Follow:
Informatief, Ingrediënten

Ingrediënt: gerookte knoflook

volg de kruimels gerookte knoflook

Voor mij kan er echt niet genoeg knoflook in een gerecht zitten, ik doe dan ook meestal standaard één of twee teentjes extra erbij als ik een recept van iemand anders maak. De standaard knoflook kent iedereen wel, maar wist je dat je knoflook ook kunt roken?

GEROOKTE KNOFLOOK

Ik twijfelde geen moment toen ik deze gerookte knoflook zag liggen in de winkel. Het is niet het hele jaar door goed verkrijgbaar, dus daarom neem ik het altijd meteen mee als ik het zie liggen. Voordeel van gerookte knoflook, is dat het heel erg lang houdbaar is, dus een paar bollen in je voorraadkast leggen is altijd handig.

Gerookte knoflook wordt altijd gemaakt van de beste kwaliteit bollen knoflook en gerooid in het voorjaar. Daarna wordt het eerst gedroogd en daarna gerookt, dit betekend dat je de gerookte variant rond augustus tot en met januari/februari goed kunt kopen.

Hoe wordt het gemaakt

De techniek om knoflook te roken, werd ontwikkeld in Frankrijk. Hier wordt ook nog steeds het merendeel van de knoflook gerookt. De voornaamste reden om de knoflook te roken, is om de houdbaarheid te verlegen. Iedereen kent het vast wel, die groene sprieten die uit je knoflook komen, nadat je het voor je gevoel net vorige week hebt gekocht. Dit gebeurd niet meer als het is gerookt, dan kun je het echt maanden bewaren.

Nadat de knoflook is ge-oogst, wordt het eerst een paar dagen gedroogd. De bollen knoflook worden geselecteerd op de kwaliteit en grootte en alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd voor het roken. Van de bollen worden weer strengen gemaakt, door ze te vlechten.

gerookte knoflook

De strengen met gedroogde knoflook worden opgehangen in de rokerij. Vaak is dit een stenen schuur, die compleet afgesloten kan worden. Met hout, turf en houtzaagsel wordt een een vuur tot een bepaalde temperatuur gestookt. Deze mag niet te hoog worden, want de knoflook mag niet gaan koken. Het gaat puur om de rooksmaak, die helemaal in de bollen knoflook moet trekken.

Het roken van de knoflook kan wel tot tien dagen duren en elke dag wordt er weer een nieuw vuur gestookt. Het gehele proces om gerookte knoflook te maken, duurt ongeveer twintig tot dertig dagen. Door het roken de knoflook, wordt het veel langer houdbaar. Je kunt de gerookte knoflook wel een paar maanden bewaren, mits je het op een droge en koele plek bewaard.

Waarvoor kun je het gebruiken

Gerookte knoflook geeft je gerecht een heerlijke smaak. Het is iets zachter dan de gewone gedroogde knoflook en heeft een lichte rooksmaak. De bollen knoflook kun je net als gedroogde knoflook pellen, maar meestal zijn de tenen een stuk groter. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de bollen die gerookt worden.

gerookte knoflook bollen

Je kunt de gerookte knoflook gebruiken, zoals je de gedroogde knoflook ook gebruikt. In gerechten waarbij de knoflook niet verwarmd wordt, komt de rooksmaak het beste naar boven. Bijvoorbeeld bij kruidenboter, knoflookboter of aioli. Maar het kan ook heel goed in warme gerechten of in marinades. Pers de knoflook niet in een pers, maar snijdt het fijn met een mes of druk het fijn met een beetje zeezout en een mes.

Het grootste voordeel van gerookte knoflook, blijft toch de houdbaarheid en de kwaliteit van de tenen, want die is ook erg goed.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Emmy

  Wat een goede tip! Daar ga ik hier in de buurt eens naar op zoek. Ik gebruik elke dag wel knoflook, dus deze variant is zeker welkom.

  2 november 2017 at 10:29
 • Reply Bianca

  Ik zag dit laatst in de winkel liggen en was al benieuwd naar de smaak. Nu ik lees dat je het lang kan bewaren ga ik het toch eens meebrengen 🙂

  7 november 2017 at 11:34
 • Leave a Reply