Ik denk dat iedereen de bekende Franse schelpvormige madeleines wel kennen. Maar ken je deze variant ook: madeleines met pandan? Die wil je echt niet missen.
Madeleines met pandan is een Aziatische twist op de Franse klassieker. Een luchtig cakeje, makkelijk om te maken en heel erg lekker.
Madeleines met pandan
Het beslag voor madeleines met pandan is iets meer werk dan je waarschijnlijk gewend bent met een cake of cupcakes. Je moet namelijk eerst de boter smelten (en afkoelen natuurlijk) en het beslag moet minimaal een uurtje in de koelkast. Dit is nodig voor het rijzen en de bekende ‘buikjes’ van de madeleines.
Je kunt ook het beslag een dag van tevoren maken en dan bewaren in de koelkast, ook geen probleem.
Pandan
Voor deze madeleines heb ik pandan-extract gebruikt. Dit extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm gehaald. Het pandan-extract geeft een heerlijke geur en smaak aan de cakejes, lijkt een beetje op vanille en noten.
Waar koop je pandan-extract?
Helaas is dat nog niet altijd eenvoudig. Vaak kun je het niet kopen bij de Appie of de Jumbo, je moet hiervoor zeker naar een toko gaan. Zo heb ik mijn potje bij de Amazing Oriental gekocht.
Bakvorm voor madeleines
Voor het bakken van madeleines heb je een speciale bakvorm nodig, zodat je de bekende schelpvormige cakejes krijgt. Je hebt verschillende soorten, bijvoorbeeld een metaalvormige van Patisse of één van siliconen. Metaal of siliconen maakt echt niet uit. Zelf heb ik een vorm van siliconen, heel passend gekocht in Frankrijk.
Madeleines recept
Houd er rekening mee dat je het beslag op tijd moet maken. Het moet namelijk minstens een uur in de koelkast ‘rusten’. Het beslag doe je namelijk koud in de vorm. Wanneer je het dan gaat bakken, krijg je dat mooie buikje. Dit komt omdat het beslag eerst warm wordt langs de randen en later pas in het midden, waardoor het midden later gaat rijzen.
In sommige recepten voor madeleines moet je de temperatuur van de oven halverwege het bakproces verlagen, maar eigenlijk doe ik dat nooit. Ik vind dat altijd heel onhandig, omdat je dan weer moet wachten tot de oven op temperatuur is als je meerdere batches wil bakken. Dus ik bak deze madeleines altijd op één temperatuur in de oven en dat gaat prima.
Het beslag voor de madeleines met pandan kun je ook prima een dag van tevoren maken. Bewaar het dan luchtdicht in de koelkast.
Meer bakken met pandan? Maak dan een deze pandan fudge!
Madeleines met pandan
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Beslagkom
- Mixer
- Bakvorm voor madeleines
- Oven
Ingrediënten
- 140 gram roomboter ongezouten
- 3 eieren
- 150 gram fijne suiker
- 175 gram patentbloem gezeefd
- 1,5 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- pandanextract
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Laat het goed afkoelen.
- Mix de eieren met de suiker tot zeer luchtig (volume moet meer dan verdubbeld zijn) met een mixer.
- Spatel de gezeefde bloem, de bakpoeder, het zout en het gesmolten boter erdoorheen.
- Voeg dan het pandan-extract toe. Hoeveelheid is afhankelijk van het merk extract, doe dit op gevoel. De kleur moet echt gifgroen zijn.
- Zet het beslag minstens een uur in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe een beetje beslag in elke vorm, doe er niet te veel in omdat ze nog rijzen, en bak de madeleines af in ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn. Herhaal dit tot het beslag op is.