Je kunt gewone naan maken, of je maakt naanbrood met knoflook! Nog lekkerder!
Ik maak best wel vaak naan, maar ben dan ook wel een fan van Indiase curry’s. De combinatie met knoflook is dan helemaal goed natuurlijk. Knoflook maakt bijna elk gerecht lekkerder.
Naanbrood met knoflook
Zelf naan met knoflook maken is helaas niet in een kwartiertje klaar. Je moet het even plannen, omdat het deeg ongeveer een uur moet rijzen. Begin dus op tijd met het maken van het deeg.
Er zijn ook genoeg recepten te vinden waarbij het niet nodig is om het deeg te laten rijzen. Meestal wordt er dan zelfrijzend bakmeel of flink wat bakpoeder gebruikt, maar dat geeft toch niet het zelfde luchtige en zachte resultaat.
Kneden en rijzen
De basisingrediënten voor naan zijn bloem, yoghurt (ik gebruik altijd een dikke yoghurt zoals Griekse yoghurt), beetje zout en gist. De knoflook doe ik zelf niet in het deeg, maar smeer ik er later op met een beetje gesmolten boter.
Het deeg moet je goed kneden tot het elastisch is. Hoe weet je nou wanneer je deeg elastisch genoeg is?
Wanneer je gaat kneden merk je dat dit steeds gemakkelijker gaat. Duw er na ongeveer acht minuten eens op met een vinger: springt het deeg snel weer terug? Dan ben je er al!
Voor het maken van de naanbroden heb je geen deegroller nodig. Verdeel het deeg in acht gelijke porties en druk elke portie plat met je vingers. Let er wel op dat elke naan ongeveer even dik is, zodat ze hetzelfde garen in de pan.
Na het bakken smeer je de broodjes in met knoflookboter. Hiervoor smelt je roomboter in een pannetje met een paar knoflooktenen. De smaak van knoflook trekt zo in de boter.
Voor het insmeren van de naan gebruik ik altijd een siliconen kwastje.
Naan met knoflook: te lekker!
De naan is heerlijk bij curry gerechten zoals een Indiase butter chicken, een zoete aardappelcurry of bij een pompoencurry.
Of je dipt het gewoon in hummus. Ook prima!
Je kunt de naan met knoflook een paar dagen bewaren, maar het lekkerste is toch wel om ze direct op te eten. Wil je de naanbrood met knoflook bewaren? Dek ze dan goed af met vershoudfolie of bewaar ze in een afgesloten box.
Naanbrood met knoflook
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- Pan
Ingrediënten
- 100 milliliter warm water
- 1 zakje gist (7 gram)
- 1 theelepel suiker
- 400 gram bloem
- 1 eetlepel olie (+ extra om te bakken)
- 125 gram Griekse yoghurt
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram boter
- 3 tenen knoflook
Instructies
- Meng het warme water met de gist en de suiker. Roer even door tot alles opgelost is. Laat 5 minuten staan tot er een schuim ontstaat (de gist gaat dan werken).
- Doe de bloem, olie, Griekse yoghurt en het zout in een grote schaal en meng even tot gemengd. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een elastisch deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten.
- Maak een grote bol en dek af met vershoudfolie of een vochtige schone theedoek en laat 60 minuten rijzen tot het is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Maak van elke portie een balletje. Druk elk balletje plat met je vingers.
- Verhit een pan en smeer elk broodje in met een beetje olie. Leg de naan in de pan. Er ontstaan luchtbellen op de bovenkant. Smeer ook de bovenkant in met olie en draai om.
- Smelt ondertussen de boter met de knoflooktenen in een pannetje. Haal van het vuur af en laat even staan, tot de knoflook goed is ingetrokken. Smeer elke naan in met een beetje boter en knoflook.