Recept voor het maken van knapperige Korean fried chicken.
KFC ken je vast wel van de bekende fastfoodketen, maar dit is net een beetje anders: Korean Fried Chicken. Super lekkere krokante kipstukjes omhuld met een saus.
KFC: Korean Fried Chicken
Korean Fried Chicken: echt, dit is zo lekker. De kip is lekker knapperig en dat blijft ook zo wanneer je de saus erbij doet, en de saus is zoet, zout en pittig tegelijkertijd. Natuurlijk kun je het zo pittig maken als je zelf wilt.
Deze Koreaanse kipstukjes kun je eten als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst, nasi of mihoen, maar is ook erg lekker als:
Snack of borrelhapje
Tussen een gestoomde bao bun
Met een broodje met chili-mayonaise of knoflookmayonaise en gepekelde groente
Korean Fried Chicken: recept
Dit recept voor Korean fried chicken (dakgangjeong) lijkt misschien heel lang en met veel ingrediënten, maar het valt mee als je er eenmaal mee aan de slag gaat. Het is vrij gemakkelijk om te maken.
Misschien denk je dat het knapperige laagje niet meer zo knapperig blijft als je de saus eroverheen gaat doen, maar dat komt echt goed. De saus trekt er wel een beetje in, maar het blijft net zo krokant.
Een paar tips voor het maken van deze krokante Koreaanse kip:
Zorg dat elk stukje kip bedekt is met een laagje bloem.
Wees voorzichtig met het husselen van de kip in de saus, anders kan de krokante laag loslaten.
Proef de saus goed terwijl je aan het maken bent, dan kun je eventueel nog een beetje bijsturen met de smaken.
Je kunt er nog een beetje extra sesamzaad aan toevoegen of bosuitjes, maar dit hoeft niet per se.
De kip is het lekkerste als je het direct serveert, maar later opwarmen kan ook.
De ingrediënten
Meestal gebruiken ze gochujang voor het maken van Korean fried chicken. Gochujang is een pasta gemaakt van gefermenteerde rijst en rode pepers. Je kunt gochujang kopen bij de toko, maar het is helaas niet goed verkrijgbaar bij een ‘gewone’ supermarkt. Een alternatief is ketchup, maar dan moet je het zelf nog wat pittiger maken.
Om de kip te maken heb je dit nodig:
Karnemelk of yoghurt: hierin marineer je de kip, minimaal een uur. Door te marineren wordt de kip zachter en droogt het minder snel uit.
Kip: je kunt kipfilet of kippendijen gebruiken. Ik heb zelf kipfilet gebruikt.
Bloem en maïzena: ik gebruik een mix tussen bloem en maïzena voor het laagje om de kipstukjes. Met de maïzena wordt het nog iets knapperiger en het knapperige laagje blijft beter om de kip zitten.
Bakpoeder: ook om het laagje rondom de kip heerlijk knapperig en luchtig te maken.
Specerijen: het bloemmengsel breng je op smaak met zout, peper, paprikapoeder, chili-vlokken en een beetje knoflookpoeder.
Voor de saus heb je deze ingrediënten nodig:
Gochujang of ketchup: voor het pittige en het zoete. Vervang je de gochujang? Voeg dan wat chilipoeder toe voor het pittige (zoveel je wilt).
Sojasaus en zoete ketjap: voor de smaak en de mooie kleur.
Honing en bruine suiker: voor de zoete smaken.
Gember: de gember maakt het een beetje pittig, maar vooral warm.
Knoflook: hoort eigenlijk overal in.
Sesamzaad: ziet er mooi uit, maar is ook zeker lekker.
Sesamolie: geeft een nootachtige smaak.
Chilipoeder en chilivlokken: voor pittigheid, kun je zelf bepalen natuurlijk.
Bewaren & opnieuw opwarmen
De Koreaanse kip kun je een paar dagen bewaren in de koelkast. Ik raad het niet aan om het in te vriezen, want het krokante laagje wordt dan niet super lekker. Wat je wel kunt doen is de saus die je over hebt invriezen, dan hoef je die later niet nog een keer te maken.
Eén van de lekkerste dingen van deze kip is natuurlijk het krokante laagje. Wanneer je de kip opnieuw gaat opwarmen, zal het wel iets minder krokant worden. Daar kun je weinig aan doen, want de saus is meer in dit laagje getrokken. Je kunt de kip opwarmen in de oven, doe er wel wat aluminiumfolie over, of in de pan – maar pas dan wel op dat de saus niet verbrand.
Korean Fried Chicken (KFC)
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Frituurpan of pan met laagje olie
Ingrediënten
Voor de kip:
- 300 gram kip (drie kipfilets of kippendijen)
- 200 ml karnemelk (of yoghurt)
- 100 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 0,5 eetlepel zout
- 0,5 eetlepel peper
- 0,5 eetlepel paprikapoeder
- 0,5 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- chilivlokken (naar eigen smaak)
Voor de saus:
- 6 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels gochujang (of vervangen door ketchup en zelf op smaak brengen met chilipoeder)
- 5 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels zoete ketjap
- 2 eetlepel honing
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1,5 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad
- 3 tenen knoflook
- 2 cm gember
Instructies
- Marineer de kip in de karnemelk met een beetje zout en peper. Laat minstens een uur marineren, maar langer kan ook.
- Maak ondertussen de coating: doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
- Zet de frituurpan aan op 180 graden of verwarm een laagje olie in een pan.
- Haal de kip uit de marinade, dep een klein beetje droog. Doe de kip in de coating en zorg dat elk stukje kip een laagje bloem heeft.
- Bak de kip af tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg op een bord met wat keukenpapier.
- Maak dan de saus. Voeg alle ingrediënten in een pan (rasp de gember en pers de knoflook) en laat een paar minuten koken. Proef de saus en voeg eventueel nog wat suiker, wat sojasaus of wat sesamolie toe voor de balans.
- Voeg dan de kip toe en hussel tot elk stukje kip voorzien is van een laagje saus. Doe dit voorzichtig, zodat het knapperige laagje niet loslaat. Serveer direct.