Follow:
Koekjes, Recepten, Zoet

Koekjes met golden syrup

Toen ik een tijdje geleden in Amsterdam was, ging ik naar Marks & Spencer en daar kocht ik een fles golden syrup. Daar had ik tot nu nog steeds niets mee gedaan en dat is ook zonde natuurlijk. Na wat recepten zoeken op Pinterest en in mijn kookboeken, vond ik een recept voor koekjes met golden syrup van Heston Blumenthal. Ik paste het recept iets aan, lekker ambitieus met een recept van Heston Blumenthal, maar ik ben er wel heel tevreden over. De koekjes zijn echt heerlijk geworden.

koekjes met golden syrup

KOEKJES MET GOLDEN SYRUP

Golden syrup zie je vaak terugkomen in buitenlandse recepten en dan met name Engelse recepten. Het is een stroop van de melasse (het sap) dat overblijft bij het maken van rietsuiker. Er worden nog een aantal ingrediënten aan toegevoegd en zo ontstaat er een stroop. Deze stroop heeft een lichte amberachtige kleur, lijkt een beetje op toffee. De bekende Nederlandse stroop is donkerder van kleur en wordt gemaakt van het ingekookte sap van rietsuiker of suikerbieten. Er zit ook een groot verschil in smaak tussen de Nederlandse stroop en golden syrup, dus je kunt ze niet zomaar vervangen met elkaar. Golden syrup is lichter en zachter van smaak. Golden syrup is gelukkig aardig goed verkrijgbaar in Nederland. In de grote supermarkten wordt het verkocht, meestal onder het merk Lyle’s (staat bij de bakproducten of bij de suiker/stroop/e.d.) en daarnaast bij veel toko’s.

De koekjes zijn heel donker van kleur door de bruine basterdsuiker. Deze suiker geeft het ook nog een heerlijke karamelsmaak.

Paar tips voor het maken van de koekjes:

 • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.
 • Laat het deeg goed afkoelen in de koelkast, anders spreiden ze zich teveel uit op de bakplaat.
 • Houdt minstens tien centimeter ruimte tussen de bolletjes deeg, anders plakken ze aan elkaar vast tijdens het bakken.
 • De koekjes zijn donker van kleur en hierdoor zie je niet goed wanneer ze verbranden. Haal ze op tijd uit de oven.
 • De koekjes zijn klaar als ze nog een beetje buigzaam zijn, de buitenkant is krokant en het midden is nog een klein beetje zacht.
 • Laat de koekjes nog even rusten op de bakplaat als je ze uit de oven hebt gehaald, leg ze daarna op een vlak oppervlakte.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE

Koekjes met golden syrup

Recept voor bruine koekjes met golden syrup.
Aantal 10 koekjes

Ingrediënten

 • 220 gram bloem
 • 1 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel zout
 • 115 gram roomboter
 • 260 gram bruine basterdsuiker
 • 1 ei
 • 35 milliliter golden syrup
 • 1 theelepel vanille-essence

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Zeef de bloem met de baking soda en klop de boter met de suiker licht en luchtig, bijna schuimig.
 3. Voeg de bloem en de baking soda bij de boter en de suiker en mix het door elkaar. Voeg het ei toe en de golden syrup.
 4. Zet het minstens een halfuur in de koelkast en draai er daarna balletjes van 40 gram van.
 5. Leg de balletjes deeg op het bakpapier, houdt tenminste tien centimeter ruimte, en bak ze in de oven voor acht tot tien minuten.

koekjes met golden syrup

koekjes met golden syrup


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met mij op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Kijk voor meer recepten in de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge