Follow:
Kamperen, Op reis

Nieuwe tent? Een handboek met alle tips!

nieuwe tent kopen

Komend jaar ga ik weer een paar keer te kamperen en de laatste tijd ben ik aan het rondkijken voor een nieuwe tent. De één vindt het leuk om hotels op te zoeken, ik vind het heel leuk om uit te zoeken welke tent ik wel zou willen (al vind ik die hotels ook heel leuk hoor).

Ook op zoek naar een nieuwe tent of wil je wat meer informatie? Hier kun je alles lezen over tenten, de soorten, het materiaal en waar je op moet letten!

NIEUWE TENT KOPEN?

Denk je er ook over na om een nieuwe tent te kopen? Dan is het handig om van tevoren wat onderzoek te doen. Er zijn heel veel soorten tenten en daarin weer allerlei variaties. Een nieuwe tent kan heel goedkoop zijn, maar ook een behoorlijke investering.

Welke soorten tenten zijn er?

Er zijn vele soorten tenten. Van een kleine eenpersoonstent tot een grote familietent met meerdere slaapcabines. Welke tent er geschikt is voor jou is afhankelijk van het gebruik van de tent, de hoeveelheid mensen die erin moeten slapen en je persoonlijke voorkeuren. De meest voorkomende tentsoorten zijn koepeltenten en tunneltenten. Daarnaast bestaan er ook nog noktenten of stormtenten en pop-uptenten.

opblaasbare tent vango

Dit is een opblaasbare (tunnel)tent. De buizen zijn een stuk dikker dan wanneer er stokken gebruikt worden en moeten heel hard opgepompt worden. 

Voor het opzetten wordt er meestal een systeem met stokken gebruikt. Deze zijn gemaakt van glasvezel of van metaal. Naast een stokkensysteem bestaan er ook tenten met een een buizensysteem die je kunt oppompen.

koepeltenten

Een koepeltent wordt meestal opgezet met stokken of een oppompbaar buizensysteem. Voordeel van een koepeltent is dat er geen stok in het midden zit zoals bij een noktent en dat er veel ruimte is in de tent. Daarnaast zijn er relatief weinig scheerlijnen nodig om de tent strak te spannen. Een koepeltent is vaak gemakkelijk om op te zetten. Een kleine koepeltent wordt vaak gebruikt als bijzettent, maar er zijn ook grotere koepeltenten. Vaak zit hier een tunnel voor om een groter leefgedeelte te maken.

noktent katoen

Een kleine noktent van katoen.

Een noktent wordt ook wel een piramidetent genoemd door de vorm. Een stormtent is ook een noktent. De tent dankt zijn vorm aan de stok (of stokken) die in het midden van de tent is geplaatst. De tent wordt opgezet door de stok in de tent, twee stokken aan de voorzijde en rondom veel scheerlijnen. Het opzetten van een noktent kost meer tijd dan een koepel- of een tunneltent.

tunneltent nieuwe tent

Tunneltent met leefgedeelte en slaapcabine achterin. Alle drie de tenten zijn van katoen. 

De naam zegt het eigenlijk al: een tunneltent is een langere tent die bestaat uit meerdere bogen.Hierdoor heb je meer ruimte en vaak een slaapgedeelte en een ‘leefgedeelte’ voor je bagage en om te zitten. Ook met een tunneltent heb je geen last van stokken. Daarnaast zijn ze ook vaak wat hoger, waardoor je kunt staan in de tent.

En dan heb je nog pop-uptenten. Dit zijn vaak wat kleinere tenten die heel gemakkelijk op te zetten zijn. Geen gedoe met stokken of een binnentent, maar je plopt hem zo open. Een pop-uptent is voornamelijk geschikt voor korte overnachtingen en festivals.

