Follow:
Op reis

Lago delle fate

Het meer genaamd Lago delle fate wordt niet voor niets het meer van de feeën genoemd. Het ligt verstopt tussen de bergen bij Macugnaga in Italië, vlakbij Zwitserland. Sprookjesachtig, een prachtig blauw meer en fantastisch uitzicht. Waar je ook kijkt.

Dit meer is niet zo bekend, maar zeker de moeite waard m een keer naartoe te gaan.

LAGO DELLE FATE

stuwdam lago delle fate

Het waterpeil van het meer was heel laag toen wij er waren, maar als het water hoger komt te staan, stroomt het zelfs over de dam heen. Dat moet er wel heel spectaculair uitzien.

Lago delle fate is een kunstmatig stuwmeer. Lang geleden is er een stuwdam geplaatst. Door de stuwdam wordt het bergwater van de Quarazza-stroom tegengehouden. Hierdoor is er een bekken ontstaan tussen de bergen. Er wordt nog steeds water doorgelaten, maar de hoeveelheid wordt gereguleerd. Er wordt ook elektriciteit opgewekt met de dam.

Ik had nog nooit een stuwdam van dichtbij gezien en vond het erg interessant. Je kunt heel dichtbij komen en zien hoe alles een beetje werkt. Op de dam zelf mag je niet komen, maar je kunt er wel langslopen.

lago delle fate

Even lekker zwemmen zou ik niet doen. Pootje baden gaat nog, maar ook niet te lang. Het bergwater is ontzettend koud.

Het meer ligt op een hoogte van 1.300 meter boven de zeespiegel. Dit hoef je niet allemaal te lopen, het grootste gedeelte doe je met de auto. Ik denk dat je ongeveer nog 100 meter moet ‘klimmen’ tijdens de wandeling.

De legende

 

Het meer heeft een smaragdgroene en blauwe kleur en volgens de legende dansen de feeën op het blauwe water. Vlakbij het meer is een mijn, de Guia-mijn. Nu niet meer in gebruik en verlaten, maar vroeger werd er naar goud gezocht. Volgens de legende werken er nog steeds kleine kabouters die naar goud zoeken voor de feeën.

En de omgeving is ontzettend sprookjesachtig, past precies bij de legende. Wil je nog meer zien van de omgeving? Op een twintig minuten afstand is het verlaten dorp van de mijnwerkers, genaamd Crocette. Of bezoek de goudmijnen van Guia.

Een korte wandeling

Vanaf het parkeerterrein is het een wandeling van ongeveer dertig tot veertig minuten. Je loopt wel een stuk omhoog, maar het is prima te doen. Ik zou wel goede schoenen aantrekken en niet op je slippers gaan, dat loopt een stuk gemakkelijker.

Pas op voor gladde wegen. Er kunnen stromen ontstaan wanneer er veel water is gevallen of wanneer één van de openingen van de stuwdam opengezet wordt.

bloemen in bergen

bergen macugnana bloemen

Het gele bloemetje is de Arnica Montana en wordt ook wel valkruid of wolverlei genoemd. Arnica wordt gebruikt voor zalfjes tegen blauwe plekken en kneuzingen. Deze bloem zie je veel in de Alpen.

Je loopt midden tussen de hoge naaldbomen en prachtige bloemen naar boven. Vergeet niet om rond te kijken, want er is genoeg te zien.

Prachtig uitzicht

quarazza macugnagna

Niet alleen bij het Lago delle fate heb je een prachtig uitzicht, ook onderweg. Eén van de mooiste dingen van de bergen zijn de kleuren. De zon, schaduw, de stenen en de bomen zorgen voor een prachtig kleurenschema.

lago delle fate

Zie je die wolken? Toen we weer terugliepen naar onze auto begon het al een beetje te regenen. Eenmaal in de auto barstte het pas echt goed los. Precies op tijd weer vertrokken.

Maar het uitzicht bij het meer is toch echt het mooiste, daar loop je dat extra stukje wel voor.

Loop nog een klein stukje door

Het stopt niet bij het meer, dus loop nog een klein stukje door. Je komt dan bij schilderachtige beekjes. Toen wij hier waren, zaten er overal families te picknicken. Het water stroomt naar beneden vanuit de bergen naar het stuwmeer toe.

Praktische informatie

En dan nog wat praktische informatie voor je bezoek aan dit meer:

  • De toegang is gratis, maar je moet wel betalen voor het parkeren van je auto. Neem kleingeld mee voor de betaalautomaat, mogelijkheid voor pinnen was er niet.
  • Let erop dat de paden glad kunnen zijn door het water.
  • Begeef je niet zomaar op onbekend terrein en kijk goed waar je wel en niet mag komen.

Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply