Super krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook maak je heel gemakkelijk in de oven. Ik ben echt gek op deze aardappelen en het is zo eenvoudig om ze te maken.
Wil je ook heerlijke aardappeltjes maken die knapperig zijn van buiten, maar nog wel lekker zacht zijn van binnen? No problemo! Die maak je gewoon in je eigen oven.
Krokante aardappelen uit de oven
Het maken van deze krokante aardappelen is echt heel eenvoudig. Ik gebruik altijd iets kruimige aardappelen voor dit recept. Deze aardappelen nemen de smaken goed op en de olie, zodat je dat krokante laagje krijgen.
Vastkokende aardappelen zijn ook een optie, maar persoonlijk vind ik dat dat dit soort een beetje te hard blijft. Kruimige aardappelen zijn hier niet geschikt voor, deze worden echt te zacht.
Iets kruimige aardappelen zijn dus de perfecte voor krokante aardappelen uit de oven.
Hoe maak je deze super krokante aardappelen uit de oven?
Dat is dus helemaal niet zo moeilijk! De oven doet eigenlijk al het werk voor je.
Volg deze stappen:
Kook de aardappelen. Kook ze net niet helemaal gaar, het laatste stukje gaart door in de oven. Door ze eerst te koken en daarna te bakken in de oven, worden ze nog krokanter. De buitenkant is namelijk al wat zachter en neemt de olie een beetje op, waardoor je dat krokante laagje krijgt.
Snijdt de gekookte aardappelen vervolgens in stukken, zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn.
Doe olijfolie (of een andere olie) bij de aardappel en hussel even zodat alle aardappelpartjes bedekt zijn met een laagje olie. Doe vervolgens zout en peper erbij en de kruiden en specerijen die je wilt gebruiken.
Bak de aardappelen in de oven, tot ze lekker goudbruin en krokant zijn.
Deze aardappelen zijn een heerlijk bijgerecht, bijvoorbeeld bij stoofvlees of Italiaanse peposo.
Welke kruiden & specerijen?
Ik vind recepten waarbij je veel kunt variëren. Je kunt de krokante aardappelen uit de oven maken met knoflook en rozemarijn, maar ook andere kruiden en specerijen zijn erg lekker.
Varieer bijvoorbeeld eens met:
Grof zeezout
Gerookte paprika
Peterselie
Oregano
Salie
Tijm
Knoflook past eigenlijk altijd, dus ik zou er zeker altijd een paar teentjes bij doen. Zo lekker!
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Ovenschaal
- Oven
Ingrediënten
- 400 gram iets kruimige aardappelen
- olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 4 tenen knoflook
- zout en peper
Instructies
- Kook de aardappelen voor ongeveer tien tot vijftien minuten in water met zout. Spoel ze daarna af met koud water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijdt ze daarna door de helft en nogmaals door de helft en doe ze in een ovenschaal.
- Zorg ervoor dat alle aardappelpartjes bedekt zijn met een laag olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Doe de knoflooktenen en rozemarijn erbij en hussel alles door elkaar.
- Bak de aardappels gaar in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid duurt dit een halfuur tot een uur.
- Schud de aardappelen af en toe om.
- De aardappels zijn klaar als ze goudbruin zijn. In de Airfryer kost het twintig minuten tot een halfuur op 180 graden Celsius.
Jammie; deze aardappels maken wij ook regelmatig. Heerlijk!
Leuk! En ze zijn inderdaad altijd lekker!
als je een th.lepel baking soda, bij de kook vd aardappels doet, worden ze nog lekkerder
Je hoeft ze dan maar 6 minn. te koken,op de bakplaat met olie besprenkelen en patatkruiden, een half uur in de oven op 250 gr. en klaar is het