Kaaskroketten…een echte guilty pleasure. Zelfgemaakte kroketten met cheddar lijken misschien heel lastig, maar dat valst echt mee. Home made is toch echt het lekkerste. Deze kaaskroketjes zijn perfect voor een avondje snacken of als borrelhapje.
Je kunt helemaal zelf weten welke cheddar je kiest, ligt er maar net aan wat je het lekkerste vind. De lichte cheddar is vaak ook iets zachter qua smaak, hoe feller de kleur, hoe pittiger de kaas vaak is. Gebruik voor deze kaaskroketten niet die plastic plakjes die je misschien wel eens op een hamburger gebruikt. Ik weet niet precies waar het van gemaakt is, maar cheddar is het in ieder geval niet.
Kaaskroketjes met cheddar
Het maken van deze kaaskroketjes is wel even wat werk. Je maakt namelijk eerst de vulling en deze moet goed opstijven. Daarna kun je ze paneren. Om er zeker van te zijn dat de kroketjes met cheddar heel blijven tijdens het frituren, moet je ze dubbel paneren. Dit betekend dus dat je ze eerst paneert met een laagje bloem, ei en paneermeel (of panko) en dan opnieuw door het ei en de paneermeel haalt. Je krijgt een iets dikkere krokante laag om de kaasragout heen.
Je kunt het mengsel voor de kroketten ook een dag van tevoren maken en na het paneren kun je ze invriezen, om ze later te frituren. Handig!
Ingrediënten en bereiden:
Kaaskroketjes met cheddar
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem (+ wat extra voor het paneren)
- 500 milliliter melk
- 1 eidooier
- 1/2 blokje groentebouillon
- 250 gram cheddar
- 1/2 theelepel mosterd
- snufje kerriepoeder
- 1 eetlepel peterselie (verse peterselie, gedroogd iets minder)
- zwarte peper (naar smaak)
- 2 eieren
- paneermeel
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe als het gesmolten is. Roer met een garde en laat de bloem even garen door het mengsel te laten koken.
- Voeg de melk in drie delen toe, terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg de eidooier op het laatst toe en mix tot alles is gemengd.
- Verkruimel het blokje bouillon boven de pan en breng het mengsel aan de kook. Laat even koken en voeg dan de kaas (in stukjes) toe. Blijf goed roeren, tot alles is gemengd.
- Voeg de mosterd, kerriepoeder, peterselie en zwarte peper naar smaak toe. Laat het mengsel nog even zacht koken, tot het een dik en lobbig mengsel is geworden.
- Bekleedt een ovenschaal (niet een te grote ovenschaal, het mengsel moet ongeveer 1,5 tot 2 centimeter hoog worden) met vershoudfolie en giet het mengsel in de ovenschaal. Dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
- In de koelkast wordt het mengsel koud en daardoor weer hard. Haal het daarna uit de koelkast en snijdt ze in langwerpige rechthoeken.
- Doe een aantal eetlepels bloem in een kom, klopt de twee eieren in een andere kom op en doe de paneermeel weer in een andere kom.
- Pak een kroket, rol het even tussen je handen om hem ronder te maken en haal hem eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit voor alle kroketten.
- Als dat klaar is, haal je ze opnieuw door het ei en de paneermeel, herhaal dit voor alle kroketten.
- Verhit de frituurpan of olie in een pan en bak de kroketten af op 180 graden Celsius tot ze mooi goudbruin zijn.
Oh dat ziet er echt heerlijk uit! Mooie foto’s zijn het ook zeg! 🙂
Dankjewel! Leuk om te horen:)