Follow:
Informatief, Tips

Meten is weten

gezouten karamel brownies

Meten is weten. Dit zei mijn opa vroeger altijd al, maar dan had hij het meestal over houtbewerking, reparaties en bouwwerken. Als ik het zeg heb ik het altijd over bakken, want bij bakken moet je altijd meten. En wegen, dat ook.

Meten is weten bij bakken

Ik ben echt gek op kookprogramma’s, ook niet zo gek natuurlijk, en altijd als ik die koks zag koken, dan wilde ik dat ook op precies dezelfde manier doen. Ze gooiden op gevoel allerlei ingrediënten in een pan en dan kwamen de lekkerste gerechten uit de handen van de chefs. Maar dit principe kun je (helaas) niet altijd toepassen.

 

Bij het bakken is het namelijk heel belangrijk dat je altijd alles afweegt en de hoeveelheden in een recept nauwgezet volgt. Hoe leuk het soms ook lijkt om van alles bij elkaar te gooien en dan zien wat eruit komt, vaak mislukt het juist daarom en dat is ook weer zonde natuurlijk. Wanneer je je niet houdt aan de hoeveelheden, ben je aan het gokken en dan is het maar net of je de verhoudingen goed hebt gegokt. Helaas kom je daar pas achter als het uit de oven komt en je er niets meer aan kunt doen. Wanneer je altijd alles afweegt, ben je ervan verzekerd dat je elke keer hetzelfde resultaat krijgt.

Ik weeg dus elk ingrediënt af en meestal zet ik alles klaar, voordat ik ga beginnen met bakken. Dus alles afwegen en in een bakjes, schaaltjes, glazen neerzetten en dan beginnen aan het recept. Hiervoor gebruik ik maatbekers, Amerikaanse cups en lepels en natuurlijk een weegschaal.

Zorg altijd dat je weegschaal goed horizontaal staat. Als hij dat niet staat, dan is hij minder nauwkeurig en dat kan voor verschillen zorgen. De ene weegschaal is weer wat beter dan de andere, maar de meeste huis-tuin-en-keuken weegschalen zijn op de gram nauwkeurig. Bij mijn eigen digitale weegschaal merk ik dat hij minder goed werkt van nul tot tien gram. Daarom heb ik ook nog een lepelweegschaal, deze is tot 0,1 nauwkeurig.

En natuurlijk kun je wat meer een gokje wagen als je een wat meer ervaren bakker bent. Ik zie ook wel eens een recept en dan denk ik dat het ook wel iets anders kan of dat ik juist wat meer of minder suiker zou toevoegen. Dan probeer ik dat gewoon en dan is het resultaat even afwachten. Soms levert dat keiharde koekjes op of een cake die niet goed is gerezen, maar de andere keer ben ik er heel tevreden over.

gemarmerd tomatenbrood


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Lianne

  Ja, inderdaad meten is weten en soms kan het best erg nauw komen. Toch moet ik zeggen dat ik met dingen als rozijnen, kruiden of koekjes door cakebeslag helemaal niet oplet. Ik doe gewoon maar wat. Handje van dit, handje van dat. Dat maakt het voor mij soms wel lastig om een recept te typen, omdat ik vaak niet weet wat ik precies heb gedaan. 🙂

  6 oktober 2017 at 19:01
 • Reply mailoveparis

  I love it!

  7 oktober 2017 at 00:45
 • Reply nicole

  Ik houd ook van meten, maar dan als het gaat om hardlopen en hoeveel ik beweeg : )

  12 oktober 2017 at 11:51
  • Reply Danella

   Haha, ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk;)

   13 oktober 2017 at 13:03

  Leave a Reply