Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus, zo lekker! Hier vind je een gemakkelijk recept om zelf deze Italiaanse gehaktballetjes te maken.
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Ik ben echt gek op dit recept. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar wel super lekker.
Deze Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus eet ik meestal met spaghetti, maar ook andere pastasoorten passen hier goed bij: orecchiette, penne of rigatoni bijvoorbeeld. Je kunt ze ook op een broodje doen, een meatball marinara sub is altijd lekker. Doe de gehaktballetjes en een beetje van de tomatensaus op een broodje, rasp er nog een beetje Parmezaanse kaas over en grill het broodje even in de oven. Lekker!
Hoe maak je deze Italiaanse gehaktballetjes?
Een paar tips:
Pas op dat het gehakt niet te vochtig is. Dan is het lastiger om goede balletjes te draaien en worden ze niet vaak niet mooi rond. Wanneer het mengsel te vochtig is, kun je het beste nog wat paneermeel toevoegen. Is het juist te droog? Voeg dan wat melk of wat meer ei toe.
Wil je liever gedroogde kruiden gebruiken? Dat werkt ook prima, maar vaak moet je dan iets meer toevoegen omdat de smaak van gedroogde kruiden iets minder is dan verse kruiden. Voeg gedroogde kruiden op het laatst toe aan je tomatensaus, anders heb je de kans dat ze een beetje bitter worden.
Zet het vuur onder de pan van je tomatensaus niet te hoog. Laat het zachtjes pruttelen, totdat de tomaten (de passata) wat zoeter zijn geworden.
De ingrediënten
Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept. Uiteraard kun je zelf ook weer variëren, bijvoorbeeld door andere kruiden te gebruiken.
Voor de gehaktballetjes:
Ongekruid gehakt: je kunt zelf kiezen wat je gebruikt, runder-, half-om-half- gehakt of een vega-optie. Heb je gekruid gehakt? Pas dan op met de kruiden en de zout en peper, het wordt al snel te zout.
Paneermeel: dit heb je nodig om de gehaktballetjes stevig te maken, zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Ei: ook voor de stevigheid van de Italiaanse gehaktballetjes.
Kruiden: ik gebruik altijd basilicum, oregano en rozemarijn. Hierin kun je best wel variëren, want salie of tijm zijn ook heerlijk.
Zout en peper: uiteraard zout en peper om alles op smaak te brengen.
Voor de saus:
Olie: voor het fruiten van de knoflook, ui, winterpeen en bleekselderij. Ik gebruik meestal olijfolie.
Knoflook: altijd belangrijk, goede Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus kunnen niet zonder knoflook.
Ui, winterpeen en bleekselderij: de drie-eenheid van de Italiaanse keuken.
Passata: dit zijn gekookte en gezeefde tomaten. Passata is onmisbaar als basissaus en wordt zoeter als je het gaat koken.
Zout en peper: om de tomatensaus op smaak te brengen.
Bewaren? Dat kan!
Je kunt de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus een paar dagen bewaren in de koelkast.
Of vries ze in en dan zijn ze een paar maanden houdbaar. Handig om direct wat meer te maken van dit recept, zodat je altijd wat in je vriezer hebt liggen.
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Pan
- 1 Beslagkom
Ingrediënten
Gehaktballetjes:
- 350 gram ongekruid gehakt (runder-, half-om-half gehakt of vega)
- 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 20 gram paneermeel (eventueel wat extra)
- 1 ei
- kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn)
- zout en peper (naar smaak)
Tomatensaus:
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 wortel
- olijfolie
- 3 tenen knoflook (geperst)
- 1 liter passata
- kruiden (basilicum, oregano)
- zout en peper (naar smaak)
Instructies
- Snijdt de ui, de bleekselderij en de wortel fijn.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan. Fruit de ui, de bleekselderij, de wortel en de knoflook aan, ongeveer 10 minuten tot ze zachter zijn geworden.
- Voeg de passata toe en laat het een halfuur tot een uur sudderen op een laag vuur tot de tomaten zoeter zijn geworden.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe alle ingrediënten in een schaal en meng (de kruiden, zout en peper naar smaak). Kneed het mengsel even. Is het te vochtig? Voeg dan nog wat paneermeel toe. Is het te droog? Voeg dan wat melk of nog een beetje ei toe.
- Draai de gehaktballetjes en bak ze even kort aan in olie. Doe ze vervolgens bij de saus en laat meekoken.
- Laat pruttelen tot de smaken goed zijn. Voeg op het laatst de kruiden toe en breng nog op smaak met een beetje zout en peper (blijven proeven).
- Eet de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met pasta of op een broodje.
Wanneer voeg je de knoflook toe?
Ik zie dat niet beschreven in het recept.
Daardoor ben ik het vergeten toe te voegen.
Mvg Janet
Bedankt!
Ik zie dat ik een klein foutje heb gemaakt in het recept, er stond twee keer ui aan het begin van het maken van de saus. Heb het direct aangepast. Mijn excuses!
Danella
Misschien zie ik het over het hoofd, maar wanneer de parmezaanse kaas? Of moet dit in de balletjes?
Gr. Marga
De Parmezaanse kaas doe je inderdaad in de balletjes. Natuurlijk kun je ook nog wat over je gerecht raspen als het klaar is (doe ik ook altijd).
Vraagje! Hoeveel balletjes komen er ongeveer uit de 350gram? Ik wil het als bijgerecht maken, maar wil dat iedereen wel 1 of 2 balletjes heeft. Hoor graag van je!