Follow:
Foodtalk, Inspiratie, Kookboeken

De mooiste kookboeken voor kerst (of Sinterklaas)

Bij mij staan er altijd wel een paar kookboeken op mijn lijstje, je kan er in mijn optiek niet genoeg van hebben staan in je boekenkast. Nog wat inspiratie nodig voor je eigen verlanglijstje? Ik heb hier een aantal kookboeken voor kerst of Sinterklaas, die je echt niet mag missen.

DE MOOISTE KOOKBOEKEN VOOR KERST (OF SINTERKLAAS)

Ik ben vreselijk slecht in het volgen van recepten, want ik doe het bijna nooit precies hetzelfde. Combinatie van het beter weten en altijd wat anders willen proberen ben ik bang. Soms pakt het goed uit en soms pakt het wat minder goed uit. Kookboeken zijn dan voor mij altijd een bron van inspiratie, waarvan ik kan leren en hierdoor probeer ik altijd weer nieuwe dingen uit. Genoeg kookboeken heb je dan ook nooit volgens mij. Zoveel lekker eten!

kookboeken voor kerst

Alles van Yotam Ottolenghi! Eén van mijn culinaire helden is Yotam Ottolenghi en zijn boeken zijn werkelijk waar prachtig. Allemaal. Plenty is een kookboek waarbij groente de hoofdrol spelen en dat is niet alleen leuk en leerzaam voor vegetariërs, maar ook als je wel vlees eet. Voor Jeruzalem werkte Ottolenghi samen met Sami Tamimi en dit is zijn derde kookboek. Ook in dit kookboek weer heel veel groenten en bijzondere recepten. Sweet is het nieuwste kookboek en dit keer samen met Helen Goh. Desserts! Wat wil je nog meer.

Yotam Ottolenghi – Plenty, 2011 – via Bol.com€29,95
Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi – Jeruzalem, 2013 – via Bol.com€34,95
Yotam Ottolenghi & Helen Goh – Sweet, 2017 – via Bol.com€29,95

Het nieuwste kookboek van Jamie Oliver is 5 Ingrediënten, waarmee je, zoals de cover al zegt, snel en simpel kunt koken. Alle gerechten bestaat uit vijf of minder ingrediënten en dit vind ik altijd hele leuke en interessante recepten. Soms heb je recepten waarbij er heel moeilijk wordt gedaan of dat er heel veel ingrediënten nodig zijn en Jamie Oliver maakt deze gerechten ook, maar dan met maximaal vijf ingrediënten. Ideaal om te gebruiken voor thuis en elke avond weer wat nieuws te kunnen koken. George Calombaris ken je waarschijnlijk wel van Masterchef Australië en met zijn kookboek Greek neemt hij je mee naar zijn thuiskeuken. De Griekse keuken, maar dan wel modern.

Jamie Oliver – 5 Ingrediënten, 2017 – via Bol.com€29,95
George Calombaris – Greek, 2016 – via Bol.com€34,95

kookboeken verlanglijst

Nog één van mijn favoriete culinaire personen, Donna Hay. Haar kookboeken gaan altijd gepaard met prachtige foto’s, daarvan krijg je direct zin om het gerecht te gaan maken en vooral op te eten. In Basics to Brilliance deelt Donna Hay een aantal van haar basisrecepten met ons en daarbij allerlei mogelijkheden om te variëren. Nadia Zerouali en Merijn Tol zijn de winaars van het Gouden Kookboek met Souq, tafels vol mezze. Mezze zijn allemaal kleine hapjes en daar staat dit kookboek vol mee. Heerlijk!

Donna Hay – Basics to Brilliance, 2017 – via Bol.com€35,-
Nadia Zerouali & Merijn Tol – Souq, tafels vol mezze, 2017 via Bol.com€31,94

We gaan nog even door met mijn favoriete chefs, want nu is Heston Blumenthal aan de beurt. Als chef van The Fat Duck behoort hij tot de top van de wereld en hij is altijd op een hele bijzondere manier met eten bezig. Veel van zijn gerechten behoren tot de moleculaire keuken. Met Heston Blumenthal Thuis kun je zijn gerechten ook thuis maken. Ik heb dit boek in mijn kast staan en maak er regelmatig een gerecht uit of haal er inspiratie uit voor een gerecht. Heston’s Fantastical Feasts is een Engelstalig kookboek, waarbij hij gerechten maakt voor zes feesten. Allemaal even zijn ze even bijzonder en soms een beetje vreemd. Niet direct een kookboek om thuis uit te koken, wel eentje waar je steeds weer doorheen kunt bladeren.

Heston Blumenthal – Heston Blumenthal thuis, 2014 – via Bol.com€24,99
Heston Blumenthal – Heston’s Fantastical Feasts, 2010 – via Bol.com€22,-

smaakbijbel patisserie

Dan twee handige handboeken om in je kast te hebben. De eerste is De Smaakbijbel van Niki Segnit, voor mij echt onmisbaar als je graag zelf recepten bedenkt. Ze verteld je welke ingrediënten goed bij elkaar passen, wat het effect is en wat je nog meer zou kunnen proberen. Hierdoor leer je heel veel, ga je nieuwe dingen uitproberen en maak je soms onverwachte geslaagde combinaties tussen ingrediënten. Patisserie van Christophe Felder is het handboek met allemaal basisrecepten en verder uitgewerkte recepten van de patisserie. Alle recepten worden begeleidt met duidelijke foto’s en stap-voor-stap beschrijven.

Niki Segnit – De Smaakbijbel, 2011 – via Bol.com€25,-
Christophe Felder – Patisserie, het ultieme handboek, 2016 – via Bol.com€30,-

De laatste twee kookboeken zijn die van Yvette van Boven en Leonie ter Veld. Een kookboek speciaal voor kerst, wie wil dat nou niet. Ik word altijd blij van de kerst, van het eten en het bedenken van de gerechten en ben altijd op zoek naar kookboeken voor deze tijd. Home Sweet Home Xmas is het kerstkookboek van Van Boven, met allemaal heerlijke recepten voor een leuk feestje. Leonie ter Veld heeft al meerdere kookboeken geschreven en is bekend om haar recepten voor tosti’s en dit keer heeft ze een kookboek speciaal voor deze lekkernij uitgebracht. Ik ben ook gek op tosti’s, dus zo’n kookboek(je) is altijd leuk!

Yvette van Boven – Home Sweet Home Xmas, 2017 – via Bol.com€29,95
Leonie ter Veld – Toffe Tosti’s, 2017 – via Bol.com€14,95

 

Welke kookboeken ontbreken nog in jouw collectie? Of heb je nog andere suggesties? Ik hoor het graag.

In dit artikel staan affiliate links. Meer informatie.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Brechtje

    Solo food van Janneke Vreugdenhil is ook leuk!

    22 november 2017 at 12:28
  • Leave a Reply