Follow:
Foodtalk

Zijn kipstuckjes nou zo erg?

vegetarsche slager nvwa

Zomaar een extra artikel deze middag, want vanochtend kwam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (de NVWA) met het nieuws dat de Vegetarische Slager voortaan een groot deel van zijn producten anders moet gaan noemen. Kipstuckjes zouden leiden tot teveel verwarring en de NVWA vindt ze zelf misleidend, maar zijn die namen nou echt zo erg? Ik vind er in ieder geval wel wat van.

Verwarrend en misleidend, dat zijn namen zoals Kipstuckjes, Gerookte Speckjes en Visvrije Tonyn. Deze namen zijn een aantal jaren geleden al een beetje aangepast, vandaar de creatieve spelling, maar nog is het niet duidelijk genoeg. Beetje apart, want op de verpakking staat duidelijk visvrije tonijn, op basis van soja en alsof dat nog niet genoeg is, zijn de producten van de VEGETARISCHE Slager. Oh ja, laten we niet vergeten dat ze in het vegetarische schap in de supermarkt liggen.

De NVWA vindt het in ieder geval misleidend en heeft besloten dat de Vegetarische Slager tot maart heeft, om haar namen te veranderen. Dat Valess en andere producenten van plantaardig voedsel dit niet hoeven, is ook weer een beetje curieus te noemen, want ook zij hanteren namen als nuggets, schnitzel en burger. Een woordvoerder van de NVWA verklaarde op BNR dat ze hiertoe zijn gekomen na één klacht. Eén klacht! Het lijkt me dat de NVWA wel iets anders heeft om zich druk om te maken. Iets met fipronil en eieren misschien?

Zijn er dan echt mensen die per ongeluk kipstuckjes in plaats van kip kopen? Geen idee, maar van de consument kunnen we toch ook verwachten dat ze met enige aandacht hun producten kopen, dat ze weten wat ze kopen en een paar seconden de moeite nemen om de verpakking even te lezen. Als we daar niet meer vanuit gaan, dan hebben we wel andere problemen om ons druk over te maken.

Ondertussen is het op social media trending topic en ik ben blij te zien dat er voornamelijk negatief op het besluit wordt gereageerd. Natuurlijk zijn ook mensen die zich wel kunnen vinden in de uitspraak van de NVWA, helemaal prima ook, maar met argumenten als ‘waarom willen vegetariërs wel vleesnamen, als ze geen vlees meer eten’ kom je niet heel ver. Want dat je vegetariër of veganist bent, wil niet zeggen dat je dan geen hamburger meer wilt eten, of een paar nuggets. Die moeten dan alleen van plantaardige ingrediënten gemaakt zijn. Als consument kun je altijd kiezen en als er met grote letters op staat ‘vegetarisch’ en ‘op basis van soja’, dan is het toch genoeg? Dan koop je het wel of niet, zelf weten.

En misschien moeten we hier dan ook nog even aandacht aan geven. Even als waarschuwing, voor het geval het te misleidend en niet duidelijk is. In leverkaas zit echt geen kaas, in sojamelk en -yoghurt geen zuivel, in schuimbanaantjes met een laagje suiker geen banaan, in vegaboter geen boter, kokosmelk zit ook geen melk, cacaoboter weer geen boter, in pindakaas geen kaas, in katjesdrop geen katten, in slavinken geen sla, in koetjesreep geen koeien, in Haribo kikkers geen kikkers, in bokkepootjes geen bokken en geen poten, in vanille-vla geen echte vanille, in bloemkoolrijst geen rijst, in kinderchocolade geen kinderen, gestampte muisjes zijn geen muisjes, in van die gekleurde snoepspekjes geen varken, in roze cadillacdrop geen auto’s en in een slavink zit geen sla en geen vink.

En als laatste dan nog, dat het kipstuckjes heten, betekend niet automatisch dat jij ze ook maar moet eten? Iedereen heeft altijd een keuze, lees gewoon wel even de verpakking.

Update 12 oktober ’17: De NVWA heeft laten weten dat de Vegetarische Slager toch haar namen niet hoeft te veranderen, het gaat alleen om de bewoording die op de website gebruikt wordt. Inmiddels is dat ook al opgelost en mogen de kipstuckjes gewoon kipstuckjes blijven heten.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Kim

  Ben het helemaal met je eens en vind het een rare gang van zaken.

  3 oktober 2017 at 13:51
  • Reply Danella

   Ik ook, en ook totaal onnodig.

   3 oktober 2017 at 14:18
 • Reply Pamela

  Wat een supergoed stuk!!
  En zelfs al zou iemand een keer vegetarische kipstuckjes meenemen ipv echte kip, maakt dat uit? Iemand met een voedselallergie kijkt goed op etiketten, dus die zal geen fouten maken hierin. En verder kan het voor niemand kwaad om een keer geen vlees te eten.

  En nee, ik ben geen vegetariër!

  3 oktober 2017 at 13:54
  • Reply Danella

   Dankjewel!
   En inderdaad, helemaal niet erg om een keer geen vlees te eten en een vervangend plantaardig product te gebruiken. Wie weet word je nog verrast en vind je het hartstikke lekker.

   3 oktober 2017 at 14:19
 • Reply Janet

  Ik ben het met je eens.. Wat bijzonder dat zoiets na één klacht besloten is.

  3 oktober 2017 at 19:29
 • Leave a Reply