Follow:
Basisrecept (zoet), Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Lemoncurd

lemon curd

Dit is zo’n fijn basisrecept en als je lemoncurd eenmaal zelf hebt gemaakt, koop je nooit weer een potje. Het is makkelijk om te maken, snel en vooral heel erg lekker. Ik gebruik het vaak bij het bakken, bijvoorbeeld op een cupcake of op scones, maar het is ook erg lekker om te gebruiken in de yoghurt of bij ijs.

Direct naar recept

Frisse lemoncurd

Dit lemon curd recept is heel erg makkelijk en het kost ook nog eens weinig tijd. Het liefste heb ik standaard een potje met curd in de koelkast staan. Mmm jammie!

Wat is lemoncurd?

Lemoncurd is een crème gemaakt van citroen, suiker, eieren en boter. Het heeft een sterke citroensmaak, maar is ook heel zacht. In de yoghurt, op een cupcake of als glazuur over een cake, als broodbeleg, bij merengue, op een scone met wat clotted cream, met pannenkoeken, op geroosterd brood met aardbeien en mascarpone en ga zo maar door. Lemon curd past echt overal bij.

lemoncurd

Hoe maak je lemoncurd?

Voor de lemoncurd heb je ongeveer twee citroenen nodig. Gebruik niet het citroensap dat je in van die flesjes kunt kopen, want hier is al van alles aan toegevoegd. Daarnaast geeft het niet de lekkere smaak die je graag wilt. Was de citroen voor het raspen goed. Rasp tot je het witte gedeelte ziet, dit wil je niet mee raspen, want het witte gedeelte van de schil is bitter.

Je verhit het citroensap met de citroenrasp, eieren en suiker. Later voeg je de boter toe. Blijf roeren terwijl je de curd aan het maken bent, dan verhit je de eieren geleidelijk en gelijkmatig. Laat je het gewoon op het vuur staan, dan heb je aan de onderkant een roerei gemaakt met citroensmaak.

lemoncurd maken

Bewaar de lemoncurd in een afgesloten bakje. Ik gebruik hiervoor meestal gesteriliseerde glazen potjes, dan blijft het het langste goed. Je kunt het een paar weken bewaren, mits je het steeds goed afsluit en in de koelkast bewaard.

Ingrediënten voor lemoncurd & bereidingswijze

Lemoncurd


Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter (ongezouten)

Bereidingswijze

  1. Rasp de helft van 1 citroen en knijp de 2 citroen uit, tot je 100 gram citroensap hebt.

  2. Doe de citroensap met de eieren en de kristalsuiker in een pannetje en breng aan de kook. Blijf steeds goed roeren met een garde tot het mengsel lobbig en wat dikker wordt. Hoe verder je het laat inkoken, hoe dikker de curd uiteindelijk wordt.

  3. Haal van het vuur af en doe de roomboter en direct bij. Blijf roeren tot alles is opgelost.

  4. Doe het in een schaaltje en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen of gebruik het direct.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply