Follow:
Informatief, Ingrediënten

Ingrediënt: kurkuma

kurkuma

Eén van mijn favoriete specerijen om te gebruiken in gerechten is kurkuma. Het geeft je gerecht niet alleen een prachtige gele kleur, maar ook een heerlijke smaak. Tegenwoordig is het ook een echt superfood, want kurkuma is heel goed voor je.

INGREDIENT: KURKUMA

Kurkuma, koenjit, geelwortel of tarmeriek. Allemaal hetzelfde, al gebruik ik altijd de naam kurkuma. Het is een wortel, van de Curcuma Longa-plant en deze wortel is meer oranje dan geel. De plant wordt voornamelijk in India verbouwd. Wanneer kurkuma gestoofd, geschild en fijngemalen is, heeft het wel de bekende felgele kleur. De wortel kun je ook vers gebruiken, dan moet je hem wel eerst even schillen, net als gember (waar het overigens aan verwant is). Maar je kunt hem niet rauw eten, dan is hij giftig. Zorg er dus altijd voor dat je hem eerst even mee laat koken. Kurkuma wordt lastig opgenomen, maar het helpt als je er een beetje peper bij doet.

Het geeft een hele milde smaak af aan je gerechten en doet een beetje denken aan mosterd, peper en natuurlijk naar gember. Kurkuma wordt in veel currygerechten gebruikt en is één van de bestandsdelen van kerriepoeder. En daarnaast zorgt het voor een prachtige gele kleur in je gerechten. Die kleur is ook de reden dat het vaak wordt gebruikt als kleurstof. Het is dan ook belangrijk om op te passen met je kleding als je kurkuma gebruikt, want de vlekken zijn er niet gemakkelijk weer uit te krijgen.

Superfood

Kurkuma is de laatste jaren ontzettend populair geworden en zo langzamerhand een echte superfood.

In Kurkuma zitten en aantal belangrijke vitamines, namelijk A1, B1, B3, B3, B6 en B12, C, D, E en K. Daarnaast ook nog een aantal mineralen, zoals ijzer, kalium, magnesium en zink. Natuurlijk heb je niet heel veel nodig van een specerij, en is de werking van deze vitamines en mineralen eigenlijk een beetje verwaarloosbaar.

Het wordt al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel, voornamelijk in Aziatische landen, en dat is te danken aan het stofje curcumine. Dit zou onder andere ontstekingsremmend werken, maar ook een medicijn zijn tegen allerlei ziektes, zoals parkinson en alzheimer, werken tegen een te hoog cholesterol, eczeem, helpen bij kleine wondjes en nog veel meer.

Ik gebruik kurkuma niet voor bovenstaande redenen, maar vind het gewoon heel lekker om te gebruiken in mijn gerechten. En die gele kleur vind ik ook wel leuk natuurlijk.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply