Follow:
Op reis

Mijn tips voor een vakantie met de auto

Toscane italië

Ik hoef gelukkig niet zolang meer te wachten, want ik ga bijna weer op vakantie! Ook dit jaar ga ik weer met de auto en een tent richting Italië en vandaag heb ik al mijn tips voor een vakantie met de auto voor jullie. Ben je wel goed verzekerd, hoe kun je het beste inpakken en welke dingen moet je sowieso niet vergeten? Lees snel verder!

Toscane italië

MIJN TIPS VOOR VAKANTIE MET DE AUTO

1. Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk en bij een vakantie met de auto is dat zeker belangrijk. Controleer ruim van tevoren altijd het oliepeil van je auto, de koelvloeistof, de bandenspanning en het profiel van je banden. Klopt er iets niet, dan kun je het nog verhelpen voordat je op vakantie bent.

Ook niet geheel onbelangrijk: ben je goed verzekerd in het buitenland? Heb je wel pechhulp, worden de kosten van het wegslepen van je auto vergoed, krijg je eventueel vervangend vervoer, hoe zit het met de extra kosten als de auto gerepareerd moet worden en je extra nachten op de camping of hotel moet blijven en hoe zit het met de reparatie van je auto.

meenemen op kampeervakantie auto

2. Slim inpakken

Eén van de leukste dingen om te doen, de auto inpakken! Verklaar me maar voor gek, maar ik vind het leuk om te doen. Mijn doel is ook altijd om de auto op de meest logische en efficiëntste manier in te pakken, zodat het er netjes inzit, maar je wel gemakkelijk bij je spullen kunt.

Doe altijd de zware spullen onderin en de lichte spullen leg je er boven op. Dit geldt ook als je nog een dakkoffer gebruikt. Doe niet alle zware spullen in de dakkoffer, maar die juist in de kofferbak en de lichtere spullen in de dakkoffer. Beter voor het zwaartepunt van je auto, maar ook veiliger als je een ongeluk krijgt. Probeer ook te vermijden dat je boven de leuning van de achterbank uitkomt met losse spullen, zet deze altijd vast, zodat ze nooit door de auto geslingerd kunnen worden. En de dakkoffer altijd in het midden van de auto bevestigen, anders gaat je auto scheef hangen en dat heeft weer invloed op de wegligging van je auto.

Zorg ervoor dat je altijd bij een EHBO-spullen kunt, de veiligheidsvestjes, gevarendriehoek, reservelampjes en ga zo maar door. Voordat je langs de weg staat met een lekke band en je eerst je auto moet uitpakken voor een gevarendriehoek.

Wij leggen daarnaast ook altijd een tas binnen handbereik met wat eten, drinken, belangrijke documenten, wegenkaarten e.d. Dan hoef je daar nooit naar te zoeken.

3. In het buitenland

Het verkeer in het buitenland kan heel verschillend zijn ten opzichte van Nederland. De wegen zijn anders, het is drukker, er gelden andere regels en de borden zien er soms wat verschillend uit. Allemaal niet erg en juist leuk, maar wel verstandig om te weten waar je op moet letten. Lees daarom voor je vakantie de regels van het land waar je naartoe gaat en ook is het handig om op te schrijven hoe de brandstof voor je auto heet in het buitenland. Benzine heet bijvoorbeeld in Spanje ‘gasolina sin plomo’, maar in Italië weer ‘benzina senza’ en in Zwitserland ‘super’.

Vind je de boetes in Nederland voor te snel rijden hoog? Let dan heel goed op je snelheid in Noorwegen, want daar ben je zo een paar honderd euro kwijt. In Italië mag je weer niet op winterbanden in de zomer rijden, ook dan kan je een torenhoge boete krijgen en in Duitsland zijn de winterbanden weer verplicht in de winter. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland vinden het weer niet zo leuk als je een navigatiesysteem gebruikt met melding voor flitspalen, ook dan weer riskeer je weer een boete.

campiglia marittima

4. Tolwegen

In Zwitserland, Bulgarije, Hongarije, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk heb je een vignet nodig. Deze kun je voor je vakantie kopen of langs de snelweg, voor de grens natuurlijk. Wij kopen het altijd al in Nederland, dan hoef ik nergens meer te wachten en weet ik zeker dat het geregeld is.

