Follow:
Kamperen, Op reis

Kamperen: Ja of Nee?

voordelen en nadelen van kamperen

Kamperen is echt zo’n gevalletje: you love it or you hate it. Er lijkt soms geen tussenweg mogelijk te zijn. De één vind het fantastisch en de andere moet er gewoonweg niet aan denken. Terwijl het buiten nog ontzettend koud is, ben ik alweer bezig met de zomervakantie voor dit jaar. En ja…wij gaan kamperen!

Dit is het eerste artikel van een serie over kamperen, want zoals je misschien al hebt gemerkt: ik hoor bij het eerste kamp. Ik hou echt van kamperen en vind het heerlijk. Dus tijd om hier maar eens wat meer over te vertellen!

KAMPEREN: JA OF NEE?

Kamperen is er bij mij met de soeplepel ingegoten. Al van kleins af aan heb ik bijna elk jaar gekampeerd. Mijn ouders hadden vroeger een De Waard stormtent en later werd die ingeruild voor een Kip en daarna een Fendt caravan. M’n zusje en ik sliepen meestal in zo’n klein tentje. Onze bestemming was meestal Italië, dus niet raar dat dat mijn favoriete vakantieland is geworden, maar zo zijn we ook naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Griekenland geweest.

Maar wat is er nou zo leuk aan kamperen?

Mensen die niet houden van kamperen stellen me vaak deze vraag. Waarom ga je niet lekker in een hotel of appartement slapen?

De voordelen!

Het grootste voordeel van kamperen is dat je heel flexibel bent. Een paar jaar geleden ging ik met mijn zusje en een vriendin te kamperen en we hadden een camping bij Montecatini Terme uitgezocht. Hele leuke camping, maar het weer zat ons niet mee. Na twee dagen regen hebben we besloten om alles in te pakken en meer richting het zuiden te gaan. Hallo zon! Vind je de camping niet leuk, heb je alles gezien in de omgeving of wil je wat anders? Dan pak je gewoon in en verhuis je weer.

kamperen voordelen nadelen

Je bent de hele dag buiten. Heerlijk vind ik dat. Ik knap er altijd van op.

Niets moet. Zo zijn er bijvoorbeeld geen vaste tijden voor ontbijt of diner. Gewoon wanneer jij er zin in hebt. Alles lijkt gemoedelijker te gaan op een camping en dat sfeertje vind ik zo fijn.

Goedkoop! Misschien had ik dat als eerste moeten zeggen als grootste voordeel. Kamperen is zoveel goedkoper in vergelijking met een hotel of huisje. Echt!

Veel sociale contacten. Soms is het wat gênant als je voor de derde keer langs dat gezin loopt en je niet meer weet of je nu ook voor de derde keer hallo moet zeggen of dat je gewoon erlangs kunt lopen, maar over het algemeen is het altijd wel gezellig. Even een praatje op het hoek van het pad, met het zwemmen of in de supermarkt. En voor kinderen is het ook ideaal. Er zijn altijd wel kinderen om mee te spelen. En ben je een blikopener vergeten? Even aan de buren vragen, geen probleem.

En het laatste voordeel is dat je je eigen auto bij je hebt. Geen auto of scooter huren en je kunt overal heen. Dat vind ik altijd zo makkelijk.

uitzicht kamperen lago di bracciano

Wakker worden met dit uitzicht over Lago di Bracciano!

En dan zijn er ook nog wel wat nadelen

Ik denk soms wel eens dat de meeste mensen die een hekel hebben aan kamperen zo’n stereotype beeld zien van iemand met een toiletrol onder de arm die naar een krakkemikkig wc-tje loopt. Of dat we met z’n allen in de rij voor de douches staan. Dit zie ik meestal niet. En tegenwoordig heb je zelf plekjes met een eigen douche en wc.

De tent opzetten. Daar heb ik wel echt een hekel aan. Ook al kost het nog geen twintig minuten. Elke keer hoop ik weer dat als ik m’n ogen even dicht doe, de tent opeens magisch opgezet is. Dit probleem heb je natuurlijk niet met een caravan, ook al vond ik het vroeger ook niet leuk om de pootjes uit te draaien en de luifel op te zetten. Nu heb je wel van die prachtige tenten met een opblaassysteem. Die wil ik altijd nog eens uitproberen.

Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van het weer. Bij mooi weer kun je inderdaad de hele dag buiten zijn en hoef je niet in een tentje te bivakkeren. Dit wordt anders als het regent. Gelukkig is daar het handige internet weer en kun je gewoon een dagje winkelen in een shopping mall inplannen op een regendag.

auto inpakken kampeervakantie

Niet alles past in je auto. Nee, echt niet. En geloof me, ik heb het al meerdere keren geprobeerd. Mijn vriend en ik hebben elke keer weer een relatiecrisis op het moment dat we de auto aan het inpakken zijn voor vakantie. Maar what doesn’t kill you, makes you stronger toch?

Inpaktips nodig? Klik hier!

En het laatste nadeel is soms de kou. Om dit te omzeilen ga ik gewoon altijd naar een warm land, maar ook ik heb wel eens met een temperatuur rond het vriespunt in een tent gelegen. Was geen pretje en we waren dus ook al om 6 uur ‘s ochtends alles weer aan het inpakken. Dat was eigenlijk ook wel weer een voordeel. Lekker vroeg weer op pad naar een plek met een wat meer zomerse temperatuur.

Ga jij ook wel eens kamperen en heb je nog tips?

Klik hier voor alle artikelen over kamperen!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply