Soms maak je zoiets lekkers, dat je meteen weet dat je dat gerecht eigenlijk de volgende dag weer wilt maken. Indiase butter chicken is zo’n gerecht. Voor mij ook echt comfort food, vooral als je er ook nog wat naanbrood bij maakt.
Butter chicken
Heel erg fijn aan dit gerecht is dat het maar heel weinig tijd kost. Comfort food dat je snel op tafel hebt staan. Ideaal toch?
Ik eet altijd graag Indiase gerechten en butter chicken is wel één van mijn favorieten. De ingrediënten heb ik ook meestal standaard in huis, dus dat maakt het ook een stuk makkelijker om het snel te maken.
Maak er natuurlijk ook naanbrood bij! Het recept voor de lekkerste luchtige naan vind je hier! Geen tijd om zelf naan te maken? Koop ze dan gewoon in de supermarkt en verwarm ze even voordat je ze gaat eten.
Waar komt butter chicken vandaan?
Butter chicken is een gerecht uit de Indiase keuken. Het gerecht is toevallig bedacht door Kundan Lal Gurjal in Delhi. Hij had allemaal restjes over en besloot deze door elkaar te mengen. Kip, tomaten, boter en room werden butter chicken.
Naast de naan heb ik er ook nog cashewnoten bij gedaan. Lekker knapperig en deze noten passen er perfect bij qua smaak. Denk er wel om dat je de ongezoute noten koopt! En ik maak het altijd af met wat citroensap en limoensap.
Je kunt de butter chicken een paar dagen bewaren in de koelkast of vries het in. Handig als je het invriest in porties, dan haal je gewoon uit de vriezer wat je nodig hebt. Van dit soort gerechten maak ik vaak zelf wat extra, altijd fijn om dit in de vriezer klaar te hebben liggen voor een avond dat je niet zoveel zin of tijd hebt om te koken.
Ingrediënten & bereidingswijze
Butter chicken
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 400 gram kip
- 3 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- 4 theelepels garam masala
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 blikjes tomatenpuree (140 gram)
- 100 milliliter water
- 150 milliliter slagroom
- 400 gram rijst
- zout en peper
- paar takjes verse koriander
- handje ongezouten cashewnoten
Instructies
- Snijdt de kip in kleine stukken. Voeg de yoghurt, citroensap en 3 theelepels garam masala toe. Dek af en laat een halfuur marineren in de koelkast.
- Snipper de uien en snijdt de knoflook fijn. Doe een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan tot zacht. Voeg daarna 1 theelepel garam masala toe en de paprikapoeder en laat even bakken.
- Voeg dan de tomatenpuree en het water toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken tot de tomatenpuree wat zoeter is geworden van smaak. Haal van het vuur en giet de slagroom erbij.
- Doe alles in een blender en mix het fijn of gebruik een staafmixer. Wil je ene hele gladde saus? Gebruik dan ook nog een zeef om het mengsel te zeven.
- Doe het mengsel terug in de pan en voeg de kip toe. Breng het aan de kook en laat koken op middenhoog vuur tot de kip gaar is.
- Kook de rijst volgens instructies op de verpakking.
- Snijdt ondertussen de koriander en ongezouten cashewnoten fijn. Breng alles op smaak met zout en peper.
- Verdeel over de borden en garneer met koriander (of peterselie) en cashewnoten. Voor een frisse noot is citroensap erg lekker.