In veel landen moet je tol betalen om gebruik te maken van de weg. Soms zijn dit toltrajecten, maar soms moet je een paar euro betalen als je de afrit neemt. Het makkelijkste is om te betalen met je creditcard, maar contant kan ook altijd. Handig om een portemonnee met wat contant geld in je auto hebben liggen, waar je gemakkelijk en snel bij kunt. Hoef je nergens te wachten. In Frankrijk kun je gebruik maken van een tolbadge. Deze kun je aanvragen en hiermee kun je snel elektronisch betalen.

In een aantal steden in Duitsland heb je een milieusticker nodig. Zo’n grote groene sticker die je op je voorruit moet plakken. Deze moet je van tevoren bestellen, want ze gaan op nummerplaat en is dus ook gebonden aan één auto.

5. Wat moet je bij je hebben?

De groene kaart is altijd handig om bij je te hebben. Het is niet meer verplicht sinds een aantal jaar, maar alsnog is het verstandig om hem wel mee te nemen. Op je groene kaart staat alle informatie (ook telefoonnummers) over je verzekering en hiermee kun je dus altijd aantonen dat je verzekerd bent.

In Frankrijk heb je altijd een alcoholtester nodig. En het makkelijkste is om er twee te hebben, dan hoef je niet direct op zoek naar een nieuwe als er eentje gebruikt is. Een gevarendriehoek is verplicht in Europa en in de meeste Europese landen heb je veiligheidsvestjes voor alle personen in de auto. Draag je een bril? Dan moet je een reservebril bij je hebben in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland en Frankrijk en een EHBO-doos is verplicht in België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

6. Handige spulletjes

Een paar dingen vind ik onmisbaar om mee te nemen. Denk hierbij aan een zonnebril en een fles water. Zonnebril lijkt me wel logisch, water wordt vaak vergeten, maar wij hebben het altijd bij ons. Je zou maar net in een hele lange file terecht komen met minstens dertig graden. Je kunt wel even zonder eten, maar drinken blijft heel belangrijk.

Verder hebben wij ook altijd een notitieboekje en pen bij ons, kunnen we opschrijven waar we getankt hebben en wat we onderweg hebben gezien en meemaakten. Muziek meenemen is ook altijd fijn, ik word nooit zo blij van de buitenlandse radio en als je veel aan het rijden bent, ben je meer tijd kwijt aan het zoeken naar een goede zender, dan dat je daadwerkelijk naar muziek luistert.

Wat neem jij altijd mee op vakantie? Of heb je nog andere tips voor een vakantie met de auto?


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor de recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Kim

  Super handig lijstje!

  17 juli 2017 at 17:08
  • Reply Danella

   Dankjewel!

   17 juli 2017 at 23:30
 • Reply Irene Bertholee

  Handig die tips, aangezien ik altijd liefst spontaan op reis ga, zonder me al te druk te maken over toevalligheden. Thanks

  17 juli 2017 at 21:32
  • Reply Danella

   Ik ben dus echt niet geschikt om spontaan op reis te gaan haha, moet alles altijd voorbereiden.

   17 juli 2017 at 23:29
 • Reply Jannike

  Aan sommige tips had ik nog niet gedacht! Ik wil binnenkort nog graag een roadtrip gaan maken 🙂

  17 juli 2017 at 22:37
  • Reply Danella

   Ah leuk!

   17 juli 2017 at 23:30
 • Reply Susan | susanblogt

  Ikzelf ga eigenlijk altijd op vliegvakanties. Maar dit zijn wel handige dingen om te onthouden!

  18 juli 2017 at 14:11
 • Reply Mariëtte Verlaan

  Ha Danella, wij zijn ook een enorme Italië-fans en bovendien houden wij ook van kamperen. Vooral Umbrië is favoriet. Er zijn twee campings aan het Lago di Trasimeno die je beslist eens moet bezoeken. Beiden liggen in Passignano di Trasimeno.
  Camping Kursaal is een kleine camping, heerlijk onder de bomen bij een sfeervol hotel en de nieuwe Camping Trasimeno heeft prachtige grote plekken, een super zwembad, zalige pizza’s en een kiezelstrand met ligweide aan het meer.
  Geniet van je vakantie! Ik hoor graag eens hoe het geweest is.
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

  8 augustus 2017 at 16:16
  • Reply Danella

   Ik ben ook al een keertje bij het Lago di Trasimeno geweest, zeker een prachtige omgeving daar!

   8 augustus 2017 at 21:38

  Leave a Reply