Je mag mij altijd wakker maken voor een perfecte cheesecake, altijd en dan het liefste een cheesecake uit de oven. Ik heb er dan ook al heel wat gemaakt de afgelopen jaren. Natuurlijk was de een beter gelukt en lekkerder dan de andere, maar in de loop van de tijd heb ik wel het één en ander geleerd over het maken van de perfecte gebakken cheesecake. En vandaag deel ik mijn tips voor cheesecake!
Tips voor de perfecte cheesecake
Cheesecakes zijn niet heel moeilijk om te maken, maar er kunnen wel een paar dingen fout gaan. Hierdoor kan bijvoorbeeld de bovenkant scheuren, hij kan niet loskomen van de springvorm, kan korrelig of droog worden of juist te nat. Deze tips helpen je hopelijk bij het maken van een hele lekkere cheesecake!
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn
Haal een halfuur voordat je gaat beginnen met het maken van je cheesecake, alle ingrediënten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verschillen in temperatuur tussen de ingrediënten, kan ervoor zorgen dat het niet goed mengt met elkaar of dat het gaat schiften.
Vet je springvorm in en gebruik bakpapier
Ik gebruik het liefste een springvorm om een cheesecake te maken en deze vet ik altijd in. Een beetje boter op de bodem en langs de randen en daarnaast nog een vel bakpapier. Maak de springvorm los en leg een vel bakpapier over de bodem heen. Plaats de rand weer terug en klem hem vast met het papier ertussen. Je kunt hem eventueel een beetje bijknippen, maar niet teveel.
Je kunt de cheesecake nu heel gemakkelijk uit de springvorm krijgen en hij blijft niet plakken aan de bodem.
Bak eerst je bodem
Bij een cheesecake hoort natuurlijk een lekkere bodem. Je kunt deze van allerlei koekjes maken. In Amerikaanse recepten zie je meestal Graham Crackers staan, maar die hebben we helaas niet in Nederland. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden, van Bastogne-koeken tot biscuits tot Oreo-koekjes.
Ik bak de bodem altijd eerst even in de oven, ongeveer tien tot vijftien minuten, zeker niet langer. De bodem moet niet al helemaal hard zijn geworden. Na het bakken goed laten afkoelen en dan pas het cheesecake-mengsel erbovenop en opnieuw in de oven. Dit zorgt ervoor dat hij krokanter blijft en niet zompig wordt of dat de boter in de bodem gaat uitlopen in de cheesecake.
Niet te lang blijven mixen & mix op een laag tot medium snelheid
Het is heel belangrijk dat je je mengsel niet te lang mixt. Je moet blijven mixen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een zijdezacht mengsel hebt, maar dan moet je ook echt stoppen. Overmixen kan ervoor zorgen dat het mengsel heel waterig en dun wordt, vooral als je roomkaas gebruikt, of dat het gaat schiften. Daarnaast is de kans op scheuren in je cheesecake groter, als je het mengsel te lang hebt gemixt.
Daarnaast moet je je mixer op een lage tot medium snelheid gebruiken, zeker geen hoge snelheid. Het mixen gaat dan misschien wel iets sneller, maar daar heb je uiteindelijk niks aan. Het is niet de bedoeling dat je er lucht in gaat mixen, een cheesecake is juist heel compact. Mix je op een hoge snelheid, dan klop je er ook lucht in en die lucht wil er weer uit als je het gaat bakken in de oven. Doordat de luchtbellen groter worden door de warmte in de oven en naar boven willen, komen er gaten en scheuren in je cheesecake.
Zet de oven niet te hoog & open de deur niet (teveel)
Opnieuw iets wat voor scheuren kan zorgen in je cheesecake, je oven op een te hoge temperatuur. Naast scheuren zorgt het ook voor een bruine bovenkant en bruine (of verbrande) randen. Naast dat het de smaak kan beïnvloeden, ziet het er ook nooit zo mooi uit.
En natuurlijk moet je je ovendeur niet open doen tijdens het bakken. Doordat je de ovendeur open doet, zakt de temperatuur in je oven heel snel en dit doet het bakproces niet veel goeds. Je cheesecake kan in het midden instorten en (uiteraard) hij kan gaan scheuren. Pas tegen het einde van de baktijd kun je de deur opendoen om te controleren hoelang hij nog moet bakken.
Zet de oven uit en open de ovendeur
Is de cheesecake helemaal klaar? Zet dan de oven uit en open de ovendeur. Laat de cheesecake nog even staan in de oven, zodat de de daling in temperatuur geleidelijk gaat.
Pas op voor overbakken
Oké het is niet een juist woord, maar volgens mij snapt iedereen wat ik hiermee bedoel. Toch? Een cheesecake moet je niet te kort bakken, maar ook zeker niet te lang. Hij bakt altijd nog even door als je de oven uitzet, dit komt doordat de vorm nog heet is, maar de cheesecake zelf is ook warm. Hierdoor gaart hij nog verder, ook al staat de oven uit.
De buitenkant van de cheesecake moet gestold zijn, maar de binnenkant mag nog wel wiebelen en zacht zijn. De binnenkant zal ook gaan stollen in de koelkast.
Heb veel geduld
Geduld moet je zeker hebben als je een gebakken cheesecake gaat maken. Je kunt er helaas niet direct een punt van opeten na het bakken, maar je moet nog een paar uur wachten. Zet de cheesecake zeker vijf à zes uren in de koelkast en open daarna pas de springvorm. Een cheesecake krimpt altijd nog een beetje tijdens het afkoelen en komt hierdoor los van de rand van de springvorm. Open je hem eerder, dan heb je kans dat hij blijft plakken of dat je hem kapot maakt.
Veel van deze tips zijn gericht op het voorkomen van scheuren in je cheesecake, maar dit is helaas geen garantie dat dat ook altijd lukt. Een cheesecake waarin ook bloem is verwerkt, zal minder snel scheuren dan een cheesecake met voornamelijk roomkaas. Je hebt er helaas niet altijd invloed op, maar met deze tips kom je in ieder geval een heel eind.
Succes!
Wat een handige tips! Ik ben dol op bakken maar aan een cheesecake heb ik me nog nooit gewaagd.. Wel aan een no bake cheesecake, maar dat was uiteindelijk niet zo’n succes haha.
Dan moet je zeker nog een keer een gebakken cheesecake gaan maken! Wil je nooit weer wat anders haha.
welke kaas gebruik je? Moet het perse Philidelphia zijn of mag het ook verse kaas zijn?
Ik gebruik bijna altijd roomkaas voor een cheesecake. Kan dus Philadelphia zijn, maar een ander merk is ook goed. Ik zou geen light-producten gebruiken, want dat wordt echt minder lekker en vaak blijft de cheesecake dan niet stevig genoeg. Kwark wordt in sommige recepten ook gebruikt, maar geeft een iets minder romig resultaat.
Hoi hoi,
Ik had laatst ook cheescake gemaakt maar deze was echt een beetje korrelig en nat van structuur enig idee hoe dit komt?