Follow:
Borrelhapjes, Feestdagen, Hartig, Oud & Nieuw, Recepten, Vegetarisch & veganistisch

Kaaskroketjes met cheddar

Oeh kroketten, één van mijn guilty pleasures. En zelfgemaakte kroketten zijn natuurlijk de lekkerste. Deze kaaskroketjes met cheddar zijn zo vreselijk lekker en perfect voor een avondje snacken of als borrelhapje.

KAASKROKETJES MET CHEDDAR

Mmmjam! Kroketten en dan ook nog met kaas. Ik ben echt gek op kaas en ik zou elke avond wel een kaasplankje op tafel willen neerzetten. Het liefst eet ik een stukje extra belegen, Parmazaanse-, gruyere of oude kaas, met van die zoutkristallen erin, maar in gerechten vind ik cheddar ook erg lekker. Bijvoorbeeld in een kaasfondue, of juist in deze kaaskroketjes.

Ze zijn misschien iets groter uitgevallen dan ik van tevoren bedacht had, maar ik denk niet dat iemand dat erg vindt. Toch?

kaaskroketjes cheddar

Voor de vulling van deze kroketjes heb ik gekozen voor cheddar en dan een combinatie tussen een lichte cheddar en de bekende geel/oranje cheddar. Hierbij bedoel ik overigens wel de harde kaas en niet van die smeltplankjes kaas voor over je hamburger. Gebruik die niet hiervoor, daar zijn echt niet geschikt voor.

Je kunt helemaal zelf weten welke cheddar je kiest, ligt er maar net aan wat je het lekkerste vind. De lichte cheddar is vaak ook iets zachter qua smaak, hoe feller de kleur, hoe pittiger de kaas vaak is.

kroketten met kaas

Om er zeker van te zijn dat de kroketjes met cheddar ook heel blijven tijdens het frituren, heb ik er dit keer voor gekozen om ze dubbel te paneren. Dit betekend dat ik ze eerst paneer met een laagje bloem, ei en paneermeel (of panko) en ze dan opnieuw door het ei en de paneermeel haal. Zo krijg je een iets dikker laagje om je kaasragout heen en kunnen er geen gaten of scheuren in komen, waardoor de kaas eruit loopt.

Het is even wat meer werk, maar zeker de moeite waard.

Je kunt het mengsel voor de kroketten ook een dag van tevoren maken en na het paneren kun je ze invriezen, om ze later te frituren. Handig!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE ZE

Kaaskroketjes met cheddar

Aantal 16 kroketjes

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem (+ wat extra voor het paneren)
  • 500 milliliter melk
  • 1 eidooier
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 250 gram cheddar
  • 1/2 theelepel mosterd
  • snufje kerriepoeder
  • 1 eetlepel peterselie (verse peterselie, gedroogd iets minder)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 2 eieren
  • paneermeel

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe als het gesmolten is. Roer met een garde en laat de bloem even garen door het mengsel te laten koken.

  2. Voeg de melk in drie delen toe, terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg de eidooier op het laatst toe en mix tot alles is gemengd.

  3. Verkruimel het blokje bouillon boven de pan en breng het mengsel aan de kook. Laat even koken en voeg dan de kaas (in stukjes) toe. Blijf goed roeren, tot alles is gemengd. 

  4. Voeg de mosterd, kerriepoeder, peterselie en zwarte peper naar smaak toe. Laat het mengsel nog even zacht koken, tot het een dik en lobbig mengsel is geworden. 

  5. Bekleedt een ovenschaal (niet een te grote ovenschaal, het mengsel moet ongeveer 1,5 tot 2 centimeter hoog worden) met vershoudfolie en giet het mengsel in de ovenschaal. Dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

  6. In de koelkast wordt het mengsel koud en daardoor weer hard. Haal het daarna uit de koelkast en snijdt ze in langwerpige rechthoeken.

  7. Doe een aantal eetlepels bloem in een kom, klopt de twee eieren in een andere kom op en doe de paneermeel weer in een andere kom.

  8. Pak een kroket, rol het even tussen je handen om hem ronder te maken en haal hem eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit voor alle kroketten. 

  9. Als dat klaar is, haal je ze opnieuw door het ei en de paneermeel, herhaal dit voor alle kroketten. 

  10. Verhit de frituurpan of olie in een pan en bak de kroketten af op 180 graden Celsius tot ze mooi goudbruin zijn. 

kroketjes met kaas


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Lianne

    Oh dat ziet er echt heerlijk uit! Mooie foto’s zijn het ook zeg! 🙂

    30 december 2017 at 10:57
    • Reply Danella

      Dankjewel! Leuk om te horen:)

      31 december 2017 at 15:08

    Leave a Reply