Zelf melkchocoladebollen maken? Hier heb je een duidelijke stap-voor-stap beschrijving over hoe je hot chocolate bombs kunt maken!
Hot chocolate bombs – of melkchocoladebollen – zijn enorm populair en dat snap ik wel! Ze zien er leuk uit, het is speciaal en lekkere warme chocolademelk is natuurlijk altijd goed.
Melkchocoladebollen – Hot Chocolate Bombs
Het lijkt misschien wat ingewikkeld om alles te maken, maar dat valt wel mee. Al moet je wel wat geduld hebben en moet je zorgvuldig werken.
Welke chocolade?
De hot chocolate bombs kun je maken met pure- of melkchocolade. Ik heb zelf gekozen voor melkchocolade, dat vind ik het lekkerste.
Het makkelijkste is om de chocoladebollen te maken met pure- of melkchocolade. Witte chocolade is een stuk lastiger om mee te werken.
Hot chocolate bombs maken
Voor het maken van de hot chocolate bombs heb je een vorm nodig om halve bollen mee te maken. Ik gebruik zelf een siliconenvorm, maar één van plastic is ook prima. Voordeel van siliconen vind ik dat het gemakkelijk is om de halve bollen chocolade eruit te halen.
De ingrediënten:
Chocolade: natuurlijk heb je chocolade nodig. Gebruik geen chocoladedruppels uit de supermarkt, maar gewoon repen chocolade. Die druppels smelten goed, maar harden niet zo mooi ut. Ook is het verstandig om niet al te goedkope chocolade te gebruiken. Daar zitten vaak allerlei andere bestandsdelen in en dat werkt minder goed.
Vulling: de melkchocoladebollen kun je vullen met marshmallows, meringue, nog meer chocolade, karamelblokjes enzovoort. Kies wel voor ingrediënten die (een beetje) smelten.
Strooisels: om de hot chocolate bombs te versieren heb je nog wat strooisels nodig. Gebruik gewoon wat je lekker of mooi vindt, alles kan.
Melkchocoladebollen maken: stappenplan
Wil je de melkchocoladebollen zelf maken? Ik heb een handig stappenplan voor je.
Zo maak je je eigen hot chocolate bombs:
Stap 1: Verwarm de chocolade au-bain-marie. Au-bain-marie verwarmen betekent dat je de chocolade warm maakt in een kom (liefst metaal) of andere pan boven een pan met heet water (let erop de bovenste kom het water niet raakt).
Stap 2: Tempereer de chocolade. De temperatuur van de chocolade moet naar beneden, zodat het na het uitharden mooi glanst en weer knapperig wordt. Hieronder zie je twee methodes om de chocolade te tempereren.
Stap 3: Doe de chocolade in de halve bollen. Maak er niet al te dunne bollen van, dat is moeilijker om mee te werken en je hebt dan later niet veel chocolade in je chocolademelk. Werk netjes, zorg dat de randen ook goed bedekt zijn en dat nergens de vorm nog te zien is. Wacht vervolgens tot de chocolade helemaal is uitgehard, doe ze niet in de koelkast.
Stap 4: Versier de melkchocoladebollen met wat extra chocolade en versiersels. Verwarm hiervoor nieuwe chocolade, laat wat afkoelen (anders is het te heet en smelten de chocoladebollen).
Chocolade tempereren
Deze twee methodes om chocolade te tempereren zijn vrij eenvoudig.
Tableren
Koel twee derde van de chocolade af op een werkblad, de overige één derde laat je in de pan. Beweeg de chocolade op het werkblad met een spatel heen en weer, meng steeds weer zodat het gelijkmatig afkoelt.
Heb je geen thermometer?
Dan moet je het een beetje op gevoel doen. Op een gegeven moment merk je dat de chocolade steeds wat dikker wordt en minder soepel beweegt. Voel even aan de chocolade. Voelt deze al koeler aan? Dan ben je er waarschijnlijk al en kun je de chocolade weer gaan mengen.
De ent-methode
Een andere methode is de ent-methode. Met deze methode smelt je twee derde van de chocolade au-bain-marie. Zodra de chocolade is gesmolten haal je de pan van het vuur af. Voeg de overige chocolade toe en meng tot alles is gesmolten. Tijdens het mengen merk je dat de chocolade dikker wordt en gaat glanzen.
Hoe ze te bewaren!
Bewaar de melkchocoladebollen niet in de koelkast. Dan slaat de chocolade snel wit uit. Kan geen kwaad, maar het ziet er niet zo mooi uit.
Bewaar ze op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een voorraadbox, glazen pot of in een schaaltje. Je kunt ze wel tot een paar weken bewaren, als het je lukt om zo lang te wachten natuurlijk .
Ingrediënten en bereiden:
Melkchocolade bollen - Hot chocolate bombs
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Vorm voor halve bollen
Ingrediënten
- 300 gram chocolade (puur, melk of wit)
- mini-marshmallows
- extra chocolade voor versieren (puur, melk of wit)
- strooisel
Instructies
- Leg alles klaar op een schoon werkblad.
Halve bollen maken:
- Verwarm de chocolade au-bain-marie op zacht vuur.
- Tempereer de chocolade.
- Doe de chocolade in de halve vormen. Met een kleine lepel is het gemakkelijk om de gesmolten chocolade uit te smeren. Zorg ervoor dat het oppervlakte goed bedekt is met een laagje chocolade, zowel de bodem als de randjes.
- Controleer nogmaals of er overal een laagje chocolade zit.
- Laat de chocolade weer hard worden. Dit duurt ongeveer een uur. Zet de vorm niet in de koelkast, dan slaat de chocolade snel wit uit.
In elkaar zetten:
- Leg de marshmallows en andere vulling klaar. Verwarm een (steel- of crèpe-)pan op laag vuur. Leg twee halve bollen kort in de warme pan (echt heel kort), zodat de randjes een beetje smelten. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, dan smelt het te snel.
- Vul één bol en plak de twee halve bollen aan elkaar. Houdt even vast en leg het dan voorzichtig neer, tot de gesmolten randjes weer hard zijn geworden.
Versieren:
- Smelt nog wat chocolade (melk, puur of wit) au-bain-marie. Laat dit eerst afkoelen, anders smelt het door je bol heen. Doe dit dan in een spuitzak (of gebruik een lepel) en spuit over de chocoladebollen heen. Strooi er vervolgens nog wat strooisels overheen.
Chocolademelk maken:
- Verwarm melk en doe er een bol in!