Follow:
Foodtalk, Kamperen, Kook- & bakgerei, Op reis

Meenemen op kampeervakantie + checklist

tenten kamperen

Ga je binnenkort ook op kampeervakantie en geen idee wat je mee moet nemen? Ik zet op een rijtje wat ik altijd meeneem om te kunnen koken op een kampeervakantie. Ik neem niet heel veel mee, maar sommige dingen zijn toch wel heel handig om mee te nemen op kampeervakantie.

meenemen op kampeervakantie auto

Dit wil je dus een beetje vermijden. Dat je aan het inpakken bent en je auto eigenlijk al vol zit, maar er nog steeds een krat in moet. 

MEENEMEN OP KAMPEERVAKANTIE

Je hebt mensen die de caravan helemaal volladen met aardappelen, flesjes drinken, rijst en pannenkoekenmeel, maar ik doe het iets simpeler allemaal. Ook in het buitenland zijn er supermarkten, dus het is echt niet nodig om je auto vol te laden met eten en drinken. En wat is er nou leuker om naar een supermarkt of markt te gaan, onbekende producten te proberen en een beetje rond te struinen, op zoek naar lekker eten. Ik vind dat altijd één van de leukste dingen om te doen op vakantie.

Wel neem ik altijd een basisvoorraad mee, een paar dingen die fijn zijn om te hebben en dan natuurlijk nog spullen om mee te koken. Sommige dingen zijn altijd handig om mee te nemen en niet zo bijzonder dat je dat nou alleen kunt kopen op de plaats van bestemming, denk bijvoorbeeld aan suiker, bloem of olie.

Eten (en drinken)

Wat standaard in de auto komt te liggen, zijn een paar flesjes water. In het buitenland kun je niet overal water uit de kraan drinken en daarom gaan er altijd een paar flesjes water mee. Zo hoef je niet meteen naar de supermarkt als je er bent en wat wilt drinken.

Daarnaast neem ik peper, zout en een paar specerijen mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerrie-, paprika-, komijn- en korianderpoeder. Of een specerijenmix om een curry te maken. Met behulp van deze specerijen en nog wat ingrediënten die je ter plekke kunt kopen, kun je verschillende gerechten maken. Neem de specerijen mee die jij vaak gebruikt. Ik gebruik het liefst verse kruiden, dus die koop ik altijd als ik heb bedacht wat we gaan eten.

En dan gaat er ook nog suiker, bloem, thee, koffie en olie mee. Ik houd niet van die neppe boter die je kunt kopen in de kampeerwinkel (in van die blikken zit dat), dus bak meestal in olie op vakantie. Thee en koffie voor de eerste dagen is handig, daarna kun je het ook gewoon kopen en suiker en bloem komen altijd van pas. Snel pannenkoeken maken, wentelteefjes, een beslag maken voor vlees of groenten met de bloem en ga zo maar door.

Heb je kinderen? Dan is het misschien leuk om stroop en poedersuiker mee te nemen. Heb je een dag wat minder zin om te koken, dan bak je gemakkelijk pannenkoeken. Ook nog eens heel erg lekker! Alhoewel dit ook heel lekker is met wat Nutella, fruit, room en jam.

tenten kamperen

Kookspullen en -gerei

Je kunt van die prachtige sets kopen van pannen in de kampeerwinkel en meestal heb je daar genoeg aan. Heb je niet zo’n set, dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan een steelpan en een kleine en (middel)grote pan. Lijkt misschien heel weinig, maar bedenk dat je niet vier gaspitten hebt op een camping (meestal dan) en je dus ook nooit zoveel pannen kunt gebruiken. Ga je met een heel groot gezelschap te kamperen, dan is het misschien handig om een grote pan mee te nemen of eentje extra. En een barbecue is wat mij betreft ook onmisbaar, als je naar een warm land te kamperen gaat. Vergeet ook niet om lucifers of een aansteker mee te nemen, anders wordt het lastig om je vuurtje aan te steken.

Je kunt je water altijd koken op het vuur voor de thee of koffie, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar een waterkoker. Ik heb gewoon niet echt het geduld voor een pan met water, ook al gaat zo’n campingwaterkoker ook niet heel erg snel. Let wel altijd op het aantal watt dat de koker verbruikt en of je die kunt gebruiken op de camping.

Dan neem ik ook drie messen mee, een broodmes, blikopener, twee snijplanken (gebruik altijd een aparte snijplank voor het vlees), twee spatels, tang (voor spaghetti en de bbq), fijne rasp (voor bijvoorbeeld harde kaas), kaasschaaf en een kurkentrekker voor het flesje wijn. Een knoflookpers kan ook nog, maar je kunt knoflook ook gemakkelijk pletten met een mes en een beetje zeezout. Bestek voor iedereen die meegaat en genoeg borden en schaaltjes. Daarnaast zijn een vergiet en een maatbeker ook nog wel handig, maar niet noodzakelijk.

Wat ik ook vaak nog meeneem, en dat past altijd wel ergens tussen, is aluminium- en vershoudfolie en diepvrieszakjes. Zo kun je de schalen en dergelijke afdekken en als je nog wat eten over hebt, kun je dat in de zakjes doen en bewaren. Aluminiumfolie is weer heel handig als je wilt barbecueën.

En vergeet natuurlijk ook niet een afwasteiltje, -borstel en -middel mee te nemen. Die neem ik ook altijd mee vanuit Nederland, niets is zo saai als schoonmaakmiddelen kopen. In het teiltje kan weer van alles mee vervoerd worden in de auto, dus dat ik ook altijd makkelijk.

CHECKLIST

Klik op de afbeelding op de PDF te downloaden!

checklist meenemen op kampeervakantie

Wat vind jij onmisbaar op een kampeervakantie? Ik ben benieuwd!


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Dhini

    Ik ben nog nooit kampeervakantie gedaan . Dit is zeker handig als ik ooit een keertje op kampeervakantie ga.

    30 juni 2017 at 09:24
  • Leave a Reply