Voor mij kan er vaak niet genoeg knoflook in een gerecht zitten. Ik doe er daarom ook meestal standaard wat meer knoflooktenen bij als ik een recept aan het maken ben. Natuurlijk ken jij ook de standaard knoflook wel, maar heb je ook al eens gehoord van gerookte knoflook?
Gerookte knoflook was heel lang slecht verkrijgbaar in Nederland, maar de laatste paar jaren is dat een stuk beter. Je kunt gerookte knoflook kopen in de grotere supermarkten, speciaalzaken en natuurlijk online. Het is overigens niet het gehele jaar door goed verkrijgbaar, meestal rond augustus tot en met januari/februari.
Gerookte knoflook
Wat is gerookte knoflook nou precies? Gerookte knoflook wordt gemaakt van de beste kwaliteit knoflookbollen. De knoflook wordt gerooid in het voorjaar en daarna gedroogd. Pas na het droogproces worden ze gerookt.
In Frankrijk begonnen ze als eerste met het roken van knoflook. Het merendeel van de gerookte knoflookbollen, komt nog altijd uit Frankrijk.
Door het rookproces kun je de knoflook maanden lang bewaren. Iedereen kent het vast wel. Je vergeet je knoflookbol en voordat je het weet groeien er van die groene sprieten uit de knoflooktenen. Dit gebeurt niet wanneer het is gerookt.
Roken van knoflook
Rond het voorjaar wordt de knoflook ge-oogst en daarna moet het een paar dagen drogen. Elke bol wordt vervolgens geselecteerd op kwaliteit en grootte en alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd om te roken.
Van de losse knoflookbollen worden strengen gemaakt, dit doen ze door ze te vlechten. Deze knoflookstrengen worden opgehangen in de rokerij. De rokerij is meestal een stenen schuur die helemaal afgesloten kan worden.
Met hout, turf en houtzaagsel wordt een vuur gemaakt. Hierbij wordt er zeer goed opgelet of de temperatuur niet te hoog wordt, want dan gaat de knoflook koken en dat mag niet gebeuren.
Hoe lang duur het roken?
De strengen knoflook hangen ongeveer tien dagen in de rokerij. Elke dag wordt er een nieuw vuur gestookt.
Het gehele proces om gerookte knoflook te maken duurt ongeveer twintig tot dertig dagen.
Is er smaakverschil tussen gewone en gerookte knoflook?
Nee, eigenlijk niet. Bij veel rookprocessen gaat het erom om een bepaalde rooksmaak toe te voegen, bijvoorbeeld aan vlees op een barbecue. Dit is niet het geval bij gerookte knoflook. Dit is puur om de houdbaarheid te verlengen.
Je kunt de gerookte knoflook gebruiken net zoals je gewone knoflook gebruikt. In gerechten waarbij je de knoflook niet veel verwarmt, zoals kruidenboter of knoflookboter, zul je wel wat merken van de rooksmaak. De knoflooktenen zijn vaak een stuk groter door de uitstekende kwaliteit.
Gerookte knoflook bewaren: hoe doe je dat?
Gerookte knoflook is veel langer houdbaar dan de ‘normale’ knoflook. Je kunt het een paar maanden tot een jaar bewaren, mits je het op een koele en droge plaats bewaard.
De knoflook kun je kopen bij grotere supermarkten, online en bij speciaalzaken. Soms is het ook te koop in potjes, maar dat zou ik zeker niet aanraden. Een bol ‘verse knoflook’ is een stuk lekkerder. De gerookte knoflookbollen zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, vanaf eind juni/begin augustus tot ongeveer januari/februari lukt het zeker.
Wat een goede tip! Daar ga ik hier in de buurt eens naar op zoek. Ik gebruik elke dag wel knoflook, dus deze variant is zeker welkom.
Ik zag dit laatst in de winkel liggen en was al benieuwd naar de smaak. Nu ik lees dat je het lang kan bewaren ga ik het toch eens meebrengen 🙂