Een cake maken lijkt zo eenvoudig, je hebt eigenlijk maar vier ingrediënten nodig: zelfrijzend bakmeel, boter, eieren en suiker. Toch kan er ergens in het proces wat fout gaat en dan haal je een droge cake uit de oven. Zonde natuurlijk!
In dit artikel hoop ik je mer te kunnen vertellen over de oorzaken en het voorkomen van een te droge cake.
Mijn cake is te droog
Een droge of kruimelige cake, dat wil je natuurlijk niet.
Een te droge cake komt meestal doordat het fout gaat tijdens het bakken in de oven, of omdat het recept niet klopt of niet goed is opgevolgd. Gelukkig is er nog een oplossing!
Eerst over de oorzaken van een droge en kruimelige cake.
1. Het recept
Eén van de oorzaken van een te droge cake, is dat er te weinig vocht wordt toegevoegd of omdat de ingrediënten niet helemaal goed zijn afgewogen.
Wanneer je gaat koken, kun je vaak ingrediënten op gevoel toevoegen. Een snufje zout, een scheutje olie en gewoon op gevoel de specerijen toevoegen, dat kan bij koken. Bij het bakken is het juist erg belangrijk om alles goed af te wegen. Vraagt een recept om 100 gram zelfrijzend bakmeel en 100 gram roomboter, dan moet je dus niet 110 bloem toevoegen en 95 graden roomboter.
Bevat een cakerecept te weinig vocht? Dan zal het uiteindelijk waarschijnlijk een te droge cake worden, omdat er ook nog vocht verdampt tijdens het bakken. Het is lastig om dit van tevoren al in te schatten, dus daar kom je pas achter na het bakken. Dit komt niet zo vaak voor, bij mij nog nooit gebeurt zelfs, meestal ligt het aan het niet volgen van het recept of aan de oven.
2. Te lang of te heet gebakken
Een te droge cake ligt niet altijd aan het recept, soms droogt een cake ook te veel uit in de oven. Dit komt meestal doordat de cake te lang heeft gebakken. Hoe langer de cake in de oven staat, hoe meer vocht er verdampt. De oplossing hiervoor is om de oven iets hoger te zetten.
Een andere oorzaak is dat de oven te heet staat, maar dit komt wat minder vaak voor. Een te hete oven zorgt er namelijk vaker voor dat de cake aan de buitenkant al gaar is en aan de binnenkant nog niet. Toch kan het zo zijn dat de oven net een tikkie te hoog staat en dan verdampt het vocht sneller dan de bedoeling is.
Hoe kun je voorkomen dat je cake te droog in de oven wordt?
Elke oven is anders en dat maakt het soms ook lastig om een recept één op één te volgen. Mijn oven zal anders werken dan die van jou. Daarom is het ook zo belangrijk om te blijven controleren of je cake gaar is en om je oven te leren kennen. Je zult merken dat hoe meer je gaat bakken, hoe beter je weet hoe je oven werkt. Zo kan het zijn dat ik een mooie cake krijg op 175 graden, maar dat jouw oven beter werkt op 160 of 180 graden.
En verder?
Bewaar je cake niet in de koelkast, want in de koelkast droogt een cake een stuk sneller uit. Een koud plakje cake voelt ook sneller droger aan, dan wanneer de cake op kamertemperatuur is.
Is een droge cake nog te redden?
Zelfs van een droge cake kun je nog wel wat maken. De oplossing? Tremperen.
Wat is tremperen?
Tremperen betekent dat je een cake, of een biscuit, gaat besprenkelen met een siroop of likeur. Je kunt de siroop met een lepen over de cake verdelen, met een kwastje of met een speciale flacon. Ik werk het liefste met een kwastje. Doot het tremperen bevochtig je de cake en zorg je ervoor dat er een lekker smaakje wordt toegevoegd.