Bij kerst denk ik automatisch aan kipragout. Niet omdat er vaak standaard een blikje met kipragoût in een kerstpakket zit, maar omdat wij dat altijd eten met kerst. Is het niet op Eerste of Tweede Kerstdag als voorafje, dan is het wel op kerstavond. Een recept voor kipragout in een pasteibakje hoort dus voor mij helemaal bij kerst en die mag niet ontbreken op mijn blog.
Kipragout
Ook dit jaar staat er weer en ragout met kip, champignons en natuurlijk een pasteibakje op het menu voor kerst. M’n vader maakt altijd de ragout en dus is dit zijn recept, met een beetje van mij.
Zelfgemaakte ragout is zo ontzettend lekker en je kunt het helemaal naar eigen smaak aanpassen. De kip kook ik eerst altijd in kippenbouillon, zodat hij lekker sappig en smakelijk wordt. De basis van de ragout is een roux van bloem, roomboter, de kippenbouillon en melk. De melk maakt het iets romiger en voller, hiervoor zou je eventueel ook slagroom of kookroom kunnen gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk weer iets teveel van het goede.
Ik eet kipragout het liefst in een pasteibakje, maar je kunt het ook prima met rijst eten. De kipragout kun je een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren en restjes kun je goed invriezen voor later.
Wist je dat je zo’n pasteibakje met ragout ook wel een vol-au-vent genoemd wordt? Klinkt wel leuk toch en mocht je nog wat chique woorden zoeken voor op je menu met kerst, dan kun je die wel gebruiken.
Ingrediënten & bereidingswijze
Kipragout
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 1 ui
- 300 gram kip (kippendij of -filet)
- 750 milliliter kippenbouillon
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 400 milliliter melk
- verse peterselie en bieslook (naar smaak)
- snufje kerrie
- zout en peper (naar smaak)
Instructies
- Snijdt ui fijn en de kip en champignons in kleine stukjes.
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui kort aan. Voeg de bouillon toe en breng het net aan de kook. Laat het sudderen tot de kip gaar is.
- Smelt in een andere (grote) pan de roomboter op laag vuur, pas op dat deze niet bruin verkleurt. Voeg de bloem toe en klop het met een mixer tot er geen klontjes meer in zitten. Bak het even aan, zodat het de bloemsmaak verliest.
- Voeg de melk toe in drie delen, blijf steeds kloppen met de garde.
- Giet ondertussen de kip en de uien af door een vergiet en vang de bouillon op in een kom. Voeg dan 500 milliliter bouillon toe en bewaar de overige 250 milliliter.
- Voeg dan de kip en de uitjes weer toe aan de roux en de champignons.
- Snijdt wat bieslook en peterselie fijn en voeg naar smaak toe. Snufje kerriepoeder erbij. Laat het inkoken tot de gewenste dikte. Is het te dik? Voeg dan nog wat van de bouillon toe die je nog hebt.
- Verwarm ondertussen de oven voor en bak de pasteibakjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Breng de ragout op het laatst nog op smaak met zout en peper en schenk het in de pasteibakjes. Nog wat verse peterselie en bieslook erbij en klaar!
Ragout vind ik altijd zo lekker! Ziet er ook echt heerlijk uit 🙂
Ik ben geen grote fan van ragout. Het ziet er wel lekker uit.
Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen maken!
Wat knap dat je de ragout helemaal zelf maakt. Ik kom niet verder dan een blik opentrekken. Ik kies altijd voor champignonragout.
Dat is lang geleden dat ik ragout op heb, bedankt voor het recept.
Oeeeh lekker!!het recept sla ik even op!
Mooie foto’s!
Mmmm dat ziet er zo lekker uit en doet me denken aan vol-au-vent.
Mmmm vind ragout zo lekker. Zeker eens proberen zonder kip te maken