Follow:
Basisrecept (zoet), Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Italiaanse meringue (kookschuim)

cream of tartar merengue

Italiaanse meringue, ook wel kookschuim of Italiaans schuim genoemd, gebruik ik heel graag op trifles, om chocoladezoenen mee te maken of als topping op een citroenschuimtaart. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar zo lekker!

ITALIAANS MERINGUE (KOOKSCHUIM)

Dit is weer zo’n handig basisrecept om te hebben en als je hem eenmaal hebt gemaakt, wil je nooit weer wat anders maken hiervoor.

Het makkelijkste is als je een vrijstaande keukenmachine hebt. Het kan ook wel met een handmixer, maar dat kost heel veel tijd en is soms een beetje onhandig met de suikersiroop die je nodig hebt. Je moet het schuim kloppen tot het weer is afgekoeld en dit duurt ongeveer tien tot vijftien minuten met een keukenmachine, omdat een handmixer minder regelmatig mixt, zal het waarschijnlijk nog iets langer duren.

italiaanse merengue kookschuim

Het resultaat is een hele mooie gladde en glanzende massa, die heel stevig is. Je kunt hem spuiten op een taart, kunt gebruiken als vulling, voor topping op een cake, om later te bedekken met chocolade voor chocoladezoenen, te verwerken in een botercrème en nog veel meer.

En nog een voordeel: je kunt dit schuim altijd eten, ook als je zwanger bent of rauwe eieren vermijdt. Door de suikersiroop worden de eiwitten gegaard en zijn er geen Salmonella-bacteriën meer aanwezig.

Italiaanse merengue kookschuim gebrand in toefjes

Italiaanse meringue op een taart gespoten (met de 1M-spuit van Wilton), daarna een beetje gebrand met een brandertje en versierd met glitters voor kerst.

Het lijkt misschien moeilijk om je pan weer schoon te maken nadat je de suiker en het water erin hebt gekookt, maar dat valt ontzettend mee. Doe een beetje afwasmiddel in de pan en heet water, laat het een paar minuten staan en alle suiker aan de randjes is weer opgelost. Je kunt hem nu schoonmaken met nog wat afwasmiddel en de borstel. Helpt dit nog niet genoeg? Zet dan de pan met water op het vuur, breng het aan de kook en laat koken totdat alle suiker is opgelost.

Waarschuwing: de suikersiroop om dit kookschuim mee te maken is heel erg heet, heter dan 100 graden. Raak het nooit aan met je handen of vingers en pas op met het gieten van de siroop bij de eiwitten.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Italiaanse meringue (kookschuim)

Ingrediënten

 • 100 gram eiwit
 • 75 gram poedersuiker
 • 150 gram kristalsuiker
 • 85 gram water

Bereidingswijze

 1. Weeg de eiwitten af en klop ze op met de poedersuiker. 

 2. Doe ondertussen de kristalsuiker en het water in een pannetje en zet hem op het vuur. Je hoeft hier niet in te roeren, maar laat de suiker rustig oplossen. 

 3. Breng het tot een kookpunt, tot het een heldere vloeistof is geworden (het moet niet bruin worden, dus doe het vuur niet te hoog.

 4. Laat de eiwitten draaien in de keukenmachine met de garde op de laagste stand en giet heel voorzichtig de suikersiroop erbij. Doe dit in een klein straaltje en pas op dat de suiker niet gaat rondvliegen, giet dus niet rechtstreeks op de garde, maar ernaast.

 5. Laat hem nu op de middelste stand draaien tot het schuim afgekoeld tot een lauwe temperatuur, opgestijfd en stevig is geworden. 

 6. Verwerk het eiwitschuim direct, want hij wordt direct harder.

italiaanse merengue kookschuim


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Evelyne

  Ziet er lekker uit, maar voor mij iets te zoet.. En ik ben nochtans een zoetekauw, haha

  24 november 2017 at 19:48
 • Leave a Reply