordt niet goed gaar.
Het duurt lang voordat de kleur van de oliebollen verandert: de temperatuur staat te laag.
Gebruik een neutrale olie
Voor het bakken van de oliebollen heb je een neutrale olie nodig.
Welke olie is geschikt?
Zonnebloemolie
Arachideolie
Gebruik geen frituurvet voor het bakken van oliebollen. Dit is minder geschikt voor het bakken van een oliebol, want dit wordt weer hard tijdens het afkoelen en daardoor krijg je een wit vetlaagje rondom de oliebol. Wanneer je je oliebollen in de frituurpan wil bakken, moet je dus eerst het frituurvet eruit halen en de frituurpan goed schoonmaken.
Even uitlekken op keukenpapier
Haal je oliebollen uit het beslag met een schuimspaan. Gebruik hiervoor niet een tang, want die drukt je oliebol te veel in elkaar.
Laat je oliebollen vervolgens even uitlekken op keukenpapier, zodat er wat olie wordt opgenomen. Verplaats ze daarna in een bak met schoon keukenpapier om helemaal af te koelen. Stapel de oliebollen niet te veel op elkaar, dan worden ze geplet en krijg je platte oliebollen.
Oliebollen worden te hard
Worden je oliebollen te hard tijdens het bakken? Dan bak je ze te lang. Wanneer de temperatuur van de olie te laag staat, moet je de oliebollen langer bakken tot ze mooi goudbruin zijn geworden. De oliebollen worden dan droger en harder.
Oliebollen worden ook altijd wat hard tijdens het afkoelen. Door de oliebollen weer lekker op te warmen, worden ze weer zacht.
Handige informatie over het:
Bewaren van oliebollen (ook invriezen)
Opwarmen van oliebollen
Oliebollen worden niet rond
Om mooie ronde oliebollen te krijgen, gebruik ik het liefste speciale oliebollenlepels. Dit zijn twee ronde lepels, waarop je het beslag doet. Natuurlijk kun je ook een ijsbollentang gebruiken, dit werkt ook goed.
De tips voor ronde oliebollen:
Dip je oliebollenlepels of ijsbollentang even in de olie. Dit maakt het makkelijker voor het beslag om uit of van de lepel te glijden.
Maak je lepels of tang af en toe schoon. Als er veel oud beslag op zit, krijg je het nieuwe beslag er minder gemakkelijk af.
Laat het beslaag niet te hoog boven de pan van de lepels afglijden. Dit is gevaarlijk, want er kan olie buiten de pan spatten, maar zorgt ook voor langgerekte oliebollen.
Doe niet te veel oliebollen tegelijkertijd in de pan. De oliebollen hebben ruimte nodig om te bewegen in de pan, vaak draaien de bollen vanzelf om.
De beste oliebollen tips!
Met deze tips maak jij ook super lekkere oliebollen thuis!
Heb je ook nog handige tips of trucs? Laat het dan vooral weten? Of stuur me een berichtje als je een vraag hebt.