Dit is een recept voor heerlijke luchtig naanbrood. Dit brood heb je zo gemaakt en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Ideaal bij Indiase gerechten, curry’s of om mee te dippen in hummus.
Wat is naanbrood?
Naanbrood bestaat al eeuwenlang. Naan betekent brood. Dus eigenlijk zeggen we met het Nederlandse naanbrood altijd broodbrood.
Naan is luchtig en zacht brood en wordt voornamelijk gegeten in de Indiase- en Zuid-Aziatische keuken. Het is erg lekker bij curry, soep of om te dippen.
Luchtige naanbrood zelf maken
Ik vind het zelf maken van naanbrood altijd erg leuk. Het is niet veel werk, gemakkelijk om te maken en vooral heel erg lekker. Wij eten thuis aardig vaak curry’s en naanbrood kan dan niet ontbreken.
Je hebt ook genoeg recepten die niet eerst hoeven te rijzen, hiervoor gebruik je dan meestal zelfrijzend bakmeel, maar ik vind deze toch een stuk lekkerder. Het kost misschien iets meer tijd, maar dan heb je super lekkere naan!
Oeh dit ziet er toch heerlijk uit!
Naan is heerlijk bij currygerechten of Indiase butter chicken. Of om gewoon lekker te dippen.
Wil je naan met knoflook maken? Recept voor naanbrood met knoflook.
Naanbrood bakken
Oorspronkelijk wordt naanbrood gebakken in een kleioven of een tandoor. Thuis heb je dat – hoogstwaarschijnlijk – niet en daarom bakken we de naan af in de pan. Gebruik hiervoor een beetje olie of ghee.
Na het bakken kun je de naan prima een paar dagen bewaren. Ook invriezen is geen probleem.
Laat je deeg rijzen tot het verdubbeld is.
Het maken van deze naanbroodjes kost even wat tijd, vooral veel wachttijd eigenlijk, want je moet het laten rijzen. Meng eerst warm water met wat suiker en het gist en laat dit even staan tot het gaat borrelen. Het suiker werkt als voeding voor de gist, hierdoor werkt het beter. Laat het dus niet uit het recept, want dan krijg je een minder luchtig resultaat.
Laat je deeg rijzen op een tochtvrije en warme plek, dit werkt het beste. Ik heb mijn bol afgedekt met een grote kom, maar een vochtige en schone theedoek of vershoudfolie werkt ook prima. Maar net wat jij handig vindt. Smeer een beetje olie op je deeg, zodat het niet plakt aan het theedoek.
Je hebt geen deegroller nodig! Verdeel de bol deeg in acht gelijke stukken en draai daar dan weer bolletjes van. Druk een deegbol plat met je hand en druk het daarna verder plat met je vingers. Rondjes, vierkantjes of ovale naans? Het maakt niet uit.
Luchtige naanbrood
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- Pan
Ingrediënten
- 100 milliliter warm water
- 1 zakje gist (7 gram)
- 1 theelepel suiker
- 400 gram bloem
- 1 eetlepel olie (+ extra om te bakken)
- 125 gram Griekse yoghurt
- 1/2 theelepel zout
Instructies
- Doe het warme water in een kom met de suiker en de gist. Roer even en laat het een paar minuten staan tot de gist werkt (hierdoor gaat het schuimen).
- Doe de bloem, olie, griekse yoghurt bij elkaar en voeg het gistmengsel toe. Kneed met de hand of met de keukenmachine en deeghaken tot een soepel deeg (kost je ongeveer 10 minuten kneden). Voeg halverwege het zout toe.
- Maak een grote bol, dek het af met een vochtige (schone) theedoek of folie, en laat minstens een uur rijzen op een tochtvrije en warme plek. Wacht tot de bol ongeveer is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in acht gelijke porties. Draai van elke portie en bal. Druk elk balletje plat met je handen en vingers. Zorg ervoor dat ze ongeveer een halve centimeter dik zijn.
- Verhit een pan. Smeer een naan in met een heel dun laagje olie en leg hem in de pan. De bovenkant begint op te bollen en er beginnen bubbels te vormen. Smeer weer een beetje olie op de bovenkant en draai hem om. Bak tot gaar en herhaal deze stap voor elke naan.