Gevulde eieren, maar dan met een Aziatische twist: miso gevulde eieren!
Gevulde eieren zijn zo’n echte klassieker die nooit helemaal gaat verdwijnen van feestjes. Helemaal prima vind ik dat, love gevulde eieren. Nu vind ik zo’n klassiek gevuld eitje met een beetje paprikapoeder best lekker, maar je kunt er zeker ook andere lekkere ingrediënten gebruiken – zoals deze eitjes gevuld met misopasta!
Miso gevulde eieren
Iedereen kent de bekende smaken: zout, zoet, zuur en bitter. Er is echter nog een vijfde smaak, namelijk umami. En deze vijfde smaak komt perfect naar boven met de miso. Een beetje hartig en zoutig, maar wat dieper qua smaak. Deze gevulde eieren hebben echt die zoutige en umami-smaak.
Miso?
Miso en een smaakmaker die we steeds vaker terug zien in recepten en met goede reden! Deze Japanse pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, koji en zout.
En wat is koji dan?
Koji is gefermenteerde rijst, sojabonen of gerst in combinatie met de Koji-kin schimmel. Deze samenstelling bepaalt uiteindelijk hoe de miso eruit gaat zien.
Witte miso (shiro miso) wordt gemaakt met rijst, rode miso (aka miso) van gerst en zwarte miso (kuro miso) van sojabonen. Je kunt de volgende regel aanhouden: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak is. Ga je dus voor het eerst miso gebruiken? Pak dan niet meteen de donkerste uit het schap, maar begin met een lichte shiro miso.
Waar koop je miso?
Je kunt miso kopen bij een Aziatische supermarkt, zoals Amazing Oriental, daar heb je de meeste keuze of natuurlijk online. Tegenwoordig vind je ook miso, de lichte, bij de Appie of de Jumbo.
Gevulde eieren met miso maken
Voor dit recept heb je wel een beetje geduld nodig, maar het is het waard. Het is niet veel werk trouwens, maar je moet af en toe even wachten.
De eieren moeten natuurlijk eerst even koken en afkoelen, voordat je ze kunt gaan pellen. Daarna laat je ze een paar uur in de marinade liggen. Hoe langer je de gepelde eieren laat marineren, hoe dieper de smaken in de eieren trekken. Zorg ervoor dat ze minimaal 8 uren in de marinade liggen. Het handigste is dus om de eieren een dag van tevoren te koken en in de marinade te leggen, dan kun je ze de volgende dag verder afmaken.
Vervolgens maak je de vulling en spuit je deze in de eieren. Of ongeveer met een lepeltje, dat is ook helemaal prima.
Marineer de gepelde eieren minstens acht uren in het mengsel van soja, ketjap en specerijen. Zorg ervoor dat de eieren helemaal ondergedompeld zijn, anders marineren ze niet gelijkmatig.
Eieren pellen zonder problemen
Je kent vast wel dat probleem dat je gekookte eieren wilt pellen en dat de helft van het ei meekomt met de schaal. Dat wil je natuurlijk niet.
Het is niet altijd te voorkomen, maar heb ik wel een paar handige tips:
Gebruik verse eieren. Hoe ouder de eieren zijn, hoe moeilijker vaak om te pellen.
Laat direct na het koken koud water over de eieren stromen, zodat ze ‘schrikken’.
Wacht met pellen tot de eieren helemaal afgekoeld zijn, zet ze eventueel eerst even in de koelkast.
Tik het ei voorzicht op een plat oppervlak (bijvoorbeeld je aanrechtblad) zodat er kleine scheurtjes ontstaan.
Pel het ei onder koud stromend water.
Toppings: Miso gevulde eieren
Natuurlijk zijn de gevulde eitjes zo al lekker, maar met een topping maak je ze net even af.
Maak je miso gevulde eieren af met één van de volgende opties:
Vers gemalen peper of chilipeper
Gesneden bosuitje
Sesamzaad
Verse koriander
Krul- of platte peterselie
Bieslook
Geen miso, maar wel iets anders maken? Hier vind je het recept voor roze gevulde eieren!
Miso gevulde eieren
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Pan
- 1 Diepe schaal
Ingrediënten
- 8 eieren
Marinade
- 100 ml sojasaus
- 50 ml ketjap manis (zoet)
- 1 tl bruine basterdsuiker (of gewone kristalsuiker)
- 1 steranijs
- 5 kardemompeulen
- 10 peperkorrels
- 2 tenen knoflook
- 1 cm gember
- water (zie instructies)
Vulling
- 6-8 eetlepels mayonaise (of half-om-half met yoghurt)
- 2 theelepels miso (shiro miso/witte miso)
- peper (naar smaak)
Instructies
Eieren marineren
- Kook de eieren 8 minuten tot ze hardgekookt zijn. Spoel ze na het koken meteen af met koud water en laat ze helemaal afkoelen.
- Maak ondertussen de marinade alvast klaar.
- Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom of vershoudbakje. Roer af en toe, zodat de suiker oplost.
- Zijn de eieren afgekoeld? Pel ze dan en doe ze in de marinade. Schenk er water bij tot de eieren helemaal ondergedompeld zijn in de marinade. Dek af met een deksel of vershoudfolie. Draai de eieren eventueel af en toe om, zodat ze gelijkmatig marineren.
- Laat ze minimaal acht uren marineren, maar liever langer (ik heb ze ruim twaalf uur in de marinade laten liggen).
Eieren vullen
- Na het marineren haal je de eieren uit de marinade. Spoel ze even kort af en maak ze droog.
- Snijdt de eieren door midden, maak tussendoor steeds je mes schoon. Haal de eidooiers eruit en doe deze in een kom.
- Voeg de mayonaise (of ook een beetje yoghurt) toe, de misopasta en de peper. Roer of mix het mengsel goed. Proef af en toe, en voeg eventueel wat meer peper of mayonaise toe. Voeg geen zout toe, want de misopasta is al zout en ook de marinade waar de eieren in hebben gelegen is ook zoutig.
- Doe de vulling in een spuitzak en spuit het in de lege eieren (of doe dit met een lepeltje).
- Maak de eieren af met een topping, zoals zwarte peper, chilipeper, koriander, peterselie, sesamzaad, gesneden bosuitje of bieslook.