Materiaal

Een tent bestaat uit verschillende soorten materialen. Zo is het grondzeil vaak gemaakt van polyetheleen en de binnentent van ademend polyester of katoen. Bij de keuze voor een nieuwe tent is het voornamelijk belangrijk om te kijken waar het buitendoek van gemaakt is. Hierbij heb je over het algemeen de keuze uit nylon (polyamide), polyester of katoen.

materiaal nieuwe tent

Links: katoen
Rechts: polyester

Polyamide, beter bekend onder de merknaam nylon, is heel licht en sterk. Het wordt waterdicht gemaakt met een coating aan de binnenzijde. Voordelen van tenten van nylon is dat ze compact opgevouwen kunnen worden, licht in gewicht zijn en snel drogen.Nadeel van nylon is dat het uitzet bij regen. Hierdoor kan de tent gaan hangen, waardoor het nodig is om het doek opnieuw te spannen. Nylon kan daarnaast slecht tegen uv-straling en door het constante rekken en krimpen gaat een dergelijke tent niet jarenlang mee. Een tent van nylon is niet ademend, hierdoor is de tent vaak extra warm en is er snel last van condensvorming.

Een tentdoek kan ook gemaakt zijn van polyester. Polyester is ook erg licht in gewicht en wordt waterdicht gemaakt met een speciaal aangebrachte laag. Een tent van polyester is niet ademend en wordt snel warm. Daarnaast is komt er vaak condensvorming voor ‘s nachts. Voor is dat het materiaal geen vocht opneemt waardoor de spanning niet verandert bij vochtig weer. Bovendien kun je een tent van polyester heel klein verpakken, is het snel droog na een regenbui en goed bestand tegen uv-straling.

Een buitendoek gemaakt van katoen is waterafstotend, goed bestand tegen rot en schimmel en krimpt niet door vocht. Het is een natuurlijk materiaal en creëert een fijn leefklimaat. Doordat het materiaal goed ademt en ventileert is de tent koeler in de zomer en warmer met koud weer. Daarnaast kan een tent van katoen heel mooi strak opgezet worden, wordt het materiaal bijna niet beïnvloedt door uv-licht en is de levensduur heel lang. Nadeel van katoen is dat het zwaar is en dat het niet compact opgerold kan worden. Ook duurt het lang voordat de tent droog is na een regenbui, waardoor het niet geschikt is als trekkerstent.

Met polyester-katoen, ook wel technisch katoen genoemd, worden de voordelen van polyester en katoen gecombineerd. Het is lichter dan een katoenen buitendoek en neemt minder vocht op, hierdoor is de tent sneller droog. Aan de binnenkant wordt een waterdichte coating aangebracht, waardoor het materiaal minder goed ademt. Condensvorming kan wel voorkomen, dit is afhankelijk van de hoeveelheid polyester dat er is gebruikt.

Waar moet je op letten?

Je moet op een aantal dingen letten als je een tent gaat kopen. Belangrijkste is dat je van tevoren bedenkt wat je graag met je tent wilt gaan doen. Ga je op fietsvakantie? Dan wil je een lichte en compacte tent. Voor een vakantie met je gezin of kleine kinderen is een tent met meerdere slaapcabines weer praktisch. Daarnaast is het gewicht en de grootte van het totale pakket ook verstandig om mee te nemen in je overweging.

Nog een paar tips:

  • Verplaats je vaak van een camping? Dan is het handig om een tent te kopen die gemakkelijk op te zetten is.
  • Katoen is ademend en fijner om in te slapen, maar is zwaarder en het pakket is groter. Polyester is warmer, maar een stuk lichter dan katoen.
  • Zorg voor een tent met voldoende ventilatiemogelijkheden.
  • Overweeg een tent met een volledige kuipzuil (een vast grondzeil). Dit grondzeil zit vast aan het buitendoek en zo heb je minder last van insecten, vuil en wateroverlast.
  • Hoeveel personen moeten er in je tent en is er genoeg ruimte voor alle luchtbedden?
  • Waar ga je op vakantie? In een warm land is katoen fijner, want een katoenen tent wordt minder warm. In een regenachtig gebied is katoen weer onhandiger, want het droogt niet zo snel als polyester.
  • Wil je je tent opzetten met stokken of een luchttent. Voordeel van een luchttent is dat het opzetten erg gemakkelijk is, maar bij een lek moet je hem direct dichten. Het opzetten van een tent met stokken kost iets meer tijd, maar je hebt geen problemen met een lek.

Klik hier voor alle artikelen over kamperen!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply