Deze kerstboom schuimpjes vind ik zo leuk om te maken en kleine meringues zijn ook nog eens heel lekker. Hoe je ze maakt? Je leest het hier!
Het lijkt misschien moeilijk om te maken, maar het is echt heel eenvoudig. Daarom is het ook heel leuk om met kinderen te maken, al moet je wel wat geduld hebben tijdens het drogen in de oven.
Kerstboom schuimpjes
Dit is een echte kleine zoete lekkernij. Meringue schuimpjes moet ik niet al te vaak maken, want ik kan er nooit vanaf blijven.
De kerstboom schuimpjes zijn niet alleen leuk om te maken in de kerstperiode, maar zijn ook heel lekker voor bij de koffie of bij een dessert.
Welke ingrediënten heb je nodig?
Voor deze kerstboom schuimpjes heb je maar een paar ingrediënten nodig:
Eiwitten: voor het maken van meringue heb je eiwitten nodig. In dit recept gaan ongeveer drie eiwitten, 100 gram.
Kristalsuiker & poedersuiker: er zitten twee soorten suiker in deze kerstboompjes. Je begint het eiwit op te kloppen met gewone kristalsuiker en later voeg je nog poedersuiker toe. De poedersuiker zorgt voor een mooie stevige meringue.
Kleurstof: om te zorgen dat ze mooi groen kleuren, heb je groene kleurstof nodig. Ik gebruik altijd kleurpasta. Natuurlijk kun je ze ook wit laten.
Decoratie: om het helemaal af te maken heb je nog wat eetbare decoratie nodig.
Om de kerstboom schuimpjes nog wat meer smaak te geven, heb ik vanille-essence gebruikt. Dit is optioneel natuurlijk, maar het is wel lekker.
Eetbare decoratie?
Om de kerstboompjes te versieren, heb je eetbare decoratie nodig. Ik heb sprinkles (disco-dip) en andere strooisels gebruikt.
Omdat je de schuimpjes op lage temperatuur droogt in de oven, verbranden de sprinkles en andere strooisels niet.
Let op: gebruik geen decoratie die kan smelten. Denk aan chocolade, fondant of andere zachte versiersels. Deze smelten uiteraard wel in de oven, hoe laag je de temperatuur ook zet, en dat zal geen mooie kerstboompjes opleveren.
Kerstboom schuimpjes recept: een paar tips
Om te zorgen dat je kerstboom schuimpjes niet mislukken, hier nog een paar tips:
Zorg altijd voor een vetvrije beslagkom. Om meringue goed stijf te kloppen, moet je kom helemaal vetvrij zijn.
Je wilt natuurlijk niet dat je kerstboom schuimpjes verkleuren in de oven. Bij een lage temperatuur blijft de kleur goed, zelfs als je witte schuimpjes maakt. Wordt de buitenkant toch wat bruin? Dan karamelliseert de suiker in de meringue. Je voorkomt dit door de oven wat lager te zetten.
Check of je schuimpjes klaar zijn, door één kerstboompje voorzichtig op te tillen. Komt deze gemakkelijk los van de bakplaat? Dan zijn de schuimpjes klaar!
Hoe lang kan ik ze bewaren?
Deze meringue schuimpjes kun je behoorlijk lang bewaren. Doe ze in een afgesloten bewaarbakje en je kunt ze zeker twee tot vier weken bewaren. Doe wel voorzichtig, want ze breken gemakkelijk.
Kerstboom schuimpjes
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Spuitzak + spuitmondje
- Oven
- Bakplaat + bakpapier
Ingrediënten
- 100 gram eiwitten (ongeveer 3 middelgrote eieren)
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-essence
- groene kleurstof
- eetbare decoratie
Instructies
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.
- Leg een vel bakpapier op een platte bakplaat klaar.
Kerstboom schuimpjes:
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Belangrijk dat dat de kom helemaal schoon is en dat er geen eidooier in zit. Anders zal het niet goed stijf kloppen. Voeg de fijne kristalsuiker en de vanille-essence toe.
- Mix de eiwitten met de kristalsuiker en de vanille tot het bijna stijf is. Voeg vervolgens de kleurstof en de poedersuiker toe, doe dit in drie delen.
- Blijf kloppen tot de meringue helemaal stijf is. Je moet stevige punten hebben.
- Doe de meringue in een spuitzak met een spuitmond (ik gebruikte maat 1M).
- Spuit de kerstboompjes op het bakpapier, je hoeft niet veel ruimte ertussen te houden. Bestrooi daarna met eetbare decoratie (gebruik alleen dingen die niet smelten) en bak ze in ongeveer 2 uur gaar in de voorverwarmde oven.