Alles over het kookboek Is dit een kookboek? van Heston Blumenthal.
Heston Blumenthal is een wereldberoemde chef en eigenaar van The Fat Duck, een 3-sterren restaurant in Engeland, en chef van Londen Dinner. Hij heeft daarnaast ook een aantal tv-programma’s gehad waar hij ontzettende mooie gerechten maakt en experimenteert. Ik heb al die afleveringen zeker drie keer gezien, zo fascinerend en tof wat hij bedenkt.
Ik had dus grote verwachtingen voor dit kookboek.
Is dit een kookboek?
Is dit een kookboek? is het nieuwste boek van Heston Blumenthal. Eerder schreef hij al een kookboek over The Fat Duck, zijn restaurant, Historic Heston en het boek Heston at Home. Dit laatste boek staat ook in mijn boekenkast en heb ik al regelmatig gebruikt.
Maar is dit nou een kookboek?
Heel simpel: ja. Er staan recepten in die je kunt gaan maken, dus dat zien we natuurlijk als een kookboek. Maar Heston Blumenthal streeft naar meer met Is dit een kookboek?. Hij wil de nadruk leggen op plezier, prikkelen van de zintuigen en gewoon doen. Dat je niet meer streeft naar perfectie, maar gaat experimenteren in de keuken.
Wat staat erin?
Heel veel mooie recepten en veel informatie over ingrediënten, gerechten en de stappen die je soms moet nemen in een recept.
De hoofdstukken
Het kookboek van Heston Blumenthal heeft tien hoofdstukken en 367 pagina’s. Toen ik de inhoudsopgave ging lezen, werd ik eigenlijk niet veel wijzer van wat voor recepten ik kon verwachten.
Dit zijn alle hoofdstukken:
Avonturen in de kwantumgastronomie: uitleg van Heston Blumenthal over dit kookboek.
Zullen we even lekker langzaamaan doen?: recepten voor acht lekkere broodjes.
Wanneer begin jij je dag?: ontbijtrecepten.
Wat zegt jouw buikgevoel?: recepten voor verwarmende soepen.
Waarom bloosde de tomaat?: verschillende salades.
Waar wil je vanavond eten?: recepten voor hoofdgerechten.
Zullen we de avond doorbrengen met een klassieker?: klassieke recepten, zoals fish-and-chips en mac ‘n’ cheese.
Wil je daar een saus, dip of tafelzuur bij?: de naam zegt het al, recepten voor dips, sauzen en tafelzuur.
Eindelijk duidelijkheid over de darm-brein- en bruin-darmconnectie?: recepten en informatie over fermenteren.
Zullen we eens wat alternatieve etenswaren bekijken?: recepten met krekels.
Zin in zoetigheid?: natuurlijk nog een paar desserts.
Alles werd duidelijk toen ik het boek ging doorbladeren. Het boek begint met recepten voor de lunch en ontbijt, daarna gaan we door met hoofdgerechten en bijgerechten. Tussendoor krijg je ook nog lekkere recepten om te fermenteren en voor sauzen. Heston Blumenthal sluit het boek af met een aantal zoete recepten. Het zijn dus vooral hartige gerechten en een paar zoete baksels.
Ik zag meteen al een paar hele leuke recepten. De tosti kimchi-kaas bijvoorbeeld, de kimchi-misodressing, kombucha-cola en de tarte tatin. Ook ben ik wel benieuwd naar de hennep panna cotta en ga ik zeker een keertje ijs van rijst maken. Eigenlijk wil ik alles maken.
Heston Blumenthal houdt ervan om te experimenteren en dit zie je ook weer terug in de recepten. In plaats van een kom erwtensoep maakt hij een broodje erwtensoep en aan satésaus voegt hij hennepzaad toe. Of wat denk je van pastinaakgranola, aardbeien-tomatensoep of groene eieren met ham?
De artwork
Als je de kaft van het boek bekijkt, zie je een strakke blauwe kleur, de helft van Heston Blumenthal’s hoofd en een getekend poppetje van zichzelf op zijn hoofd. De binnenkant van het boek is echter heel wat anders dan de buitenkant.
Hoe ziet de binnenkant er dan uit?
De binnenkant bestaat uit allemaal getekende artwork. Totaal anders dan ik verwachtte toen ik de kaft zag, maar erg mooi gedaan allemaal.
Dit alles wordt afgewisseld met mooie foto’s van de recepten. In kookboeken vind ik het altijd wel fijn als er veel foto’s in staan, zo heb ik een goed beeld van hoe het gerecht er uiteindelijk uit moet komen te zien. In dit kookboek draait het niet om de foto’s, maar om de recepten en de illustraties. Ik vind dat wel passend bij het concept van dit boek. Tenslotte gaat het erom dat je zelf gaat experimenteren en de zoektocht naar perfectie vergeet. Dus maak je gerecht gewoon zoals jij dat wilt.
En? Wat vind je ervan?
Ik ben helemaal gek op dit boek. Toen ik erin ging bladeren, kon ik het kookboek niet meer wegleggen. Ik kreeg ontzettend veel zin om alles uit te gaan proberen en te gaan koken.
Meestal zie je in een kookboek dat een recept op één (misschien twee bladzijdes) staat met een foto, maar dat doet Heston Blumenthal natuurlijk een beetje anders. Hij zet je eerst aan het denken: wat verwacht jij er eigenlijk van en hoe denk je dat het gaat smaken? Je krijgt ook nog veel informatie over ingrediënten en hoe ze je gerecht beïnvloeden.
Elk recept bestaat uit een duidelijke ingrediëntenlijst, instructies over de bereidingswijze en notities. In de notities staan tips en aandachtspunten, om je gerecht of baksel nog lekkerder te maken. De moeilijkheid van dit boek is heel verschillend per recept, sommigen zijn heel simpel en andere juist ingewikkelder.
Waar is Is dit een kookboek? te koop?
Je kunt dit boek van Fontaine Uitgevers kopen bij je lokale boekhandel, of online bij bijvoorbeeld bol.com.